Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΥΠΟΣ
Συνεχίζονται σενάρια και... αποκαλύψεις

«H Καθημερινή» γράφει ότι η ηγεσία της «17Ν» είναι πλήρως αποκωδικοποιημένη για τις διωκτικές αρχές. Η αρχική τετράδα αποτελούνταν από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον νεκρό από το 1977, Χρήστο Κασσίμη, μια γυναίκα - οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά της - και έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος προήλθε από τις τάξεις του εργατικού κινήματος και έχει απασχολήσει και το παρελθόν στις διωκτικές αρχές. Στο κρησφύγετο της Δαμάρεως έχουν ανακαλυφθεί δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία ήταν όμοια με ατόμων που έχουν επισκεφτεί το σπίτι του Α. Γιωτόπουλου στους Λειψούς. Ομως δεν ταιριάζουν με τα αποτυπώματα κανενός από τους συλληφθέντες.

Στο «Εθνος» αναφέρεται ότι ο Παύλος Σερίφης είναι ο «Νικήτας» της «17Ν» και ότι είχε πάρει μέρος στην εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA Ρ. Γουέλς το 1975. Εξαλλου ο Α. Γιωτόπουλος υποστήριξε στην ανακρίτρια ότι ο λόγος που κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου ήταν ότι το 1971-1972 ήταν μέλος της Λαϊκής Επαναστατικής Αντίστασης. Τότε οι γαλλικές αρχές τον αναζητούσαν γι' αυτό αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Στη Χαλκιδική η Ασφάλεια ανακάλυψε κρησφύγετο όπου οι προμήθειες που βρέθηκαν εξασφάλιζαν αυτάρκεια για μήνες σε όποιον κατέφευγε εκεί.

«Τα Νέα» γράφουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά τρεις περίεργους θανάτους, δυο εκτελεστών της «17Ν» και ενός ατόμου που θεωρείται στρατολόγος της. Πρόκειται για τον Γιάννη Σκανδάλη ή «κόμη» που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1994, τον Οζτούρκ Γιαβούζ ή «Αποστόλη» που πέθανε από καρδιακή ανακοπή και τον Κανέλλο Ζαμπούφλο που πέθανε από πνευμονικό οίδημα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε ηλικία 33 χρόνων. Επίσης η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στο κυνήγι και δεύτερου «Νικήτα», καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι υπαρχηγοί του Α. Γιωτόπουλου ήταν δυο. Συνολικά, οι αρχές φιλοδοξούν να συλλάβουν αλλά εφτά άτομα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομολογίες για εννεά δολοφονίες, δυο απόπειρες και 23 βομβιστικές ενέργειες και εκτοξεύσεις ρουκετών, ενώ υπάρχει κενό στο ποιος έπαιρνε τις αποφάσεις και έκανε την επιλογή των στόχων.

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι οι αρχές εστιάζουν στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς, ενώ η «Απογευματινή» εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «συνωμοσία της σιωπής», γιατί κάποιοι τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί από έναν επιδέξιο χειρισμό να έρθουν όλα στο φως, αποκαλύπτοντας πτυχές του προβλήματος που ονομάστηκε επίσημα «17Ν». Επίσης υποστηρίζει ότι οι διωκτικές αρχές πήραν και εξετάζουν ράγες που χρησιμοποιήθηκαν στο μεγάλο ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας το 1994.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι επίκειται η ανακοίνωση του ονόματος της «πηγής» που ενημέρωνε την «17Ν» για κρατικά απόρρητα. Είναι υπεράνω πάσης υποψίας, με υψηλές διασυνδέσεις, γνωστός στην κοινή γνώμη από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Επίσης εκτιμά ότι με ιδιαίτερη σπουδή η κυβέρνηση διέψευσε ότι ο Δ. Κουφοντίνας συνεργαζόταν με την ΕΥΠ.

«Το Βήμα» γράφει ότι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν την ταυτότητα πέντε μελών της «17Ν» (ανάμεσά τους και ο Α. Γιωτόπουλος), που σκότωσαν το 1975 τον Ρ. Γουέλς. Τρεις από αυτούς εξακολούθησαν να δραστηριοποιούνται και την περίοδο 1983-2002 και οργάνωσαν τις επόμενες γενιές της «17Ν». Επίσης στην εφημερίδα έχει «διαρρεύσει» η επίσημη λίστα με τα ευρήματα στα κρησφύγετα της Πάτμου και της Δαμαρέως, όπως και ο κατάλογος όλων όσα καταγράφηκαν στο διαμέρισμα της Μαρίας Τερέζας Πενό στο Βύρωνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ