Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιμένουν ... ροζ

Οι εκπομπές της «πέτρας του σκανδάλου» μπορεί να «αναστάλθηκαν», αλλά το κλίμα της ροζ σκανδαλολογίας κάθε άλλο παρά υποχώρησε, αφού πολλοί είναι αυτοί που ανέλαβαν να το συντηρήσουν, γεγονός που αποδεικνύει εκτός των άλλων ότι το πρόβλημα δε λύνεται με διοικητικές απαγορεύσεις και επεμβάσεις. Το γεγονός μάλιστα, ότι ένας εξ αυτών που συνεχίζει να συντηρεί το άρρωστο αυτό κλίμα είναι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, δείχνει ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Φανερώνει, ότι κάποιοι, αν δεν κατασκεύασαν, τουλάχιστον εκμεταλλεύονται το όλο κλίμα, προκειμένου να εμφανίσουν τώρα ως «κοινωνική προσφορά»(!) περιοριστικά μέτρα, που μελετούσαν εδώ και καιρό. Μέτρα, που ουδόλως σκοπεύουν να θίξουν τα διάφορα τηλεοπτικά σκουπίδια και απόβλητα, αλλά - όπως όλα δείχνουν - θα περιορίζουν την πολιτική και κοινωνική κριτική.

Ολοι το ξέρουν και ορισμένοι μάλιστα το ομολογούν. Δε λείπουν ούτε οι νόμοι, ούτε οι κανόνες που μπορούν να εγγυηθούν ορισμένα αυτονόητα πράγματα, όπως η προσωπική ζωή των πολιτών. Το αντίθετο μάλιστα. Εκείνο, που περισσεύει είναι η ασυδοσία εκείνων που κάνουν κουμάντο στα ΜΜΕ. Και μ' αυτή την ασυδοσία η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καμιά διάθεση να τα βάλει, αλλά έχει απλώσει και τις προστατευτικές φτερούγες της από πάνω...

Αμφέβαλλε κανείς;

«Ολα τα κόμματα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση της χώρας έχουν πάρει χρήματα από μένα. Οι σοσιαλδημοκράτες, αλλά και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας, κάνουν τώρα ότι δε με ξέρουν. Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα...».

Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στο προχτεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» και ανήκουν στον Καρλ Χάιντς Σράιμπερ, τον Γερμανό έμπορο όπλων, που έγινε, τελευταία, παγκοσμίως γνωστός, γιατί αποτέλεσε την αιτία να ξεσπάσει το σκάνδαλο των μυστικών χρηματοδοτήσεων προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, του πρώην καγκελάριου Χ. Κολ.

Είχε κανείς αμφιβολία, ότι έτσι θα ήταν τα πράγματα..;

Τρομολαγνία και ξενοφοβία

Οι καραμπίνες βγήκαν ξανά στις μικρές οθόνες και άρχισαν να σημαδεύουν μυαλά και συνειδήσεις! Μαζί ενισχύθηκαν και τα οχτάστηλα πρωτοσέλιδα που σκορπίζουν τρόμο, ξενοφοβία και ξενομανία, αφού - όπως πληροφορούν - η χώρα ολόκληρη βρίσκεται σε «κλοιό θανάτου»! Ατομα φαιδρά και επικίνδυνα -σαν εκείνον τον ανεκδιήγητο απόστρατο ΚΥΠατζή δήμαρχο της Ιστιαίας - συνεχίζουν να καταλαμβάνουν σελίδες και δισέλιδα, στηρίζοντας παραπέρα ένα κλίμα υστερίας. Το χειρότερο, δε, είναι ότι η καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος φαίνεται να εμπλουτίζει το προεκλογικό οπλοστάσιο της ΝΔ ή τουλάχιστον τμήματός της, που ποντάρει στη φθορά της κυβέρνησης, με την ανάδειξη του θέματος της δημόσιας τάξης ως κύριο μέτωπο απέναντι στη «Σικαγοποίηση»... Εκείνο, όμως, που φθείρεται και βάλλεται στην πραγματικότητα, είναι αξίες πανανθρώπινες, είναι η ίδια η δημοκρατία, είναι η δυνατότητα του πολίτη να αντιληφθεί την πραγματική αιτία των προβλημάτων του και τους πραγματικούς ενόχους. Η δαιμονοποίηση των αλλοδαπών - μαζί με μια πολιτική που επιμένει να τους κρατά «λαθραίους» στο περιθώριο της ζωής - δεν οδηγεί σε καμιά τάξη και ασφάλεια, αλλά σε μια ρατσιστική και φασιστική ζούγκλα.

Εγιναν χειρότερα

Μπόλικη η φιλολογία των ημερών σχετικά με την προεκλογική διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης, που αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση «μεγάλα έργα» και διάφορα άλλα, παρόμοια προγράμματα. Και δε λέμε, το γεγονός είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο. Πολύ περισσότερο, που η διαφημιστική αυτή εκστρατεία, παρ' ότι εξόφθαλμα προεκλογική, πληρώνεται με χρήματα της Κοινότητας και του κρατικού προϋπολογισμού. Ακόμη και οι Βρυξέλλες αγανάκτησαν με τις μπαγαποντιές των εγχώριων κυβερνώντων και τους ανακάλεσαν στην τάξη.

Στην όλη υπόθεση, όμως, υπάρχει ακόμη μια πλευρά, εξίσου - αν όχι περισσότερο - σοβαρή από τις προηγούμενες. Μιλάνε όλοι, για τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που «εισρέουν» από την ΕΕ, αλλά κανένας τους δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα εξίσου τεράστια και ακόμη μεγαλύτερα ποσά, που «φεύγουν» από τη χώρα μας. Θυμίζουμε, ότι για κάθε μία δραχμή του Α' Πακέτου Ντελόρ, που «έμπαινε» στη χώρα μας, «έφευγαν» τρεις δραχμές στα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών, για να πληρωθούν πρώτες ύλες, μελέτες, υπηρεσίες κλπ.

Τα πράγματα δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από τότε. Απλώς, έγιναν χειρότερα...

Με τη γλώσσα των πολυεθνικών...

Δεν κρατιούνται πια οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές και απαιτούν από τις εθνικές κυβερνήσεις την εδώ και τώρα διάλυση των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Οχι, γιατί δεν είναι βιώσιμα, ούτε γιατί κινδυνεύει η ασφάλιση των νεότερων γενεών.., όπως αρέσκονται να διατυμπανίζουν οι κυβερνήσεις και οι «ειδικοί» τους, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση και στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για επώδυνες «λύσεις».

Η έκθεση των 47 μεγαλύτερων ευρωπα ϊκών πολυεθνικών που στάλθηκε την περασμένη βδομάδα στις εθνικές κυβερνήσεις, είναι εντελώς αποκαλυπτική για τα πραγματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η επικείμενη αντιασφαλιστική επιδρομή στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Αν - λένε - δεν υπάρξει σύντομα μεταρρύθμιση, τα κρατικά συστήματα συνταξιοδότησης των περισσότερων κρατών της ΕΕ θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας...». Για το λόγο αυτό, καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις να περιορίσουν τις συντάξεις μόνο σε όσους τις έχουν άμεση ανάγκη(!), να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και προπαντός να σπρώξουν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση..!

Τα πράγματα είναι απλά. Οι ίδιες ακριβώς πολυεθνικές που πριν λίγα χρόνια συνέταξαν τη διαβόητη «λευκή βίβλο για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα» - εκεί χαρακτήριζαν τα ασφαλιστικά συστήματα «ασύμφορα» - ζητάνε τώρα «την κεφαλήν» της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στις αμερικάνικες πολυεθνικές, όπου η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη ακόμα και ως έννοια. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ντόπια «παπαγαλάκια» των πολυεθνικών τα προσχήματα και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Τώρα και όχι μετά τις εκλογές!

Και η ΝΔ τι λέει ;

Επίκαιρη Ερώτηση για το ασφαλιστικό κατέθεσε στη Βουλή ο Μ. Εβερτ και ζητά από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσουν «το κλίμα αβεβαιότητας» που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα, διότι θεωρεί «αδιανόητο να δοθεί εν λευκώ εξουσιοδότηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα». Διατυπώνει, επίσης, συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το ύψος των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών, τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, τις μεταβολές που μελετιούνται στον κλάδο υγείας κλπ. κλπ.

Ως εδώ καλά. Μόνο που ο κ. Εβερτ, ως βουλευτής και ως στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, θα πρέπει - εάν εννοεί αυτά που λέει - ή να ζητήσει και από το κόμμα του «ξεκαθάρισμα του κλίματος» ή, αν είναι σε θέση, να ενημερώσει ο ίδιος για τις θέσεις της ΝΔ στο μέγα θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Διότι και αμαρτωλό παρελθόν έχει το κόμμα του, που μέσα σε δυο χρόνια (1990 - '92) ψήφισε τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους και σήμερα επαγγέλλεται μια νέα ασφαλιστική... μεταρρύθμιση, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, όπως υπαγορεύουν τα... αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και προπαντός οι 47 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες με έκθεσή τους προς της εθνικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Στη μάχη και ο... Νιαγάρας

Την περασμένη βδομάδα είδαμε στις τηλεοράσεις διαφήμιση στην οποία η ανύπαρκτη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου εμφανιζόταν σαν να ήταν... χτισμένη! Το περασμένο Σάββατο ο κ. Σημίτης εγκαινίασε άλλο ένα κομμάτι της Εγνατίας, του οδικού δηλαδή άξονα, που αν η πορεία ολοκλήρωσής του ήταν ανάλογη των δηλώσεων που κατά καιρούς έχουν γίνει για την κατασκευή του, θα έπρεπε να έχουν ήδη φτιαχτεί, όχι τα 680 χιλιόμετρα του έργου, αλλά 1.680... Οπως πάει το πράγμα, δε, δεν αποκλείεται, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, να δούμε σε διαφήμιση ακόμα και τους καταρράκτες του Νιαγάρα, με το Λαλιώτη να υποστηρίζει ότι πρόκειται για την... εκτροπή του Αχελώου!

Προς «αυτόχειρα»

Αν θες τυχόν

να... κρεμαστείς,

σαν έρθει

ο Απρίλης,

... σκοινί θα βρεις

στους «πράσινους»,

άντε

να παραγγείλεις

και το... σαπούνι

θα το βρεις,

να ξέρεις,

στη Ρηγίλλης!

Αν θες τυχόν

να... κρεμαστείς,

ζόρι δεν έχει

στάλα,

απλώς ένα

απ' τα κόμματα

ψηφίζεις

τα «μεγάλα»

και τη Δευτέρα,

σίγουρα,

βρίσκεσαι

στην κρεμάλα!

Ο οίστρος
Βρετανικά

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολύ ωραία τους τα είπε των Βρετανών θεσμικών επενδυτών στο Λονδίνο ο Παπαντωνίου περί «διαρθρωτικών αλλαγών» στην Ελλάδα και πολύ χαρήκανε, μάθαμε, οι Εγγλέζοι για τις προόδους μας στην οικονομία.

***

Για νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τους είπε, για αλλαγές στο δημόσιο τομέα τους είπε, για μειώσεις εξόδων του δημοσίου τους είπε, για νέα κίνητρα επενδύσεων τους είπε...

***

Καλά έκανε, δε λέμε, να ξέρουν οι άνθρωποι που μπορεί, τέλος πάντων, να έρθουν και διακοπές σε κανένα ελληνικό νησί το καλοκαιράκι, που, ως γνωστόν, τους αρέσει.

***

Αλλα μήπως, τέλος πάντων, θα ήταν καλό να ξέρουμε κι εμείς περί ...τινος πρόκειται; Τέλος πάντων, εκτός από τους Βρετανούς, κι εμείς ...Ευρωπαίοι εταίροι είμαστε!

***

Αφήστε που, όσο να 'ναι, μάλλον μας αφορούν λίγο περισσότερο από τον μέσο Βρετανό πολίτη, μια και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, που, κατά βάση, σημαίνουν και αύξηση του κόστους ...εμείς τις πληρώνουμε.

***

ΦΗΜΕΣ για αυξήσεις στο εφάπαξ όσων συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα διαρρέει, όπως μαθαίνουμε, το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Φυσικά, ουδείς αρμόδιος έχει τοποθετηθεί επισήμως και υπεύθυνα επ' αυτού. Απλά από οδούς γνωστούς έρχονται «ειδήσεις» στα ΜΜΕ.

***

Ομως τα μέτρα που έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση Σημίτη (που καθόλου δεν αντιστρατεύεται η ΝΔ) δε θα είναι φήμες. Θα είναι μέτρα κανονικότατα και, φυσικά, δε θα προβλέπουν καμιά αύξηση, αλλά περαιτέρω συρρίκνωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

***

Φυσικά, γι' αυτά δε λέει κανείς κουβέντα. Διότι είναι στα γενικότερα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας να ...μη λένε τι πραγματικά θα κάνουν, αλλά τι ...θα μπορούσαν να κάνουν!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ