Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Η «ανταγωνιστικότητα» σκοτώνει τους εργάτες

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις εργασιακές γαλέρες

Το σοβαρό θέμα της απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, θίγει μ' Ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Στ. Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες στον κόσμο. Χάνουν τη ζωή τους, στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στην αναφορά του, το 80% των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν οι χώρες επέβαλαν την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στην Ερώτησή του, ζητά να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, που δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, όπως αναφέρεται, «χάριν της επίτευξης μεγαλύτερου κέρδους». Φέρει μάλιστα, το παράδειγμα της Ελλάδας, που σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ κάθε 15 λεπτά έχουμε ένα εργατικό ατύχημα και κάθε τρεις μέρες ένα θανατηφόρο περιστατικό. Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων ξεπερνάει τα 17.000 το χρόνο εκ των οποίων το 1% είναι θανατηφόρα, χωρίς να υπολογίσει κανείς τους θανάτους και αναπηρίες από επαγγελματικές ασθένειες.

Ο βουλευτής επισημαίνει τέλος και τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας(ΔΟΕ), σχετικά με το θέμα. Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το ποσοστό των θανάτων από εργατικές ασθένειες ανέρχεται ετησίως στο 32% από καρκίνο και στο 23% από βλάβες στο κυκλοφορικό, ενώ οι θάνατοι από εργατικά ατυχήματα φτάνουν το 19%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ