Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
... γράφαν με το αίμα τους τα τέσσερα γράμματα της ΕΠΟΝ

Τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες,στις 11 το πρωί, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία

Τα 57 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν χτες οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ, με τη συμμετοχή και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία και πήρε μέρος πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και νεολαίων της ΚΝΕ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Νίκος Κούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε ότι η ΕΠΟΝ στα 57 χρόνια από την ίδρυσή της (23 Φλεβάρη 1943), εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη, γιατί τα φλογερά της ιδανικά δε σβήνουν με το χρόνο.

«Η ΚΝΕ με ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετέχει σ' αυτό το γιορτασμό, είπε ο Νίκος Κούρος, γιατί βλέπει ότι όσο περνούν τα χρόνια, τα ιδανικά αυτά όχι μόνο δεν ξέφτισαν, αλλά παραμένουν φωτεινά και ζωντανά. Στις συνθήκες της νέας τάξης, επισήμανε ο ομιλητής, η ΚΝΕ παλεύει για να αλλάξουν τα πράγματα και σ' αυτό τον αγώνα εμπνέεται από την ιστορία του λαϊκού κινήματος, της Εθνικής Αντίστασης και της ηρωικής ΕΠΟΝ. Η ΚΝΕ φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τίτλο του συνεχιστή των αγώνων της ΕΠΟΝ», υπογράμμισε, κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Κούρος.

Από μέρους της ΠΕΑΕΑ Ν. Θεσσαλονίκης την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιάννης Πατσακίδης, που στη σύντομη ομιλία του εξήρε την προσφορά της ΕΠΟΝ, «των 600 χιλιάδων αγωνιστών - μελών της, που με την ηρωική τους παρουσία σ' όλα τα μέτωπα του πολύμορφου τότε αγώνα κατά των κατακτητών... γράφαν τη δική τους ιστορία και με το αίμα τους ακόμα στους τοίχους τα 4 γράμματα της ΕΠΟΝ». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η σημερινή ΚΝΕ αναδείχνεται καθημερινά σε αντάξιο συνεχιστή των αγώνων της ΕΠΟΝ για τη λευτεριά και την πρόοδο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Παπαδόπουλο, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΝΣ Θεσσαλονίκης, Δ. Μαϊκίδη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Γρεβενών, Θ. Χάστας, αντιπροσωπεία της ΠΕΕΠΠ, με επικεφαλής τον Δ. Ζιώτα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων για τη ζωή και τη δράση της ΕΠΟΝ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ