Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Απολογείται αύριο ο Δημ. Κουφοντίνας

Ευρήματα της Αστυνομίας στις δύο γιάφκες της «17Ν»

Eurokinissi

Ευρήματα της Αστυνομίας στις δύο γιάφκες της «17Ν»
Προθεσμία για αύριο, Κυριακή, το μεσημέρι ζήτησε και έλαβε χτες από τον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο ο «Λουκάς» της «17Ν», Δημήτρης Κουφοντίνας, προκειμένου να μελετήσει το εναντίον του κατηγορητήριο και να προετοιμάσει την απολογία του. Σύμφωνα, πάντως, με την αρχική του δήλωση, που μετέφερε στα ΜΜΕ η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ αμέσως μετά τη συμφωνημένη (όπως όλα δείχνουν) παράδοσή του στη ΓΑΔΑ την Πέμπτη, αναμένεται να αρνηθεί και ενώπιον του ανακριτή όλες τις κατηγορίες και να προβεί σε κάποια δήλωση πολιτικού περιεχομένου, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι... «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη» για όσες ενέργειες έχει παραδεχτεί με τις προκηρύξεις της η «17Ν»...

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Δημ. Κουφοντίνα είναι πανομοιότυπο με του Σάββα Ξηρού και αφορά 85 περίπου ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ αυτών είναι οι δολοφονίες των Ουίλιαμ Νορντίν, Κώστα Ανδρουλιδάκη, Παύλου Μπακογιάννη, Κωστή Περατικού, Μιχάλη Βρανόπουλου, Τσετίν Γκιουργκιού, Στίβεν Σόντερς. Περιλαμβάνει, επίσης, πολλές απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες τραπεζών και εκρήξεις. Ειδικότερα, ο Δημ. Κουφοντίνας κατηγορείται για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών για τον εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής, διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία μετά φόνου, κλοπή πολεμικού υλικού, έκρηξη». Εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις 31 Αυγούστου, που ο εισαγγελέας της υπόθεσης Κυρ. Καρούτσος άσκησε την ποινική δίωξη για τα παραπάνω αδικήματα με βάση τις διατάξεις του νόμου για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (τρομονόμου).


ICON

Ο Δημ. Κουφοντίνας οδηγήθηκε στο γραφείο του ειδικού ανακριτή στον 7ο όροφο του Εφετείου Αθηνών κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (!), παρά την «αυτόβουλη παράδοσή» του μια μέρα πριν με το γνωστό, πολύ περίεργο, τρόπο και την άνετη διαμονή του στη ΓΑΔΑ όλη τη νύχτα, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε αναφορά στη «17Ν», καλυπτόμενος πίσω από τον «κώδικα τιμής» του και, όπως δήλωσε η συνήγορός του, συζητούσε με τους αρμόδιους εισαγγελείς Ι. Διώτη και Κυρ. Καρούτσο για «θέματα φιλοσοφικού περιεχομένου», ενώ «κλήθηκε να μιλήσει για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για ο,τιδήποτε». Η Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε, επίσης, ότι «το αν υπεισέλθει (ο πελάτης της) στην ουσία των κατηγοριών που του αποδίδονται, στη διάρκεια της απολογίας του, θα το δούμε τις επόμενες μέρες». Σχετικά, τέλος, με τη χτεσινή δήλωση των αδελφών Ξηρού, είπε με σημασία πως «τα αδέλφια Ξηροί θέλουν να ανασκευάσουν όσα έχουν πει, επειδή έλαβαν το μήνυμα». Δηλαδή, τη δήλωση Κουφοντίνα περί «αξιοπρέπειας», που είναι «βασική αξία για τον κάθε αγωνιστή σε τέτοιες στιγμές»...

Η δήλωση των αδελφών Ξηρού

Σε κοινή τους δήλωση οι Σάββας, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, την οποία τηλεφώνησε ο πρώτος χτες το πρωί στον συνήγορό τους Γ. Αγιοστρατίτη, αναφέρουν: «Σύντομα θα γίνει ο απολογισμός για το τι, πώς και γιατί συνέβη από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη. Θα καταμεριστούν οι ευθύνες εντός και εκτός της οργάνωσης με αρχής γενομένης από πρόσωπα. Οσον αφορά τις απολογίες μας, είναι προϊόν ενός και μόνο εγκεφάλου. Επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε νέες αποκαλύψεις, ώστε να ανακτήσουμε την τραυματισμένη μας αξιοπρέπεια». Ηδη, από προχτές ο συνήγορός τους είχε αμφισβητήσει από τηλεοπτικό «παράθυρο» την «απολογία» του Σάββα Ξηρού, τονίζοντας ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξουν εκπλήξεις» και προσθέτοντας με νόημα ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ακόμα μέχρι σήμερα «δεν μπορεί να διαβάσει ούτε εφημερίδα».


ICON

Χτες το απόγευμα ο Γ. Αγιοστρατίτης επισκέφτηκε τις φυλακές Κορυδαλλού και συναντήθηκε με τους τρεις πελάτες του. Αν και μετά τη συνάντηση αυτή, αναμενόταν ότι θα «αποκρυπτογραφούσε» τη δήλωση του Σάββα Ξηρού, την οποία προσυπέγραφαν και τα αδέλφια του Χριστόδουλος και Βασίλης, εντούτοις κράτησε το στόμα του κλειστό, επιτείνοντας τη σύγχυση για τη σημασία τής εν λόγω «παρέμβασης». Ο Γ. Αγιοστρατίτης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ότι τα αδέρφια Ξηρού «δεν αναιρούν καμιά από τις πράξεις τους». Εκανε δε και πάλι λόγο για «εκπλήξεις» που θα δούμε στις επόμενες δύο - τρεις μέρες.

Χτες, εξάλλου, οι συνήγοροι των φερομένων ως μελών της «17Ν», που κρατούνται προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού, υπέβαλαν αίτημα στο αρμόδιο Συμβούλιο των φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για να τους δοθεί η δυνατότητα καλύτερης επικοινωνίας με τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να μη συνομιλούν πίσω από τζάμι και να μπορούν να μιλούν περισσότερη ώρα από το καρτοτηλέφωνο.

Αργότερα, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γ. Αγιοστρατίτης αναφερόμενος στη δήλωση των αδελφών Ξηρού, είπε ότι από αυτήν «φαίνεται να αλλάζουν γραμμή πλεύσης» και ότι ο ίδιος δεν έχει καθορίσει ακόμα την υπερασπιστική τακτική που θα ακολουθήσει.


Η δήλωση του Σάββα Ξηρού, την οποία προσυπέγραψαν και τα αδέλφια του Χριστόδουλος και Βασίλης, επιτείνει τη σύγχυση για τη σημασία τής εν λόγω «παρέμβασης»

ICON

Η δήλωση του Σάββα Ξηρού, την οποία προσυπέγραψαν και τα αδέλφια του Χριστόδουλος και Βασίλης, επιτείνει τη σύγχυση για τη σημασία τής εν λόγω «παρέμβασης»

Ο Δημ. Κουφοντίνας

ICON

Ο Δημ. Κουφοντίνας

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ