Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο καθηγητής των τυφλών

Τη βαθιά οδύνη των αγωνιστών τυφλών και κάθε τίμιου ανθρώπου του χώρου, για το θάνατο του αγωνιστή, ανθρώπου και δασκάλου, του πρώτου Ελληνα τυφλού μαθητικού, Γιάννη Μενεήδη, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και απευθύνει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Ο Γιάννης Μενεήδης πέθανε χτες στην Αθήνα σε ηλικία 64 ετών και, όπως τονίζει η ΕΣΚ, απέδειξε με τον αγώνα του και την προσπάθειά του τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και την αξιοποίησή της από τους τυφλούς, αλλά πάνω απ' όλα δίδαξε με τη στάση του την ανάγκη για αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα των τυφλών και τη χειραφέτησή τους.

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Το 1963 αποφοιτά, ως ο πρώτος Ελληνας τυφλός μαθηματικός από τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παίρνει ενεργά μέρος στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες του χώρου των τυφλών και διδάσκει στα χρόνια της δικτατορίας στο Ειδικό Γυμνάσιο Τυφλών στην Κύπρο. Το 1974 επιστρέφει στην Αθήνα και διδάσκει Μαθηματικά στο φροντιστηριακό τμήμα της Σχολής Τυφλών Καλλιθέας. Πρωτοστατεί στον αγώνα μαζί με τους μαθητές του, ενάντια στη ψευτοφιλανθρωπία και στην υποβάθμιση της σχολής. Το 1976 παίρνει μέρος σαν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Τυφλών στην πεντάμηνη κατάληψη της Σχολής Τυφλών Καλλιθέας για τη δημοσιοποίηση της σχολής και τα κοινωνικά δικαιώματα των τυφλών. Συνεχίζει τον αγώνα του με τη διδασκαλία του και το συγγραφικό του έργο, για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Διώχθηκε επανειλημμένα για τη δράση του, αλλά πάντα με παρρησία υπερασπίστηκε την ανάγκη δημόσιας ειδικής αγωγής για τους τυφλούς μαθητές και στάθηκε στο πλευρό των αγώνων των μαθητών και συναδέλφων του για τα δικαιώματά τους.

  • Στη μνήμη του Γιάννη Μενεήδη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, οι μαθητές και συνάδελφοί του προσέφεραν στο ΚΚΕ το ποσόν των 300 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ