Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Λίγο πριν από τη μεγάλη λεηλασία

Μέσα στο 2000 θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την «Ολυμπιακή Αεροπορία»,  που παραδίδονται σε ιδιώτες. Μέχρι το τέλος του χρόνου «απελευθερώνονται οι αγορές τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις αρχές του 2001 αρχίζει η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ίσως επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας των τελευταίων δεκαετιών

Το σύνθημα για τη μεγάλη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία έχουν ήδη πάρει θέση και ακονίζουν τα μαχαίρια, αναμένεται να δοθεί με την πρέπουσα επισημότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης με την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων το ερχόμενο Σάββατο.

Ο ΟΤΕ, η «Ολυμπιακή Αεροπορία», η ΔΕΗ (η αιχμή του δόρατος του κρατικού τομέα) σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο 2000. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί και η «απελευθέρωση» της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα λύσει τα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων να εισβάλουν στους άκρως κερδοφόρους αυτούς χώρους και να δημιουργήσουν ιδιωτικούς ΟΤΕ και ΔΕΗ. Το ασφαλιστικό σύστημα παίρνει παράταση ζωής μέχρι το τέλος του 2000 οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παρωδία «κοινωνικού διαλόγου» και το νέο χρόνο ν' αρχίσει η αποδόμησή του. Η αγορά εργασίας τέλος και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων συνθέτουν την πλήρη εικόνα, μιας από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές επιθέσεις, που θα έχει να αντιμετωπίσει σε βραχύ χρονικό διάστημα το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας.

Πρόγευση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών είχαμε χτες από τους υπουργούς «κομάντος» της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο διεκπεραίωσης του κυβερνητικού έργου... Ετσι χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Μαντέλη, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, καθώς και με τους οικονομικούς υφυπουργούς Α. Φωτιάδη και Γ. Δρυ. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με το νέο υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση.

Σε δηλώσεις του ο Χ. Βερελής, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς και αυτά του ΟΣΕ, του ΟΤΕ και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», με αιχμή την τελευταία. Δήλωση, η οποία ερμηνεύεται ότι η κυβέρνηση βιάζεται να ξεκαθαρίσει με τον εθνικό αερομεταφορέα, όσο το δυνατό συντομότερα. Είναι ήδη γνωστό ότι στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών αναμένουν την British Arways να ενεργοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 20% των μετοχών της «Ολυμπιακής» με την παράλληλη ανάληψη της διοίκησης. Αλλά και στον ΟΤΕ αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες θα τον μετατρέψουν σε θυγατρική ξένου τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, κατά πάσα πιθανότητα ευρωπαϊκού. Στα πλαίσια της νέας «επιθετικής» πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, εξετάζεται νέα διάθεση μετοχών, μέχρι και 20% σε «στρατηγικό σύμμαχο», ενώ... διερευνάται αν θα δοθεί και το managment (η διοίκηση). Πρόκειται για τον θρίαμβο της πολιτικής Μάνου, έστω και καθυστερημένα, καθώς ο τελευταίος προωθούσε το 1993 την πώληση του ΟΤΕ σε «στρατηγικό επενδυτή» με τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Το επιχείρημα που επικαλείται τώρα η κυβέρνηση για τον «στρατηγικό σύμμαχο», είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο ΟΤΕ θα αποκτήσει ευελιξία και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη του επιχειρήματος που χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν τη σταδιακή παράδοση του 49% των μετοχών στους ιδιώτες. Για να κατευνάσουν μάλιστα και τις ανησυχίες των εργαζομένων, φτάνουν στο σημείο γελοιότητας να ισχυρίζονται, ότι και μετά τις εξελίξεις αυτές, ο ΟΤΕ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα της «μεταρρύθμισης» της επιτροπής ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί σαν «ανεξάρτητος» φορέας, μακριά από κυβερνητικές παρεμβάσεις, δηλαδή θα παραδοθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συζήτησε το θέμα της παράδοσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Οπως δήλωσε ο πρώτος, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2000. Οσον αφορά την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς, τη δυνατότητα δηλαδή να μπορούν οι ιδιώτες να δημιουργήσουν ιδιωτικές ΔΕΗ, αναμένεται η προώθηση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία καθυστέρησαν λόγω της μεσολάβησης των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ