Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δικαιολογίες» ΣΥΝ για το Ολυμπιακό Χωριό

Οτι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο «Ιδρυση Εταιρείας "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004", προστασία Ολυμπιακών Συμβόλων και Σημάτων και άλλες διατάξεις», ανακοίνωσε χτες ο ΣΥΝ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η στάση του στη σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οπως είναι γνωστό η βουλευτής του ΣΥΝ Νίτσα Λουλέ δήλωσε ότι το κόμμα της υπερψηφίζει το άρθρο 1 αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας για την κατασκευή του Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας, αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της εταιρίας.

Η στάση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην Ολυμπιάδα του 2004», (σ.σ. στην οποία μετέχουν και μέλη του ΣΥΝ) η οποία εξέδωσε μια οξεία σε περιεχόμενο ανακοίνωση, με τίτλο «Ολυμπιακό Χωριό και "αριστερά" διαπλεκόμενα». Στην ανακοίνωση - απάντηση ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι η στάση του στη Βουλή «ήταν και είναι καθαρή» και επιχειρεί να εξηγήσει τη θετική στάση του απέναντι στο άρθρο 1 με το επιχείρημα ότι την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού αναλαμβάνει ο ΟΕΚ, ο οποίος «είναι φορέας που διοικείται και ελέγχεται από τους εργαζόμενους μέσω της ΓΣΕΕ και ως εκ τούτου η επιρροή του από "διαπλεκόμενα" είναι αδιανόητη»(!). Προσθέτει επίσης ότι οι κατοικίες θα αποδοθούν σε εργαζόμενους, ότι ο ΟΕΚ κατασκευάζει κατοικίες στο Λεκανοπέδιο, άρα η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Χωριού δε θα το επιβαρύνει με επιπλέον χιλιάδες κατοικίες» και τέλος ότι «η ΑΕ έχει 7 μέλη στο ΔΣ από τα οποία τα 5 ορίζονται από τον ΟΕΚ και η Γενική Συνέλευση της ΑΕ είναι το ΔΣ του ΟΕΚ». Τέλος, αναφέρει ότι ο ΣΥΝ ήταν ριζικά αντίθετος με το αίτημα ανάληψης της Ολυμπιάδας, αλλά από τη στιγμή που ανατέθηκαν δήλωσε ότι θα πρέπει κόμματα, κοινωνικοί φορείς και κινήματα να επιδιώξουν με προτάσεις και αγώνες να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για το Λεκανοπέδιο.

Ομως, ο ΣΥΝ θέλει να ξεχνάει ότι με το άρθρο 1:

  • Δεν ανατίθεται απλά η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στον ΟΕΚ, αλλά αυτό θα γίνει στα όρια του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ενώ είναι γνωστό ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ των «Πολιτών της Αττικής» μεταξύ των οποίων είναι και η βουλευτής του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη.
  • Ιδρύεται η θυγατρική εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα.
  • Το ΔΣ του ΟΕΚ αποτελεί τη Γενική Συνέλευση της ΑΕ «εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό της».
  • Στους σκοπούς της ΑΕ περιλαμβάνονται η δημοπράτηση και η ανάθεση της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση.
  • Ο ΟΕΚ θα διαθέσει όλα τα απαραίτητα χρήματα χωρίς καμιά εγγύηση και χωρίς καμιά υποχρέωση της ΑΕ να τα επιστρέψει. Το όλο εγχείρημα θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του ΟΕΚ.
  • Η λεγόμενη «Διεθνής Ζώνη», έκτασης 120 - 200 στρεμμάτων θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, εστιατόρια, χώρους ψυχαγωγίας - αναψυχής, χώρους υποδοχής VIP's κλπ. Δηλαδή είναι το φιλέτο, που θα δοθεί σε ιδιώτες και αποτελεί το στόχο των διαπλεκόμενων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ