Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σημίτης, ο νέος Αστερίξ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον ήρωα των κόμικς Αστερίξ μάς θύμισε ο Σημίτης με την ομιλία του στη ΔΕΘ. Οσοι διαβάζουν τον αγαπημένο ήρωα των Γαλατών, θα θυμούνται ότι κάθε περιπέτεια ξεκινά με έναν κόσμο που είναι υποταγμένος στους Ρωμαίους. Ολος; όχι βέβαια. Γιατί υπάρχει το μικρό χωριό των ανυπότακτων Γαλατών κλπ. κλπ. Κατ' αντιστοιχία με τον Γαλάτη ήρωα, ο Σημίτης προσπάθησε να παρουσιάσει έναν πλανήτη που βουλιάζει στη διεθνή κρίση, την τρομοκρατία κλπ. κι ένα γαλατικό χωριό -η Ελλάδα- νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας. Την οποία βέβαια εγγυάται αυτός και η πολιτική της κυβέρνησής του.

Προφανώς, είναι σε πολύ δύσκολη θέση, για να επικαλείται τέτοια σαθρά και ανεδαφικά επιχειρήματα. Η διεθνής οικονομική κρίση είναι συνέπεια των αδιεξόδων και των αξεπέραστων αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλισμού. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των συνταγών της «απελευθέρωσης» των αγορών, των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, της συμπίεσης της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης, κλπ. Της πολιτικής, δηλαδή, που ακολουθεί με συνέπεια και η κυβέρνησή του.

Εκτός και νομίζει, πως πιστεύει κανένας ότι φταίει ο Οσάμα μπιν Λάντεν και για την κρίση. Ο πνιγμένος, όμως, απ' τα μαλλιά του πιάνεται...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ