Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Η δράση της πολύτιμη παρακαταθήκη

Σήμερα 23 Φλεβάρη συμπληρώνονται 57 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ - της μοναδικής νεολαιίστικης οργάνωσης της νεότερης Ελλάδας, που άφησε κληρονομιά για τις νεότερες γενιές το πιο πολύτιμο δίδαγμά της. Το δίδαγμα της αναγκαιότητας της πλατιάς ενότητας της νεολαίας, που τα προβλήματά της γίνονται πολύ πιο σύνθετα σήμερα.

Τα χρόνια αυτά ήταν χρόνια μαύρης και άραχνης σκλαβιάς, χρόνια σκληρών ηρωικών αγώνων της ΕΠΟΝίτικης γενιάς για τη λευτεριά της πατρίδας μας και τη δημοκρατική εξέλιξή της, μα και χρόνια άγριων διωγμών και συκοφαντίας, χρόνια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας για την Αντίσταση και ανατροπής κάθε ηθικής αξίας.

Ηταν πολύ φυσικό η νεολαία της Ελλάδας να μη μείνει απόμερα και απαθής όταν ύστερα από 120 χρόνια είδε να ξανασκλαβώνεται η Ελλάδα μας, όταν καινούριοι Ιμπραΐμηδες αφανίζουν το λαό και τη νεολαία μας, ρημάζουν τον τόπο μας, ληστεύουν τον πλούτο μας. Οταν καινούριοι Εφιάλτες προδίνουν την πατρίδα μας. Μπρος στη δημιουργηθείσα κατάσταση ο λαός μας και η νεολαία με τόλμη και παλικαριά αναδείχνει νέους Μιλτιάδηδες και Θεμιστοκλήδες, νέους Διάκους και Κανάρηδες, Κολοκοτρωναίους και Καραϊσκάκηδες.

Οι άνθρωποι που σε κείνες τις δύσκολες στιγμές της τριπλής φασιστικής κατοχής εγκατέλειψαν το λαό και την πατρίδα, και άλλοι μπήκαν στην υπηρεσία των κατακτητών, ήρθαν και ξανακάθισαν στο σβέρκο του λαού μας, μετά την απελευθέρωση της χώρας από το θρυλικό ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια των άλλων ιμπεριαλιστών, οι οποίοι φρόντισαν, με τη φωτιά και το σίδερο, με τις συκοφαντίες και τις διαστρεβλώσεις, να ξεριζώσουν απ' την ψυχή των αγωνιστών την ένδοξη ιστορία της ΕΠΟΝ και όλης της Εθνικής Αντίστασης.

Κόντρα, όμως, στους κατατρεγμούς των 57 χρόνων, η ΕΠΟΝ δημιούργησε ένα ανεπανάληπτο πατριωτικό έργο, για το οποίο δίκαια οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης αισθάνονται περηφάνια και οι ΕΠΟΝίτες-σσες κράτησαν, παρά τις διώξεις και τα βάσανα, ψηλά τη σημαία του αγώνα τους, για να την παραδώσουν στις νεότερες γενιές, που σε διαφορετικές συνθήκες και με νέες μορφές αγώνα συνεχίζουν τις παραδόσεις της.

Ηπρώτη μεγάλη κατάκτηση της ΕΠΟΝ ήταν μια πρωτοείδωτη ενότητα της νεολαίας - μιας ενότητας που δεν είχε ξαναδεί ο τόπος μας. Χάρη στην ενωτική προσπάθεια της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας), με τη δημιουργία προπολεμικά του Αντιφασιστικού Μετώπου Νέων και αργότερα του ΕΑΜ Νέων, έγινε δυνατή η συμμετοχή στις γραμμές της ΕΠΟΝ 10 πατριωτικών νεολαιίστικων οργανώσεων και η ένταξη στις γραμμές της άνω των 600 χιλιάδων νέων.

Η επίτευξη μιας τέτοιας πλατιάς ενότητας σε συνθήκες που όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, οφειλόταν στα ευγενικά ιδανικά που πρόβαλλε η ΕΠΟΝ - στα ιδανικά της λευτεριάς, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημιουργίας μιας δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Ελλάδας με αφέντη και κυρίαρχο το λαό της, όπου η νεολαία μπορούσε να κάνει όνειρα, αισιόδοξα, ευγενικά, για ζωή χωρίς πολέμους και καταστροφές, χωρίς εκμεταλλευτές και ξένους αφέντες.

Κωφεύοντας στο ραγιαδισμό που προπαγάνδιζαν οι γραικύλοι, τα νιάτα της ΕΠΟΝ απάντησαν με σκληρούς αγώνες για την επιβίωση, για τη δημιουργία λαϊκών συσσιτίων και την απόκρουση της τρομοκρατίας των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, αντιστάθηκαν στην πολιτική επιστράτευση. Στο ΕΑΜ και στο ένοπλό του τμήμα, τον ΕΛΑΣ, είδαν τον αμείλιχτο εκδικητή, τον απελευθερωτή, τον θεματοφύλακα των δικαιωμάτων τους. Γι' αυτό και με ενθουσιασμό 32 χιλιάδες ΕΠΟΝίτες εντάχθηκαν στις γραμμές του, έγιναν ατρόμητοι μαχητές, εμψυχωτές της νεολαίας και του λαού μας. Υπήρξαν με την παλικαριά τους άξια παιδιά της Ελλάδας, άξιοι εκδικητές του λαού μας, άξια μέλη της θρυλικής ΕΠΟΝ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις υποδειγματικές διμοιρίες και ομάδες της ΕΠΟΝ, άριστες στην τέχνη του πολέμου, που διδάχτηκαν από τους τίμιους αξιωματικούς-πολεμιστές του Αλβανικού Μετώπου; Οι ΕΠΟΝίτικες αυτές διμοιρίες υπήρξαν πολλές φορές δύναμη κρούσης του ΕΛΑΣ στην επίθεση και ακούραστες στη διαφώτιση, στην εμψύχωση του λαού μας.

Με τη δημιουργία της Εθνικής Πολιτοφυλακής με απόφαση της ΠΕΕΑ, η οποία δεν είχε καμιά σχέση με την παλιά Χωροφυλακή, αλλά ήταν όργανο της λαϊκής ασφάλειας και της τάξης, εξασφάλιζε και περιφρουρούσε τη ζωή, την περιουσία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού. Και εδώ η ΕΠΟΝ έδωσε διαλεχτά στελέχη και μέλη της, ολόψυχα αφοσιωμένα στο λαό, πρόθυμα σε θυσίες και άγρυπνοι φρουροί του τόπου.

Με τον αντιστασιακό Τύπο και με το κεντρικό όργανό τους, τη «Νέα Γενιά», οι ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες διαφώτιζαν, με όπλο την αλήθεια, το λαό και ταυτόχρονα καταπιάστηκαν να βοηθήσουν στο άνοιγμα σχολείων που τα είχαν κλείσει ή πυρπολήσει οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους, στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων γεφυρών, στη δημιουργία λαϊκών βιβλιοθηκών και λεσχών για τη νεολαία. Οι θεατρικοί όμιλοι, οι χορωδίες της ΕΠΟΝ έδωσαν στη νεολαία ό,τι το καλύτερο σε πολιτιστικές αξίες διέθετε τότε η νέα γενιά. Ολα αυτά έκαναν να φυσήξει ένας πρωτόγνωρος για το λαό της υπαίθρου πολιτιστικός αέρας.

Στον αγώνα του ΕΑΜικού κινήματος έδωσαν τη ζωή τους πάνω από 1.500 ανταρτοΕΠΟΝίτες και πολλές άλλες χιλιάδες μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ.

Και κει που θα περίμενε κανείς να τιμηθεί ο αγώνας της ΕΠΟΝ, όπως έγινε στις χώρες της αντιχιτλερικής συμμαχίας, το μεταπολεμικό και ξενοστήριχτο καθεστώς απαγόρευσε το 1947 τη δράση της. Ομως, αυτή συνέχισε τους αγώνες της στα Μακρονήσια και στις φυλακές, μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ και στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.

Με τον ένδοξο αγώνα και τα ευγενικά ιδανικά της η ΕΠΟΝ έβαλε στο σωστό δρόμο το πρόβλημα της διάπλασης του νέου τύπου ανθρώπου, του νέου αγωνιστή.

Με τους αγώνες και τις θυσίες της η ΕΠΟΝ κατέκτησε την αγάπη και την εμπιστοσύνη όχι μόνο της τότε νεολαίας, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της μεταπολεμικής και σημερινής νεολαίας, παρά τη συκοφάντηση και την πλύση εγκεφάλου, να γίνονται φίλοι και μέλη της ΚΝΕ, συνεχίζοντας το έργο της ΕΠΟΝ, πρωτοστατώντας στους αγώνες ενάντια στα πολεμόχαρα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Χάρη στο ένδοξο και εθνικό έργο της ΕΠΟΝ και στους κατοπινούς αγώνες της νεολαίας και όλου του λαού για δημοκρατία, αναγνωρίστηκε και η ΕΠΟΝ, η μοναδική και ανεπανάληπτη αντιστασιακή οργάνωση της νεολαίας. Το πρόβλημα δεν έχει όμως λυθεί. Οι κυρίαρχοι κύκλοι εντείνουν τις προσπάθειές τους να μονοπωλήσουν το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης με τους απόντες και τους αυτοκηρυγμένους αντιστασιακούς. Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι, προσπαθώντας να αποχρωματίσουν αυτό το κίνημα, παραχαράζουν την ιστορία και παραγνωρίζουν το ρόλο του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ σ' αυτό το παλλαϊκό κίνημα. Ειδικά για την ΕΠΟΝ κάνουν το παν να αγνοηθεί το γεγονός, πως η κύρια δύναμη στη δημιουργία της ήταν η ΟΚΝΕ, που στάθηκε ο μοχλός στην ανάπτυξή της, ήταν τα ψυχωμένα και έμπειρα στελέχη της ΟΚΝΕ, οι νέοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες.

Η τέτοιου είδους αναγνώριση δεν πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική. Είναι γεγονός ότι χιλιάδες παλιοί ΕΠΟΝίτες-σσες μένουν χωρίς καμιά ηθική και υλική διάκριση, ενώ οι συνεργάτες και οι ταγματασφαλίτες τιμήθηκαν με παχυλές συντάξεις και με μια σειρά προνόμια αυτοί και τα παιδιά τους. Και όχι μόνον αυτό. Οι πόρτες των σχολείων και του στρατού παραμένουν ερμητικά κλειστές για την ιστορία της ΕΠΟΝ και γενικά της Εθνικής Αντίστασης, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί πατριωτική και δημοκρατική αγωγή της σημερινής και αυριανής γενιάς.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της ΕΠΟΝ, που τα 57 της χρόνια γιορτάζουμε εμείς οι ΕΠΟΝίτες-σσες μαζί με τους νεότερους συνεχιστές της, να σταθούμε πλάι στην αγωνιζόμενη νεολαία μας, στους αγώνες της για μόρφωση, δουλιά, ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στη νέα Ιερή Συμμαχία των σκοτεινών, πολεμόχαρων δυνάμεων, για μια ανεξάρτητη εθνική πολιτική από κυβέρνηση, που θα εκφράζει τα συμφέροντα του τόπου μας, του λαού μας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δραστήρια συμμετοχή μας στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας, που αναπόφευκτα θα ενταθούν και θα δυναμώσουν. Ζούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης προεκλογικής καμπάνιας με πρωταγωνιστές τα δυο εναλλασσόμενα κόμματα εξουσίας - κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Ας γίνει το βήμα της κάλπης χαράκωμα του αγώνα μας, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, που είναι εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων, να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του στο Κοινοβούλιο και στον τόπο δουλιάς των εργαζομένων.


Μαίρη ΖΙΩΓΑ
Στέλεχος της ΕΠΟΝ Δυτ. Μακεδονίας, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ(2018-02-14 00:00:00.0)
Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα(2008-02-24 00:00:00.0)
Καθημερινός ηρωισμός!(2003-02-25 00:00:00.0)
ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΝ(2003-02-23 00:00:00.0)
...σαν σε γιορτή βαδίζουν πάντα μπρος(2000-02-23 00:00:00.0)
Οι αθάνατοι ΕΠΟΝίτες άνοιξαν το δρόμο(1999-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ