Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Ισχύει η αρχή της επιβολής του ισχυρότερου!

Στην κρίση των ιδιωτικών καναλιών και του μεγάλου κεφαλαίου που τα ελέγχει, εναποθέτειη κυβέρνηση την ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις θέσεις των κομμάτων. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με αντικείμενο την προβολή κομμάτων και υποψηφίων κατά την προεκλογική περίοδο, επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να ισχύει η αρχή της επιβολής του ισχυρότερου.

Δηλαδή, θα ισχύει η αρχή της αναλογικής ισότητας, που σημαίνει την προβολή των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη, οργάνωση σε εθνική κλίμακα κλπ. Με άλλα λόγια, για μια ακόμη φορά, αποκλείεται η φωνή των μικρότερων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με το πρόσχημα μάλιστα - όπως το διατύπωσε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας - πως «δεν μπορούμε να βάλουμε ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας» στα κανάλια και τα ραδιόφωνα.

Ετσι, στα δελτία ειδήσεων, τα λεγόμενα πάνελ και τα τηλεοπτικά παράθυρα, οι ιδιοκτήτες των μέσων έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν ποιους θα προβάλουν. Συμφωνία υπήρξε στην απαγόρευση στους υποψήφιους βουλευτές, μετά την 14η Μάρτη, να διατηρούν εκπομπές.

Κατά την ίδια περίοδο οι υποψήφιοι δε θα προβάλλονται από εκπομπές μη πολιτικού περιεχομένου. Το τελευταίο δε Σαββατοκύριακο των εκλογών θα υπάρξει περιορισμός στην προβολή πολιτικής διαφήμισης και απαγόρευση διοργάνωσης συζητήσεων πολιτικού περιεχομένου. Συμφωνία υπήρξε και στην απαγόρευση διενέργειας δημοσκοπήσεων, μέσω ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, κατά την προεκλογική περίοδο. Το δε τελευταίο 15νθήμερο προ των εκλογών θα υπάρξει περιορισμός στη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση, κατά την προεκλογική περίοδο θα ισχύσει σχεδόν ό,τι και στις προηγούμενες εκλογές. Η ελληνική τηλεόραση υποχρεούται να μεταδώσει μια κεντρική προεκλογική συγκέντρωση κάθε κόμματος στην Αθήνα. Η δε ΕΤ 3 θα μεταδώσει από μια συγκέντρωση κάθε κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο συνεντεύξεις κάθε πολιτικού αρχηγού, μια στο Ζάππειο και μια στην ΕΤ, μεταδίδονται απευθείας υποχρεωτικά από τα κρατικά μέσα. Τα ιδιωτικά υποχρεούνται στην αναμετάδοση, με προαιρετική την ώρα προβολής τους, μέχρι τη 1 το πρωί.

Ισχύει και σ' αυτήν την προεκλογική περίοδο η υποχρέωση όλων των μέσων να διοργανώσουν το καθένα από 4 εκπομπές με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Καμία ρύθμιση δεν υπήρξε σχετικά με τον τρόπο προβολής υποψηφίων κομμάτων από τα δελτία ειδήσεων και τα παράθυρα.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, αναδεικνύοντας ως «καρδιά της ενημέρωσης» τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, είπε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος προβολής όλων των κομμάτων. Ζήτησε δε, εφόσον δεν εξασφαλίζονται ισότιμοι όροι προβολής, να καταργηθούν τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Την ίδια ώρα θα υπάρξει αύξηση του χρόνου που διαθέτουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για πολιτική διαφήμιση. Συνολικά η διαφήμιση (πολιτική και εμπορική) θα αυξηθεί στο 30% του ημερήσιου προγράμματος του κάθε μέσου.

Τέλος, σε κάθε κόμμα παραχωρείται απ' όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ένα δεκάλεπτο τη βδομάδα για την προβολή των θέσεών του. Η ΕΡΤ υποχρεούνται να το προβάλλει μετά τις 6 το απόγευμα.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των υπολοίπων κομμάτων, οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν οδικώς ή ακτοπλοϊκώς στον τόπο που ψηφίζουν, να μετακινηθούν δωρεάν και να υπάρξει σημαντική μείωση των εισιτηρίων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε πως «η κυβέρνηση επιμένει στη συνέχιση της μονοπώλησης του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ