Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

Την Πέμπτη οργανώνει εκδήλωση το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ και το βράδυ συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ώρα 7.30 μ.μ.

Μέρα αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας, συνολικά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αλληλεγγύης στους επιστρατευμένους ναυτεργάτες αποτελεί η Πέμπτη 11 Ιούλη 2002.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις 21 Ιούνη 2002 έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο στα ακτοπλοϊκά πλοία, προσπαθώντας να συντρίψει το φρόνημα των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι στα αντεργατικά σχέδιά της. Διοργανωτής των κινητοποιήσεων είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο καλεί εργαζόμενους, συνδικάτα και φορείς την Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα να συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο λιμάνι του Πειραιά, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες και να απαιτήσουν την άμεση άρση της επιστράτευσης. Την ίδια μέρα στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού θα διοργανωθεί εκδήλωση με σκοπό την παραπέρα οργάνωση του αγώνα.

Στη σχετική πρόσκληση που έχει αποστείλει το ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε μαζικούς φορείς επισημαίνει ότι το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης «επέβαλαν κυβέρνηση και εφοπλιστές σε βάρος άμεσα των ναυτεργατών και έμμεσα σε βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης». «Σε συνθήκες - συνεχίζει - έντασης της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής θα οξύνεται ταυτόχρονα και ο αυταρχισμός σε βάρος των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών».

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης καλεί επίσης το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, το οποίο με δελτίο Τύπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «εφαρμόζει πολιτική πυγμής ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες για να περάσει τις σαρωτικές αλλαγές ενάντια στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις, για να καθυποτάξει το εργατικό νεολαιίστικο κίνημα». Η απόφασή της, αναφέρει, για την επιβολή του αίσχους της πολιτικής επιστράτευσης, «και με τη δολοφονική επίθεση στις 29 Μάη εναντίον των ναυτεργατών δείχνει ότι είναι αδίστακτη». Τονίζει ότι: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δοκιμασμένο χρόνια σε τέτοιες μεθόδους καταστολής και μηχανισμών θα δώσει απάντηση, τσακίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, στους καταπέλτες, στα εργοστάσια, παντού».

Κάλεσμα απευθύνει ακόμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης, καταγγέλλοντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, «που φασιστικά - όπως αναφέρει - επέβαλε η κυβέρνηση με εντολή των εφοπλιστών» και επισημαίνει ότι αυτού του είδους τα μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων. «Η επίθεση της κυβέρνησης - συνεχίζει - δε θα περάσει, η εργατική τάξη θα νικήσει».

Στο πόδι οι συνταξιούχοι

Αγωνιστικό κάλεσμα στους συνταξιούχους να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση της Πέμπτης απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ. «Τα απαράγραπτα δημοκρατικά δικαιώματα - αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού μας, θα τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς η κυβέρνηση στον ολισθηρό αντιλαϊκό της κατήφορο θέτει υπό αμφισβήτηση, με το κατάπτυστο φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που έχει επιβάλει σε βάρος των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων». Οι Ομοσπονδίες τονίζουν ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα αποκρούσουν με τους μαζικούς τους αγώνες την αντεργατική αυταρχική πολιτική, την κυβερνητική τρομοκρατία, για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές - αντικοινωνικές επιλογές.

  • Η Γραμματεία της Επιτροπής Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και γενικότερα τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση «με τα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων προετοιμάζει την ένταση του αυταρχισμού, για να μπορέσει να υλοποιήσει την πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου» και πιο κάτω σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μας προετοιμάζουν για τα μέτρα που σχεδιάζουν να πάρουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003». Ομως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, όπου έχουν προετοιμάσει να πραγματοποιήσουν διάφορες ημερίδες ντυμένες με πολιτιστικές εκδηλώσεις για να εξωραΐσουν την πολιτική τους».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ