Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΕΩΤΕΕ
Στα χέρια των γεωτεχνικών η εξυγίανση

Μέσα σε κλίμα αντάξιο του εκφυλισμού που επικράτησε τα τρία τελευταία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιό του, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στα Γιάννενα η τακτική Γενική Συνέλευση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, το γεγονός πως στη συνέλευση συμμετείχαν μόλις 115 περίπου αντιπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα - σ' ένα σύνολο άνω των 500 εκλεγμένων, που αντιπροσωπεύουν στο ανώτατο όργανο του ΓΕΩΤΕΕ τους 17.000 περίπου γεωτεχνικούς της χώρας - ενώ ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου ΔΣ εγκρίθηκε με μόλις 45 ψήφους.

Στη Γενική Συνέλευση οι αντιπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής» κατήγγειλαν τις ομάδες που είχαν την πλειοψηφία στη διοίκηση - προέρχονταν από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που για χρόνια ολόκληρα απασχολούσαν το ΓΕΩΤΕΕ. Το φαινόμενο αυτό, όπως επισήμαναν, σε συνδυασμό με την εικόνα απραξίας και διάλυσης που παρουσίαζε το ΓΕΩΤΕΕ, είχε αποτέλεσμα οι γεωτεχνικοί της χώρας να εκφράζονται με αποστροφή για το όργανο και τη δράση του.

Ο λόγος για τη δημιουργία αυτής της κατάστασης, όπως τόνισε η «Πανεπιστημονική», ήταν η αντίληψη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, για ένα ΓΕΩΤΕΕ-στυλοβάτη των αντιαγροτικών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια αντίληψη που εκφράστηκε με τη διαρκή παρελκυστική τακτική τους να αρνούνται τη συζήτηση των μεγάλων προβλημάτων της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας - τα οποία η «Πανεπιστημονική» έφερε στο ΔΣ - παραπέμποντάς τα σε επιτροπές για δήθεν μελέτη τους. Τέτοια θέματα ήταν οι καταστροφικοί κοινοτικοί κανονισμοί για τα βασικά αγροτικά ελληνικά προϊόντα (π.χ. λάδι, καπνός), η κατάργηση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού κλπ., οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.

Οι εκπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής» υπογράμμισαν ότι για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα πρέπει οι ίδιοι οι γεωτεχνικοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, καταδικάζοντας στις επερχόμενες εκλογές, που θα γίνουν στις 2 του Ιούλη, αυτές τις αντιλήψεις και τις πρακτικές. Να απαιτήσουν ριζική αλλαγή στον προσανατολισμού του ΓΕΩΤΕΕ, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς, αλλά και των γεωτεχνικών που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα ανεργίας, διαστρέβλωσης και υποβάθμισης του ρόλου τους. Για να πάψει το ΓΕΩΤΕΕ να αποτελεί όργανο-σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής και χώρο ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Για να γίνει επιτέλους ένα όργανο που θα παρέχει την αναγκαία επιστημονική στήριξη στα προβλήματα και τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας, προς όφελος της μικρής και μεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες των αντιαγροτικών πολιτικών και να αποτραπεί το ξεκλήρισμα των αγροτών. «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συμβολή όλων των γεωτεχνικών στην ουσιαστική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ», τονίζει η «Πανεπιστημονική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα οι εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο(2014-11-02 00:00:00.0)
Ψηφίζουν αύριο οι γεωτεχνικοί(2007-12-01 00:00:00.0)
Καταδικάζουν το ΓΕΩΤΕΕ στην υποβάθμιση και την αδράνεια(1998-09-23 00:00:00.0)
Δυστοκία για προεδρείο(1997-08-01 00:00:00.0)
Εκδήλωση "Πανεπιστημονικής" Γεωτεχνικών(1997-05-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη Πανεπιστημονικής Γεωτεχνικών(1997-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ