Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΟΣ
Μεσάνυχτα έγινε το ξεπούλημα!
  • Η πλειοψηφία της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας αποφάσισε το ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» στην ιδιωτική «Τυράς»
  • Με ανεργία απειλούνται οι εργαζόμενοι, με εκβιασμούς για μείωση της τιμής του γάλακτος οι κτηνοτρόφοι, ενώ οι καταναλωτές θα στερηθούν την ποιότητα του προϊόντος που παρήγαγε το συνεταιριστικό εργοστάσιο

«Νύκτωρ ετελέσθη το έγκλημα»! Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα προχτές η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας αποφάσισε την πώληση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» σε ιδιώτη. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΝΔ - πλην του Θ. Νασίκα, ο οποίος θεώρησε το τίμημα της εξαγοράς μικρό - και του ΠΑΣΟΚ και κατά ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Γ. Σακοράφας. Το συνεταιριστικό εργοστάσιο δόθηκε «πεσκέσι» στην εταιρία «Food Tech ΑΕ» ιδιοκτησίας των αδελφών Σαράντη, στη δύναμη της οποίας ανήκει η ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία «Τυράς» που εδρεύει στα Τρίκαλα. Ο νέος ιδιοκτήτης κατέχει πλέον το 70% των μετοχών του «Ολυμπος» καταβάλλοντας στην Ενωση Συνεταιρισμών το ποσό των 1,75 δισ. δραχμών κι αναλαμβάνοντας και το σύνολο των υποχρεώσεων του πρώην συνεταιριστικού εργοστασίου προς τρίτους, που υπολογίζονται σε 1,8 δισ. δραχμές.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης απέρριψε, ως μη συμφέρουσα οικονομικώς, πρόταση εξαγοράς του «Ολυμπος» από τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.

Η πορεία για το ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, με την πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης να διαπραγματεύεται στα κρυφά το κόστος του ξεπουλήματος σε ιδιώτες. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε ο «Ολυμπος». Ενα πρόβλημα που αρνήθηκε να λύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αρνούμενη τη χρηματοδότηση της συνεταιριστικής επιχείρησης από την ΑΤΕ για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης - προσφέροντας «άλλοθι» στους συνεταιριστές της ΝΔ να προχωρήσουν στο προδιαγεγραμμένο στόχο τους, που ήταν η πώληση του εργοστασίου.

Αμεσοι κίνδυνοι

Τώρα ο «στόχος επετεύχθη», αλλά αρχίζουν και τα προβλήματα. Ο ιδιώτης ιδιοκτήτης δεν κρύβει ότι θα προχωρήσει, με κάθε τρόπο, στη συμπίεση του κόστους παραγωγής. Αυτό σημαίνει απολύσεις εργαζομένων - πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα απειλούνται εργαζόμενοι στο δίκτυο διανομής στη γραμμή της φέτας και στο διοικητικό προσωπικό - και αλλαγές ως προς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ώστε να μειωθεί το κοστολόγιο παραγωγής τους.

Επομένως, οι πρώτοι που θα πληρώσουν τα «σπασμένα» θα είναι οι εργαζόμενοι της συνεταιριστικής επιχείρησης που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά. Θα την πληρώσουν, όμως, και οι κτηνοτρόφοι που αναμένεται να εκβιαστούν από τον ιδιώτη, για να πουλήσουν το γάλα σε μειωμένη τιμή. Και, βεβαίως, οι καταναλωτές που θα στερηθούν σταδιακά τα ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που παρήγαγε το συνεταιριστικό εργοστάσιο. Ο κίνδυνος ελλοχεύει και για τις άλλες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας - των Τρικάλων και της Μαγνησίας - καθώς οι αδελφοί Σαράντη, εκμεταλλευόμενοι και το εργοστάσιο της Λάρισας που κατέχουν τώρα, θα προσπαθήσουν ν' αλώσουν όλη τη θεσσαλική αγορά και να επιβάλουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αγόρασε «γωνιακό μαγαζί»

Και δεν είναι ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο αυτό που αγόρασαν. Πρόκειται για πολύ σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία, που πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε εξ θεμελίων, ξοδεύοντας γι' αυτό η Ενωση Συνεταιρισμών πάνω από 3,5 δισ. δραχμές.

Ο «Ολυμπος» ιδρύθηκε πριν 33 χρόνια και τρεις γενιές Λαρισαίων και Θεσσαλών ενηλικιώθηκαν καταναλώνοντας καθημερινά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το γάλα του. Η τοπικότητα - και ως εκ τούτου υψηλή ποιότητα - της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούσε, καθώς και ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας βοήθησαν τη γαλακτοβιομηχανία να καταφέρει ν' απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα της.

Ο νέος ιδιώτης ιδιοκτήτης «κληρονομά» τον «αέρα» της επιτυχίας του «Ολυμπος» και μαζί:

  • Ενα κτίριο διοίκησης 600 τ.μ.
  • Κτίριο παραγωγής 6.000 τ.μ. με τμήματα παραλαβής γάλακτος, παστερίωσης, εμφιάλωσης, παραγωγής κακάου, φέτας και σκληρών τυριών, γιαουρτιών και με χώρους ψυγείων έκτασης 500 τ.μ.
  • Ηλεκτρομηχανολογικό κέντρο 1.000 τ.μ.
  • Μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
  • Ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές δεξιότητες.

Η θέση του «Ολυμπος» στην αγορά του Νομού Λάρισας είναι κυρίαρχη. Διακινεί το 50% της κατανάλωσης γάλακτος και υψηλά ποσοστά της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ