Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΣΕΕ
Στο πλευρό του Σημίτη έως το τέλος

Αφού έβαλε την «ταφόπλακα» στο Ασφαλιστικό, τώρα προετοιμάζει το έδαφος και για την έναρξη της διαδικασίας της πλήρους αποδιάρθρωρης των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της «σύγκλισης» και της διασφάλισης του τρίπτυχου «ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα». Ο λόγος για την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που χτες έλαβε εύσημα και από τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις επιλογές της.

Οι αβροφροσύνες έγιναν στην ημερίδα της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ετσι, λοιπόν, την ώρα που η εργατική τάξη στενάζει κάτω από την πολιτική φτώχειας, που εντείνεται στο όνομα της ευρωπαϊκής σύγκλισης και με στόχο τη διασφάλιση της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), μαζί με τα άλλα μέλη του προεδρείου, τον Γ. Μανώλη (ΔΑΚΕ) και τον Α. Καλύβη (ΣΥΝ), συνεχίζουν να προβάλλουν ως βασικό στόχο του συνδικαλιστικού κινήματος τη σύγκλιση.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος μίλησε για διεκδίκηση της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, ώστε να περιορίζονται οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ είναι αυτός που υπέγραψε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για αυξήσεις πολύ κάτω από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Σύμβαση πείνας για αυξήσεις 2,5%. Για το ασφαλιστικό έκτρωμα είπε πως είναι ανάγκη και απαίτηση «αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο να το αξιοποιήσουμε υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Και κατέληξε, αναφέροντας πως το θέμα τον εργασιακών σχέσεων είναι αυτό που θα απασχολήσει σοβαρά το επόμενο διάστημα. Με αφορμή στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιεί το ΙΝΕ και τα οποία επιβεβαιώνουν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εποχικής και προσωρινής εργασίας, άφησε να εννοηθεί ότι η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να μπει σε διάλογο με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να διαπραγματευτεί και αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων.

Ο υπουργός ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος μας είπε ότι οι θυσίες των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχιστούν. Διότι μετά από 8 χρόνια θυσιών «πετύχαμε τις προϋποθέσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ που ήταν μια καθαρά νεοφιλελεύθερη επινόηση και πολιτική που είχε ένα σκοπό. Να εξασφαλίσει την κοινή αγορά, τη σταθερότητά της και τη σταθερότητα των τιμών. Τώρα αυτό που προκύπτει μπροστά μας είναι να διασφαλίσουμε τους όρους που θα μπορέσουμε το επίπεδο ανάπτυξης της Ελλάδας να το φέρουμε στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ανάπτυξης. Εχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο, για να πετύχουμε το στόχο της πλήρους σύγκλισης», είπε. «Πραγματική σύγκλιση σημαίνει μια νέα μεγάλη εθνική μεταρρύθμιση, όπως η "Αλλαγή" του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και ανάλογη της πορείας εκσυγχρονισμού και της ένταξης στην ΟΝΕ του Κώστα Σημίτη το 1996», πρόσθεσε.

Ο Γ. Μανώλης επανέλαβε την προσήλωση της παράταξής του στο στόχο της σύγκλισης και στην πρόθεση να συνεχίσουν πιστοί στην πρακτική των κοινωνικών διαλόγων - απάτη.

Και ο Α. Καλύβης, δέσμιος της επιλογής του ΣΥΝ υπέρ της ΟΝΕ, ισχυρίστηκε πως το συνδικαλιστικό κίνημα δε συμφώνησε με αυτή τη μορφή σύγκλισης. Ηθελε ονομαστική και πραγματική σύγκλιση παράλληλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ