Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Οδηγίες... επί χάρτου

«Εκτός ορίων» κινούνται στην πλειοψηφία τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς τα φαινόμενα παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών που αφορούν τον τρόπο που καλύπτονται τα γεγονότα που σχετίζονται με την τρομοκρατία πληθαίνουν. Αυτό διαπιστώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο και επιχειρεί να παρέμβει στο τηλεοπτικό τοπίο με την Οδηγία 3/2002 την οποία και απέστειλε χτες σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οπως τονίζεται στην Οδηγία 3/2002 «η ενοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων ή και κατηγορουμένων καταστρατηγεί το δικαίωμα κάθε πολίτη να θεωρείται αθώος, εφόσον δεν έχει καταδικαστεί από αρμόδιο ποινικό δικαστήριο και διαμορφώνει ατμόσφαιρα δημόσιας διαπόμπευσης και στιγματισμού πολιτών».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «τα ΜΜΕ επειδή λειτουργούν στον πυρήνα του πεδίου διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία ώστε να αποφευχθεί η μεταβολή του χώρου της ενημέρωσης σε θεατρική σκηνή αυτόκλητων δημόσιων κατηγόρων, όπου οι φήμες, η διάβρωση της μυστικότητας της ανακριτικής διαδικασίας, η ατεκμηρίωτη ή ανεξέλεγκτης προέλευσης πληροφορία, σε συνδυασμό με την επιδίωξη αύξησης της τηλεθέασης υποκαθιστούν τον ορθό λόγο, το σεβασμό του άλλου και τη λειτουργία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Καταλήγοντας το ΕΣΡ υπογραμμίζει ότι η σεναριακή σύνδεση και ερμηνεία επιμέρους καταθέσεων στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, θολώνει το τοπίο και οδηγεί σε σύγχυση, ανασφάλεια και αυθαίρετες υποθέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Οδηγία από το ΕΣΡ έρχεται τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν μετατραπεί σε δικαστήρια. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει στις δεδομένες πλέον παραβιάσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ