Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εκρηκτικό» σκηνικό

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΕΒΙΛΛΗ - ΜΑΡΜΠΕΓΙΑ.--

Ενα παγιδευμένο αμάξι που εξερράγη στις 7 το πρωί στην πόλη Φουενγκιρόλα, σήμανε και την έναρξη βομβιστικών επιθέσεων που σημάδεψαν την «αυλαία» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ελάμβανε χώρα μόλις 100 μίλια βορειότερα, στη Σεβίλλη. Μερικές ώρες αργότερα ένα ακόμη παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της γειτονικής πόλης Μαρμπέγια...

Η δεύτερη επίθεση έγινε στις 13.00 τοπική ώρα στο κέντρο της Μαρμπέγια, θερέτρου της Κόστα ντελ Σολ, μόλις 27 χιλιόμετρα από τη Φουενγκιρόλα. Αυτή η δεύτερη έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές σε διπλανά αυτοκίνητα, αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαρμπέγια Χουλιάν Μουνιός, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο ραδιοσταθμό Onda Cero. Αντιθέτως, από την πρώτη έκρηξη τραυματίστηκαν ένας Βρετανός τουρίστας, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ένα ζευγάρι Ισπανών, και τέσσερα παιδιά, τρία από τη Βρετανία και ένα από το Μαρόκο.

Εννοείται ότι οι ισπανικές αρχές έσπευσαν να αποδώσουν την ευθύνη στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, την ΕΤΑ. Σύμφωνα με τις αρχές, όπως και στην έκρηξη στη Φουενγκιρόλα, τηλεφώνημα εξ ονόματος της ΕΤΑ έγινε στην Ενωση Οδικής Βοήθειας DYA στην ισπανική Χώρα των Βάσκων ως προειδοποίηση πως επίκειται έκρηξη και στην Μπαρμπέγια, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, η ανάληψη ευθύνης ή τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα δε συνιστούν τακτική της ΕΤΑ, η οποία συνήθως αναλαμβάνει μετά από μέρες διά μέσου ανακοινώσεων την ευθύνη των επιθέσεων.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι η ΕΤΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία αντιτίθεται στην ΕΕ και ειδικά στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Ισπανία, τονίζοντας ότι «η χώρα των Βάσκων δεν έχει καμία θέση στη σημερινή Ευρώπη». Με την ανακοίνωση απαιτεί επίσης από την ΕΕ να ασκήσει «βέτο» σε Γαλλία και Ισπανία να «αλλάξουν την πολιτική τους» αφού με αυτή «καταδικάζουν τη χώρα των Βάσκων σε θάνατο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ