Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρομοκρατία «made in Greece»

Eurokinissi

Οι ραγδαίες εξελίξεις και η σεναριογραφία που αναπτύσσεται γύρω από την τρομοκρατία επιβεβαιώνουν τις θέσεις που εξέφρασε το ΚΚΕ όλη αυτήν την περίοδο, τόσο για το φαινόμενο της τρομοκρατίας και τη δράση της στην Ελλάδα, όσο και για το ρόλο των κρατικών, μυστικών και φανερών, διωκτικών αρχών της Ελλάδας και άλλων χωρών, που, έμμεσα ή άμεσα, ενεπλάκησαν στις εξελίξεις τα τελευταία 27 χρόνια.

Χωρίς να αναφερθούμε στη σεναριολογία και χωρίς να προβλέπουμε πιθανές εξελίξεις, εξετάζοντας τις μέχρι σήμερα γνωστές εξελίξεις, παρατηρούμε τα εξής.

Η δράση των όποιων τρομοκρατικών οργανώσεων, σχεδόν το κάθε χτύπημα χωριστά, οδήγησαν στη διαρκώς και μεγαλύτερη εμπλοκή ξένων, μυστικών και φανερών, υπηρεσιών, που προσέφεραν την «αλληλεγγύη» τους, με μοναδικό αντάλλαγμα τη διείσδυσή τους στα άδυτα των αδύτων των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και την ασύδοτη δράση τους στον ελληνικό χώρο υπό το πρόσχημα των ερευνών.

Η δράση αυτών των υπηρεσιών, με κυρίαρχο ρόλο αυτόν των ΗΠΑ, επί 27 χρόνια, ενώ είχε μηδενική, ουσιαστικά, αποτελεσματικότητα στη δίωξη αυτών των οργανώσεων, κινήθηκε στην κατεύθυνση σπίλωσης του μαζικού κινήματος και των αγώνων του, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, και τη γνωστή θεωρία των «γνωστών αγνώστων», που παρεμβάλλονται στις διαδηλώσεις, προκαλώντας «εκτεταμένες ζημίες» και που αποτελούν τη δεξαμενή των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η θεωρία αυτή κάλυπτε, ταυτόχρονα, και την ενοχοποίηση της Αριστεράς, το διασυρμό της επανάστασης και της επαναστατικής βίας και την προσπάθεια σύνδεσης των ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων με τη δραστηριότητα άλλων παρόμοιων οργανώσεων του εξωτερικού, οι οποίες διακήρυσσαν ότι αναπτύσσουν επαναστατική ένοπλη πάλη με τη μορφή αντάρτικου πόλεων. Είναι, όμως, προφανές ότι στην Ελλάδα η δράση αυτών των οργανώσεων δεν πήρε ποτέ τέτοιο χαρακτήρα, δε βρήκε λαϊκή αποδοχή και δε διείσδυσε ποτέ ούτε στις παρυφές του μαζικού κινήματος.

Σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή εμπειρία, στην Ελλάδα, δεν έγινε ούτε καν προσπάθεια, τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η δράση των όποιων τρομοκρατικών οργανώσεων να μετατραπεί σε αντάρτικο πόλεων και να τύχει «μαζικής» υποστήριξης. Ακόμα και αν έγινε τέτοια προσπάθεια, απέτυχε παταγωδώς και για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε η θεωρία της εν δυνάμει τρομοκρατικής δράσης των «γνωστών αγνώστων» και χρησιμοποιήθηκε η υπερπροβολή, λιγότερο ή περισσότερο, περιθωριακών επεισοδίων, προκειμένου να διαμορφωθεί η εικόνα έντονης αναίτιας και αδικαιολόγητης πολιτικής βίας.

Η εικόνα αυτή, που δημιουργήθηκε ή ενισχύθηκε και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για να προωθηθούν νόμοι και διαδικασίες, που είναι σε εμφανή αντίθεση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με πιο γνωστούς τους κατά σειρά «τρομονόμους», αλλά, κυρίως, με πρόσχημα και τη δίωξη της τρομοκρατίας, την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο διεθνών συμβάσεων και νομικών διατάξεων, όπως αυτή του Σένγκεν και των αποφάσεων - πλαίσιο της ΕΕ, που μετατρέπουν όλους τους πολίτες σε εν δυνάμει υπόπτους, όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στο σημερινό πολιτικό «status quo» ή αντιστέκονται στις επιλογές των μονοπωλίων σε εν δυνάμει τρομοκράτες και όλους τους υπόλοιπους σε εν δυνάμει καταδότες.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες, εκτός από ανθρώπινα θύματα, δεν είχαν και πολιτικές συνέπειες. Ας θυμηθούμε μόνον τις επανειλημμένες δηλώσεις υπευθύνων, σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο και τις πιέσεις που δεχόταν, λόγω της ίδιας της ύπαρξης των τρομοκρατικών δράσεων και της ανικανότητας των διωκτικών αρχών να τις σταματήσουν και να εξαρθρώσουν τις οργανώσεις που τις πραγματοποιούν.

Σήμερα όμως, και τουλάχιστον προς το παρόν, οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες δεν αρθρώνουν κανέναν πολιτικό λόγο. Σε αντίθεση με ό,τι παρουσιάζεται στη διεθνή εμπειρία, κανείς από αυτούς δε διεκδικεί τον πολιτικό του ρόλο, δεν προσπαθεί καν να δώσει στις πράξεις του πολιτική και ιδεολογική κάλυψη.

Σε αντίθεση, επίσης, με τα διεθνή δεδομένα, όχι μόνο δεν αρνούνται να μιλήσουν, αλλά σχεδόν όλοι αποδέχονται σωρεία εγκληματικών πράξεων, με τρομακτική μάλιστα ευκολία, και δίνουν ονόματα, ανθρώπους και οργανωτικές λειτουργίες. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Οπως ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί σε τέτοιες οργανώσεις σε άλλες χώρες τόσο έντονο το οικογενειακό και, τελικά, το απολίτικο στοιχείο στη δομή μίας οργάνωσης, που θεωρητικά θα έπρεπε να προετοιμάζει ιδεολογικά και πρακτικά τα μέλη της από τη στιγμή της προσχώρησής τους για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν, αν και όταν συλληφθούν.

Η «ελληνική τρομοκρατία» έχει, μέχρι στιγμής, και άλλα χαρακτηριστικά ονομασίας προέλευσης. Πουθενά οι οργανώσεις αυτές δεν εξαρθρώθηκαν, χωρίς να υπάρξει διείσδυση των μυστικών υπηρεσιών και από μέσα διάβρωσή τους, και επίσης το πρωτόγνωρο να έχει ανακοινωθεί από τα μέσα ενημέρωσης, μήνες πριν, η ημερομηνία εξάρθρωσής της.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα. Πολλά από αυτά ίσως απαντηθούν από τις έρευνες και τις ανακρίσεις. Είναι, όμως, εύλογες οι ανησυχίες, που βασανίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αυτή η φερόμενη ως πολιτική τρομοκρατική οργάνωση απομυθοποιείται και μετατρέπεται σήμερα σε κοινή εγκληματική οργάνωση. Και αν αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια, γιατί μία κοινή εγκληματική οργάνωση δε στάθηκε δυνατό να εξαρθρωθεί επί 27 χρόνια:

Είναι δυνατόν αυτές οι εγκληματικές ενέργειες να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς ένα σημαντικό δίκτυο πληροφόρησης και ένα ή περισσότερα κέντρα επιλογής των θυμάτων και των στόχων; Π.χ., έτσι εύκολα, μία παρέα, όσο προετοιμασμένη και αν είναι, μπουκάρει σε ένα στρατόπεδο και μεταφέρει όπλα στα χέρια;

Είναι προφανές ότι οι απαντήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι ανεπαρκείς να εξηγήσουν το φαινόμενο και, πολύ περισσότερο, να οδηγήσουν στην εξάρθρωση της πραγματικής κορυφής της οργάνωσης. Είναι, επίσης, προφανές πως, ακόμα και αν γίνει δεκτή η θεωρία ότι η πολιτική οργάνωση εκφυλίστηκε σε μία κοινή εγκληματική οργάνωση, αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ανεύρεση όλων αυτών, που ίδρυσαν ή χρησιμοποίησαν ή αξιοποίησαν αυτήν την οργάνωση για τους δικούς τους άνομους στόχους, ενάντια στο λαϊκό κίνημα και την άσκηση πιέσεων.

Η μόνη απάντηση στην ατομική τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις των μυστικών υπηρεσιών που την αξιοποιούν είναι η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, είναι η πάλη σε πρώτο πρόσωπο, ενάντια στις επιλογές των μονοπωλίων και στους αντιδραστικούς αντιδημοκρατικούς νόμους και πρακτικές που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός έχει πλούσιες εμπειρίες από αγώνες και από οργάνωση των αγώνων. Το ΚΚΕ στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης του, για ένα καλύτερο αύριο, απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση. Ηταν και αυτό ένα στοιχείο, που συνέβαλε στην απομόνωση τέτοιων μεθοδεύσεων, από όπου και αν προέρχονται. Η πείρα του ελληνικού λαού είναι ο καλύτερος κριτής και των σημερινών εξελίξεων σε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και του αντιδημοκρατικού πλαισίου που διαμορφώνεται. Η ιδεολογική θωράκιση του κινήματος και η διαμόρφωση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου είναι η αποτελεσματική απάντηση και το ανυπέρβλητο εμπόδιο στις όποιες μεθοδεύσεις.


Του
Κράτη ΚΥΡΙΑΖΗ*
*Ο Κράτης Κυριαζής είναι γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ