Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η μεγάλη κλοπή του εφάπαξ

Στον απόηχο του πρόσφατα ψηφισμένου κυβερνητικού αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, προβάλλουν τα συντρίμμια που έφερε στα ασφαλιστικά ταμεία η χρόνια αντικοινωνικοασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που χορηγεί το εφάπαξ στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα ταμείο όπου εισφέρουν, ανελλιπώς, 5% μηνιαίως επί του μισθού τους, μόνον οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Το κράτος, αν και δε δίνει καμιά εισφορά σ' αυτό το ταμείο, εντούτοις έχει την αποκλειστική δυνατότητα, μέσω των κυβερνήσεων, να επιβάλλει την πολιτική του. Σ' αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση με νόμους, με προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και κυρίως με τη διορισμένη, κατά μεγάλη πλειοψηφία, διοίκηση του ταμείου (από τα 10 μέλη της τα 7 είναι διορισμένα από την κυβέρνηση), οδήγησε σε χρεοκοπία το ταμείο και τώρα απεργάζεται τη διάλυσή του. Με κυβερνητικές εντολές η διοίκηση διαχειρίζεται τα αποθεματικά του ταμείου καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του. Σημειωτέον ότι το ταμείο διαθέτει τέσσερα κτίρια χιλιάδων τετραγωνικών στην καρδιά της Αθήνας, που αποκτήθηκαν με χρήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα αποθεματικά του ταμείου μέχρι το 1985 δίνονταν, με κυβερνητική εντολή, άτοκα στο μεγάλο κεφάλαιο, «διά την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο 1611 νόμος. Αλλά και από το 1985 το επιτόκιο, που πάλι η κυβέρνηση «αποφάσισε και διέταξε» για αυτά τα αποθεματικά, ήταν πέντε και επτά φορές μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο της αγοράς. Με αυτά τα αποθεματικά, δηλαδή με «ξένα κόλλυβα», μακάριζε η κυβέρνηση την πολιτική της, κάνοντας τη γνωστή κοινωνική πολιτική, στην ουσία την πολιτική των πελατειακών σχέσεων, των ρουσφετιών κλπ. Κοντά σ' όλα αυτά, μεγάλο μέρος των αποθεματικών έγιναν ομόλογα και μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 4.848.509.390 δρχ. που έχει το ταμείο σε μετοχές, δεν μπορεί να τις εξαργυρώσει χωρίς κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Τράπεζας της Ελλάδας!!!

Ολα αυτά, καθώς και η εξώθηση σε αθρόα έξοδο χιλιάδων εργαζομένων, υπό την απειλή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, κατέβασαν τα αποθεματικά από τα 97 δισ. δρχ. που ήταν το 1997, στα 14 δισ. δρχ. σήμερα. Με δεδομένο ακόμα ότι οι μηνιαίες εισφορές των εργαζομένων είναι 4.975.000.000 δρχ. και οι μηνιαίες πληρωμές σε εφάπαξ 5.975.000.000 δρχ., δηλαδή με ένα μηνιαίο έλλειμμα 1.000.000.000 δρχ., το ταμείο εντός ολίγου διαλύεται και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο χάνουν τα χρήματά τους.

Η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε μια τέτοια κατάσταση, τώρα ετοιμάζεται να την επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τα νέα αντεργατικά σχέδιά της που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περιέχονται σε ένα νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν χορήγηση του εφάπαξ σε δόσεις και επιβολή νέας εισφοράς για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει και το σχέδιό της για ολοκληρωτική κατάργηση του εφάπαξ, στο όνομα ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει.

Ολα τα παραπάνω όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι συνεχής, σε πλήρη εξέλιξη, σε όλους τους τομείς που αφορούν στους εργαζόμενους, αλλά και δικαιώνουν τους αγώνες που πυροδότησε και ανέπτυξε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΠΑΜΕ). Ολα αυτά προβάλλουν την άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για να ανεβεί η πάλη του λαού, για να αναπτυχθούν πιο έντονοι αποφασιστικοί αγώνες, που θα συγκρούονται με τη βαθύτερη αιτία, με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που γεννά, διαιωνίζει και εντείνει τέτοια προβλήματα.

Εκείνο που προέχει είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και όχι μόνο, μέσα από αγώνες να απαιτήσουν να επιστρέψει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο όλα όσα σφετερίστηκαν από το ΤΠΔΥ, αλλά κύρια να κατανοήσουν ότι η κυβερνητική επίθεση είναι συνολική, μετωπική σε βάρος όλων των εργαζομένων και συνεπώς απαιτείται αντίστοιχα και συνολική μετωπική αντεπίθεση όλων των εργαζομένων, ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση του μετώπου κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.


*Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ