Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2ο ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ραντεβού στην Πράγα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε χτες στο Ποσείδι Χαλκιδικής

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Πολύκαστρο του Κιλκίς

Avaton

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Πολύκαστρο του Κιλκίς
Με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την παραπέρα δράση του νεολαιίστικου κινήματος των Βαλκανίων, κυρίως ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον επόμενο Νοέμβρη στην Πράγα, αλλά και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε χτες το 2ο ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας που φιλοξενήθηκε στο Ποσείδι Χαλκιδικής, στην κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες νέοι, εκπρόσωποι πολιτικών νεολαιών και κινημάτων από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, από το περασμένο Σάββατο μέχρι χτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν (παιχνίδι, αθλητικά τουρνουά, μουσική και χορός), κυρίως όμως να ανταλλάξουν εμπειρίες και να βγάλουν συμπεράσματα για τη δράση της νεολαίας και τη δυνατότητα παραπέρα ενίσχυσής της.

Το βράδυ της Δευτέρας, στη διάρκεια της συζήτησης για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν ότι θα συμμετέχουν στις κεντρικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο εκείνη στη Θεσσαλονίκη, πως θα στηρίξουν τις δραστηριότητες της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και πως παράλληλα οι μέρες διεξαγωγής της Συνόδου θα αποτελέσουν μέρες δράσης των κινημάτων και στις χώρες τους.

Σημαντικές αποφάσεις πήραν όμως και σχετικά με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον επόμενο Νοέμβρη στην Πράγα.

Υιοθετώντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γ. Γκιώκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συμφώνησαν ότι θα εκδοθεί κοινό κείμενο μέσα από το οποίο θα εκφράζεται η αντίθεση των βαλκανικών νεολαιών στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Πράγα. Επίσης ότι οι μέρες της Συνόδου θα αποτελέσουν μέρες δράσης και στη χώρα τους και θα καλέσουν όλους όσοι αντιτίθενται στη διεύρυνσή του με την ένταξη χωρών της Βαλκανικής να στείλουν μηνύματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των οργανώσεων.

Εξάλλου, από τη συζήτηση, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, αναδείχτηκε η κοινή πεποίθηση όλων πως «στόχος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ είναι η καθιέρωσή του σε παγκόσμιο χωροφύλακα για τη διατήρηση της κυριαρχίας των ισχυρών και την υπεράσπιση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών», όπως περιέγραψε σύντομα η Ρουμάνα Αντριάνα Μαχάρα από τους Ειρηνιστές του «Σιμπίου».

Ο Στράιλ. Αγκέλοφ από τη Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας σημείωσε πως «είναι μεγάλος κίνδυνος το ότι η Βουλγαρία θα γίνει δεκτή στην παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αντιδράσουμε, πλατιά, ενάντια σε αυτή την προοπτική».

Ο Ντέγιαν Τέρζιτς, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, είπε: «Ο λαός μας συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις επιδιώξεις του. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούμε μαζί στην Πράγα και θα επιφυλάξουμε θερμή "υποδοχή" στους εγκληματίες του ΝΑΤΟ».

Η Αντρι Θεοχάρους, ΕΔΟΝ, σημείωσε ότι «με την εγκληματική επιδρομή του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά οι προθέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σχετικά με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της "νέας τάξης πραγμάτων". Στις διεθνείς σχέσεις δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιο των ισχυρών». Και κατέληξε δηλώνοντας ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη έχουν στόχο την καθυπόταξη των αδύνατων κρατών στο σύστημα πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης».

Για τις συνέπειες από την επέκταση του ΝΑΤΟ και ειδικότερα με την ένταξη της Βουλγαρίας μίλησε ο Γίτκαν Τσελίκογλου, από το ΚΚ Τουρκίας: «Με τη Βουλγαρία θα αναδομήσει τη ΝΑ πτέρυγα (Ελλάδα - Τουρκία). Ο άξονας Βουλγαρίας - Τουρκία θα είναι πιο ισχυρός για την επιρροή των ΗΠΑ και κατά συνέπεια πιο απειλητικός για το μέλλον των λαών της περιοχής.

Γι' αυτό, πρέπει να οργανώσουμε δραστήριο αγώνα στις χώρες μας, ενάντια στη διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ».

«Είμαστε αντίθετοι να προσδεθεί η Βουλγαρία στον στρατιωτικό και εγκληματικό μηχανισμό του παγκόσμιου κεφαλαίου. Την άποψη αυτή την υιοθετεί το 80% του βουλγάρικου λαού» δήλωσε ο Ιβάν Πρέντοφ από το Βουλγάρικο ΚΚ «Γκεόργκι Δημητρώφ». Και ξεκαθάρισε πως «οι πολιτικοί της Βουλγαρίας και όσοι θα τους διαδεχτούν και στηρίζουν την πολιτική αυτή, θα περάσουν από το δικαστήριο του λαού της Βουλγαρίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ