Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογικά, χαρακτηρίζουν «μαρτυρικά» πόλεις και χωριά

Μέχρι και την ιστορία που «κουβαλούν» χωριά του τόπου μας «αξιοποιεί» η κυβέρνηση, για να πετύχει προεκλογικά οφέλη. Αφού πρώτα, με την επιβολή του «Καποδίστρια», διέγραψε από το χάρτη της χώρας ολόκληρα χωριά, έρχεται τώρα, περίπου δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του παραπάνω νόμου, να τους «χρυσώσει το χάπι».

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 44 χωριά και πόλεις χαρακτηρίζονται μαρτυρικά, για τις μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές που έχουν υποστεί από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί προεκλογικά να ισορροπήσει τις σοβαρές αντιδράσεις δήμων και κοινοτήτων στις αναγκαστικές συνενώσεις που επέβαλε ετσιθελικά, παρέχοντας τη δυνατότητα στα 44 χωριά και πόλεις να χαρακτηριστούν ως «ιστορική έδρα». Σύμφωνα με τον «Καποδίστρια», «με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών, μετά από αίτημα του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να ορίζεται συνοικισμός ως ιστορική έδρα Δήμου, εφόσον συντρέχουν ιστορικοί λόγοι. Στην ιστορική έδρα μπορούν να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, επίσημες εορτές και τελετές».

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ χαρακτηρίζονται μαρτυρικά τα εξής χωριά και πόλεις:

Τα δημοτικά διαμερίσματα Τυμπακίου του Νομού Ηρακλείου και Λιδωρικίου του Νομού Φωκίδας. Επίσης, χαρακτηρίζονται ως μαρτυρικά χωριά το κοινοτικό διαμέρισμα Σιδηρονέρου στις Σέρρες. Τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Βασιλείου, Αμιρά, Ανω Βιάννου, Βαχού, Εμπάρου, Καλαμίου, Κάτω Βιάννου, Κάτω Σύμης, Κεφαλοβρυσίου, Πεύκου, Συκολόγου, και Χόνδου του Δήμου Βιάννου, Βοριζίων του Δήμου Ζαρού, Σάρχου του Δήμου Κρουσώνα, Δαμάστας του Δήμου Τυλίσου και Καμαρών, Μαγαρικαρίου του Δήμου Τυμπακίου Νομού Ηρακλείου, Ρίζης του Δήμου Ιεράπετρας Νομού Λασηθίου, Δρακείας του Δήμου Αγριάς και Ριζομύλου του Δήμου Κάρλας Νομού Μαγνησίας, Αετού του Δήμου Αετού Νομού Μεσσηνίας, Λοχριάς του Δήμου Κουρητών, Σακτουρίων του Δήμου Λάμπης και Κοξαρέ, Ροδακίνου του Δήμου Φοίνικα Νομού Ρεθύμνης, Αγίας Ευθυμίας και Προσηλίου του Δήμου Αμφισσας, Βουνιχώρας του Δήμου Γαλαξιδίου και Καλοσκοπής του Δήμου Γραβιάς Νομού Φωκίδας, Σούγιας του Δήμου Ανατολικού Σελίνου και Κακοπέτρου του Δήμου Βουκολικών Νομού Χανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ