Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του Πάρη Λιόλιου, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος».
Είχαν προδιαγράψει το ξεπούλημα

- Αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» η απόφαση για ξεπούλημα του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος «Ολυμπος», που έλαβε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας;

- Οχι, αλλά είναι η κατάληξη ενός σχεδίου που έβαλε σε εφαρμογή η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, η οποία είχε «ανοιχτή γραμμή» με τις μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες του κλάδου από πέρσι το Γενάρη, την περίοδο, δηλαδή, που εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις μελέτες, το εργοστάσιο θα 'πρεπε να επεξεργάζεται πάνω από 60 τόνους γάλακτος ημερησίως, η πλειοψηφία της διοίκησης συνειδητά δε φρόντισε να υπάρχει η πρώτη ύλη, έτσι ώστε τα προϊόντα να μην καλύπτουν τις απαιτήσεις στην αγορά. Από την αρχή του χρόνου οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση του εργοστασίου είχαν ζητήσει 300 εκατομμύρια δραχμές για κεφάλαιο κίνησης. Η διοίκηση όχι μόνο δε μερίμνησε γι' αυτό, αλλά φόρτωσε τον «Ολυμπο» με επιπλέον έξοδα. Και αφού βγήκαμε ανοιχτά στην κοινωνία της Λάρισας, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, ζητήσαμε τη χορήγηση δανείου από την ΑΤΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης όχι μόνο δεν άσκησε πιέσεις προς την κυβέρνηση για να δοθεί το δάνειο, αλλά υπονόμευσε κάθε προσπάθεια που κάναμε για τη διεκδίκηση του δανείου.

- Ποιες επιπτώσεις θα έχει το ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας;

- Μεγάλο πλήγμα θα επιφέρει στους κτηνοτρόφους του νομού, που προμήθευαν γάλα το εργοστάσιο. Ηδη οι μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν μοιράσει τις ζώνες αγοράς γάλακτος, μειώνοντας τις τιμές του προϊόντος. Επιπλέον, οι Λαρισαίοι δε θα είναι σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν. Οι συνέπειες του ξεπουλήματος θα χτυπήσουν και τους 120 εργαζόμενους του εργοστασίου, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους και να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, ενώ για όσους εξακολουθήσουν να εργάζονται θ' ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις.

- Ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την εξέλιξη;

- Οι ευθύνες είναι δεδομένες και ανήκουν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εφαρμόζοντας την πολιτική που επιτάσσει η ΕΕ, έχει δρομολογήσει τη διάλυση των συνεταιρισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ισχυρίζεται πως δήθεν κόπτεται για την ανεργία και χαρίζει πολλά δισεκατομμύρια στους εργοδότες με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του προβλήματος, αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει μια αναπτυσσόμενη συνεταιριστική βιομηχανία. Και βέβαια, για να πετύχει το στόχο της, βρήκε άξιους συνεργάτες τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης, που πρόσκεινται στη ΝΔ, η οποία φέρει και αυτή τεράστιες ευθύνες.

- Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής;

- Ο αγώνας των εργαζομένων στον «Ολυμπο» θα συνεχιστεί, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για την προστασία των παραγωγών, για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Η απόφαση για το ξεπούλημα του εργοστασίου προσφέρεται όμως και για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, καθώς οι Λαρισαίοι έχουν ακόμα ένα λόγο να καταψηφίσουν το δικομματισμό, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, και να ενισχύσει το ΚΚΕ, που με συνέχεια και με συνέπεια αγωνίζεται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οπως αγωνίστηκε και για τη σωτηρία του «Ολυμπου».


Ε. ΤΖ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»(2011-03-17 00:00:00.0)
Τις απαξιώνουν κυβέρνηση και ΑΤΕ(2003-11-12 00:00:00.0)
Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι(2000-05-13 00:00:00.0)
Μεσάνυχτα έγινε το ξεπούλημα!(2000-04-20 00:00:00.0)
Δρομολογείται το ξεπούλημα!(2000-03-09 00:00:00.0)
Ασύδοτα τα βρώμικα συμφέροντα(1999-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ