Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποφάσισαν να συνεχίσουν να συζητάνε

Νέα συνάντηση των Κληρίδη - Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 του Οκτώβρη

Στο ξενοδοχείο «Μπρίστολ» του Παρισιού ξεκίνησαν, χτες, στις 10 το πρωί, οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο ΓΓ συνάντησε κατ' αρχάς ξεχωριστά τον Ρ. Ντενκτάς και η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα. Στις 11.30 (ώρα Γαλλίας) προσήλθε στο «Μπρίστολ» ο Γλ. Κληρίδης. Μετά το πέρας της δεύτερης κατ' ιδίαν συνάντησης έγινε μια τριμερής συνάντηση του ΓΓ με τους δυο ηγέτες συγχρόνως.

Πριν από τη συνάντηση με τον Κ. Ανάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ερωτηθείς από Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να πει στον ΓΓ απάντησε: «Γνωρίζει τι θα του πούμε, αυτά που λέγαμε εδώ και τόσο καιρό». Εξερχόμενος από τη συνάντηση περιορίστηκε να πει ότι ήταν μια καλή συνάντηση όπως πάντα.

Ο Γλ. Κληρίδης αρνήθηκε από πλευράς του να κάνει δήλωση πριν από τη συνάντηση με τον Κ. Ανάν.

Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο Αλβαρο ντε Σότο μοίρασε στον Τύπο την παρακάτω δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν:

«Συναντήθηκα σήμερα πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και μετά με τον Ελληνοκύπριο, Γλαύκο Κληρίδη, και στη συνέχεια τους δέχτηκα σε γεύμα και τους δυο μαζί.

Ζήτησα και από τους δυο ηγέτες να επιστρέψουν στη νήσο και να συνεργαστούν με τον ειδικό απεσταλμένο μου κ. Ντε Σότο, για την επίλυση των θεμάτων για τα οποία μιλήσαμε σήμερα και να συναντηθούν και πάλι μαζί μου για ακόμη μια φορά στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 του Οκτώβρη.

Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα που συζητήσαμε με έναν κατεπείγοντα τρόπο πριν από την επόμενη συνάντησή μας. Ο κ. ντε Σότο θα συνεργαστεί μαζί τους για να τους βοηθήσει να πετύχουν την απαιτούμενη πρόοδο.

Είδα ότι υπήρχαν μεγάλες εικασίες στον Τύπο απαισιόδοξου χαρακτήρα. Οι συζητήσεις μου σήμερα επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύω ότι, αν και παραμένουν σοβαρές διαφορές, υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία για μια κατανοητή θέση που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες και των δυο μερών. Κάθε πλευρά έχει τις δικές της διαφορετικές και δυνατές προοπτικές σε ό,τι αφορά στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος και στην επίλυσή του. Παρ' όλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω ότι οι διαφορές που τους χωρίζουν μπορούν να γεφυρωθούν. Σε μερικά θέματα αισθάνομαι ότι η απόσταση είναι πολύ μικρότερη από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις. Σήμερα παρουσιάζεται μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει και να αρπάξουν».

Την πρόσκληση του Κ. Ανάν αποδέχτηκαν τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ρ. Ντενκτάς.

Οι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τετάρτη στη Λευκωσία στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

Τι δήλωσαν οι δύο επικεφαλής

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλ. Κληρίδης, δήλωσε ότι ο Κ. Ανάν άκουσε με πολλή προσοχή ποιες είναι οι διαφορές των δυο πλευρών και τι πρόοδος έχει σημειωθεί.

Κατά την εκτίμηση του Γλ. Κληρίδη, εάν έως τον Οκτώβρη δεν έχει σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος τότε είναι δυνατόν να γίνει παρέμβαση του ΓΓ εφόσον χρειαστεί.

Ο Ρ. Ντενκτάς είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Στο ερώτημα εάν συζητήθηκε το θέμα μιας συνολικής λύσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε: «Ο ΓΓ πιστεύει ότι είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές. Θα συνεχίσουμε έως ότου αυτό κατορθωθεί».

Ο Ρ. Ντενκτάς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Μ. Σοϊζάλ και Ε. Ολγκούν.

Ο Γλ. Κληρίδης συνοδευόταν από τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, Αλέκο Μαρκίδη, τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Παπαπέτρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ