Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

Ηκυβερνητική πολιτική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας εξαρτάται άμεσα από τους γενικότερους στόχους και επιδιώξεις της αστικής τάξης στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας.

Η επιδίωξή της να μπει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ μέσω της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, καθώς και η προσπάθειά της να παίξει ισχυρότερο ρόλο στα πλαίσια των ΝΑΤΟ και ΕΕ στην πολιτική και οικονομική υποδούλωση και καταλήστευση των χωρών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, απαιτεί μέτρα και αναπροσαρμογές στο δόγμα, στον προσανατολισμό και το ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη συγκρότηση και διάταξή τους, στο είδος και την ποσότητα των εξοπλισμών τους, στην εκπαίδευση, αλλά και στη σύνθεση του προσωπικού τους.

Οι αναπροσαρμογές που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα αντίστοιχα μέτρα, που άλλα έχουν προχωρήσει και άλλα δρομολογούνται, έχουν ένα στόχο: Το να θέσουν τις ΕΔ εκ νέου, και στις νέες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες, στην υπηρεσία της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της κυρίαρχης αστικής τάξης.

Η προσπάθεια αυτή φυσικά διεξάγεται μέσα στα πλαίσια και υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εκφράζουν και τις διεθνείς συμμαχίες της αστικής τάξης για την αντιμετώπιση και καταστολή των αντιιμπεριαλιστικών επαναστατικών κινημάτων.

***

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε όλες τις εξελίξεις σ' αυτόν τον τομέα. Εδώ θα σταθούμε σε μια απ' αυτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων (μεταξύ αυτών και της ΝΔ) που θέτουν εκ νέου το ζήτημα της σταδιακής μετατροπής των ΕΔ σε ένα αμιγώς επαγγελματικό στρατό με την αντικατάσταση των «κληρωτών» από μόνιμους στρατιώτες.

Φυσικά αυτή η δηλωμένη επιδίωξη παίρνει υπόψη της την προεκλογική περίοδο και συνοδεύεται από το «δόλωμα» της προσεχούς μείωσης της θητείας σε 12 μήνες.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με μικρές παραλλαγές παρουσίασαν την ίδια πρόταση ανταγωνιζόμενοι στις εντυπώσεις. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι τους αφορούν στην προεκλογική εκμετάλλευση της ανάγκης και δυνατότητας μείωσης της θητείας προς άγραν της ψήφου της νεολαίας, αλλά ( και εδώ είναι το κυριότερο) στον αποπροσανατολισμό, τη συγκάλυψη και καθαγίαση του αντιδραστικού μέτρου μετατροπής των ΕΔ σε επαγγελματικό-μισθοφορικό στρατό στα πλαίσια και στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και των λοιπών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συμμαχιών που συνάπτονται.

Η δε ΝΔ προχώρησε παραπέρα εκμεταλλευόμενη τα άλυτα από την κυβέρνηση προβλήματα των μονίμων στελεχών, θεωρώντας το χώρο αυτό ως προνομιακό για την άγρα ψήφων προς όφελός της.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ορισμένα επιχειρήματα:

- Το πρώτο αφορά την υπογεννητικότητα και το λεγόμενο δημογραφικό πρόβλημα.

Βεβαίως «ξεχνούν» ότι αυτό αποτελεί, ουσιαστικά, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που θίγει τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό το επιχείρημα επιχείρησε να δικαιολογήσει όλα αυτά τα χρόνια τη μεγάλη διάρκεια της θητείας, αλλά και την προώθηση του μισθοφορικού στρατού, με την καθιέρωση και αύξηση του αριθμού των «Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης» (ΕΠΥ).

Τώρα, με άλυτο και εντεινόμενο το δημογραφικό πρόβλημα πώς ανακάλυψαν δυνατότητα μείωσης της θητείας; Δεν υφίσταται πλέον τέτοιο πρόβλημα; Είναι φανερό ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υπαρκτή δυνατότητα μείωσης της θητείας για να καλύψουν την παραπέρα αντιδραστικοποίηση των ΕΔ και τη μετατροπή τους συνολικά σε μισθοφορικό στρατό, για την ευκολότερη υλοποίηση των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή.

- Ταυτόχρονα σηκώνουν πιο πολύ το άλλο επιχείρημα: Οτι η θητεία των 12-18 μηνών δεν αρκεί για την εκπαίδευση των κληρωτών, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό μακράς διαρκείας που θα έχει την ικανότητα χειρισμού των εξελιγμένων τεχνολογικά οπλικών συστημάτων. Μα η ίδια η εξέλιξη των οπλικών συστημάτων απλοποιεί παραπέρα τη χρήση τους και μάλιστα με απαίτηση πολύ λιγότερου προσωπικού.

Γιατί αυτό το προσωπικό πρέπει να είναι μισθωτοί φαντάροι και όχι κληρωτοί με 12 μήνες θητεία;

Κι εδώ, για να μην μπερδεύεται κανείς, δε μιλάμε για την απαραίτητη κατηγορία των μονίμων στελεχών που θα μπορούσε να πει κανείς ότι απαιτείται ένας σχεδιασμός που ενδεχόμενα θα μπορούσε να καταλήξει σε ανάγκη αύξησής τους.

Μιλάμε για μισθωτούς φαντάρους. Για τον «τελευταίο τροχό της άμαξας». Γι' αυτούς που η μόνη τους αρμοδιότητα θα είναι η εκτέλεση των διαταγών.

Ομως ποιος και σε τι χρειάζεται αυτή την ειδική κατηγορία του επαγγελματία στρατιώτη; Οι εθνικές ή οι ΝΑΤΟικές ανάγκες;

Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα βρίσκεται στον ίδιο το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του ΝΑΤΟ, στο είδος, στους στόχους και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που σχεδιάζονται ως «στρατός του μέλλοντος», στρατός των απρόκλητων επεμβάσεων και της κατάπνιξης των αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών κινημάτων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση βέβαια κινείται και η απόφαση της ΕΕ για τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης 50-60.000 ανδρών.

Ταυτόχρονα ο μισθοφορικός στρατός, σε σχέση με την καθολική στράτευση των νέων, έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης «ανοσίας» απέναντι στο «μικρόβιο» της επίδρασης των λαϊκών κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την τυραννία που φέρνει στους λαούς. Πολύ περισσότερο που πρόκειται για συγκρότηση δυνάμεων που θα χρησιμοποιούνται ως «δυνάμεις ταχείας αντίδρασης» σε διάφορες χώρες.

Η σύνθεση των στρατών από τα παιδιά του λαού μέσα από το σύστημα καθολικής στράτευσης των ανδρών αποτελεί πρόσθετη δυσκολία για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Δείτε τις δυσκολίες που είχε η κυβέρνηση να συμπληρώσει τα άτομα που ήθελε για να στείλει στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την ενδεικτική περίπτωση των ναυτών του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής».

***

Ηκυβέρνηση και η ΝΔ διαφημίζουν τις προωθούμενες αλλαγές ως εθνικά συμφέρουσες. Τα συμφέροντα της αστικής τάξης, δηλαδή, ανάγονται σε εθνικά. Σε υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος είχε βαφτιστεί η δομή και διάταξη των ΕΔ για την αντιμετώπιση του «από Βορρά κινδύνου» τόσα χρόνια. Τώρα που εξέλειπε αυτός ο «κίνδυνος» και το ΝΑΤΟ αναπροσαρμόζεται, τώρα ανακαλύπτει η κυβέρνηση την ανάγκη αναπροσαρμογών, μεταφράζοντας τις επιθετικές επιδιώξεις της αστικής τάξης σε εθνικά αναγκαίες και συμφέρουσες για τον τόπο.

Ομως στην κυβερνητική πολιτική και τις θέσεις της για το ρόλο και την αποστολή των ΕΔ έχει προστεθεί ένα καινούριο στοιχείο: Οτι οι ΕΔ δε θα έχουν μόνο (ή κυρίως θα λέγαμε εμείς) ως αποστολή την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά «τη διατήρηση και επιβολή της ειρήνης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Σ' αυτή την κατεύθυνση και όχι σε μία αμυντική έναντι υπαρκτών κινδύνων, αποφασίστηκαν οι νέες αγορές εξοπλιστικών συστημάτων.

Πρόκειται για την αγορά καθαρά επιθετικού χαρακτήρα όπλων, όπως επιθετικά ελικόπτερα, ιπτάμενα τάνκερ για τον ανεφοδιασμό στον αέρα, πύραυλοι εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, πύραυλοι αέρος-αέρος, αντιαεροπορικοί πύραυλοι, σύγχρονα άρματα τέταρτης γενιάς κ.ά.

Η άμεση εμπλοκή της χώρας στην πρόκληση και προετοιμασία άδικων - ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι εμφανής απ' όλα τα παραπάνω.

Και σ' αυτή την κατεύθυνση οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου επιχειρούν και θα επιχειρήσουν εντονότερα στο άμεσο μέλλον, να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι το «εθνικό συμφέρον» επιβάλλει την υποστήριξη των επιθετικών επιδιώξεων και των πολέμων που σχεδιάζονται.Θέλουν ένα στρατό που θα υπερασπίζει και θα διευρύνει με το αίμα του λαού τις ληστρικές κατακτήσεις και «επενδυτικές» δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο επαναπροσανατολισμός των ΕΔ στη νέα δομή και διάταξη του ΝΑΤΟ, οι αγορές επιθετικών όπλων, η μετατροπή σε μισθοφορικά τμήματα σημαντικού μέρους των ΕΔ είναι υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τη συμμετοχή της χώρας στην απόφαση και εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

***

Ομως εδώ προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα για τις πολιτικές δυνάμεις.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει ανοιχτά την αντιλαϊκή θέση στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ τι θέση έχουν;

Θα ενημερώσουν το λαό και μπροστά στις εκλογές; Θα αντιδράσουν έμπρακτα σ' αυτά που σχεδιάζονται ή θα τ' αφήσουν να περάσουν στο «ντούκου»;

Η υπεράσπιση εκ μέρους τους του «Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη» και για την υλοποίηση του οποίου συγκροτούνται και δομούνται πλέον οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είναι ένα δείγμα της μέχρι τώρα στάσης τους που κινείται σε αρνητική κατεύθυνση και σε διάσταση με τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού.


Γιάννης ΝΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στον αν. ΥΕΘΑ κ. Βίτσα(2018-01-10 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν υποχρεωτική στράτευση στα 18;(2014-10-28 00:00:00.0)
Οχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 19(2005-07-21 00:00:00.0)
Μισθοφόροι στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού(2003-09-28 00:00:00.0)
Ευρωστρατός - Μονάδες Ταχείας Επέμβασης(2001-11-11 00:00:00.0)
Πoύ οδηγούν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας;(2000-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ