Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Συζήτηση πρότασης νόμου της ΝΔ χτες στη Βουλή

 

Δικομματικές κόντρες, με αντικείμενο τον τομέα της ενέργειας κυριάρχησαν χτες στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη σύσταση «ανεξάρτητης επιτροπής διαχείρισης ενεργειακών πόρων», χωρίς, πάντως, να κρύψουν την ουσία της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην αρχή της μεταφοράς στον ιδιωτικό τομέα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ ασκήθηκε κριτική για έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ για πρόταση δημιουργίας υποκατάστατου του υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, προέβλεψε άμεσα μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, παρεμβαίνοντας κατήγγειλε την πολιτική ιδιωτικοποίησης και παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο των πηγών ενέργειας που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ενώ, αναφερόμενος στην ουσία της πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία με την πρότασή της εναποθέτει την ενέργεια σε μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από πρόσωπα ιδιωτικού δίκαιου. Αλλά μπαίνει το ερώτημα: Είναι δυνατόν, έστω και με αυτήν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν τα δυο κόμματα να αφεθεί σε μια ανεξάρτητη αρχή η πολιτική ενέργειας μιας χώρας όταν η ενέργεια αποτελεί συστατικό στοιχείο του πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και όλων των άλλων ενεργειακών τομέων;», προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να περάσει η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση όπως έκανε προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ και με τις άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας: Αέριο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τις ήπιες μορφές ενέργειας». Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο ενεργειακός σχεδιασμός «ο οποίος όμως θα είναι ενταγμένος σε ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας μας, που θα προβλέπει τα βασικά σημεία και τις ανάγκες κάλυψης των βιομηχανιών, των βιοτεχνιών με ενέργεια. Αυτό θα πρέπει να είναι κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους που θα προβλέπει και όλες τις ενεργειακές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ