Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΔΕΔΥ
Συζήτηση για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Στην επόμενη συνάντηση θα καταληχθεί η προθεσμία για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων για το επόμενο έτος

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στο δημόσιο ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με την ΑΔΕΔΥ.

Οι άξονες της συζήτησης ήταν η παράταση της προθεσμίας για την υπογραφή της συλλογικής συμφωνίας για τις αυξήσεις του 2003, το χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο - ο οποίος πρέπει να θεσπιστεί για να προσαρμοστεί η διαδικασία στις συνταγματικές επιταγές - και επιμέρους τροποποιήσεις.

Η κυβερνητική πλευρά πρότεινε οι φετινές διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 11 Νοέμβρη, δηλαδή μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην επόμενη συνάντηση, αύριο Τετάρτη.

Μερικά από τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν αφορούν στην έναρξη και στη λήξη των διαπραγματεύσεων με το νέο νόμο, στις διαδικασίες μεσολάβησης, στη δεσμευτικότητα των συμφωνιών για τις δυο πλευρές και ειδικότερα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» στο δημόσιο δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε... διαπραγματεύσεις, αφού δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν μισθολογικά αιτήματα. Γι' αυτά προβλέπεται η υπογραφή μιας «συλλογικής συμφωνίας», την οποία δεν είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη χρονιά αγνοήθηκε η ΑΔΕΔΥ και η διαδικασία προχώρησε με τις Ομοσπονδίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες διαπραγματεύσεις υποθηκεύονται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις της για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον, στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης, προδιαγράφουν τη συνέχιση της λιτότητας για το λαό και τους εργαζόμενους και ανάλογες «αυξήσεις» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση έχει προτείνει την αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων για τους δημόσιους υπάλληλους, με 300 χιλ. δραχμές, πρώτο, βασικό μισθό στην κατηγορία ΥΕ και αντίστοιχη αύξηση στις άλλες κατηγορίες και κατώτερη σύνταξη 240 χιλ. δραχμών.

  • Σύσκεψη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Ανταλλάχτηκαν απόψεις για θέματα σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αξιοποίηση των οικονομολόγων στη δημόσια διοίκηση και τη συνεργασία για κοινές παρεμβάσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ