Ο Κ. Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή σε 25 προτεραιότητες, βασικές μεταρρυθμίσεις, «οι οποίες θα συγκροτούν και τον κορμό του κυβερνητικού μας έργου από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους» όπως είπε, ενώ στο υπουργικό έργο παρουσιάστηκε το αναθεωρημένο ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, ο «οδικός χάρτης» της αντιλαϊκής επίθεσης ο οποίος περιλαμβάνει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 800 νέα μέτρα σε ένα εξάμηνο. Στόχος είναι άλλωστε να μην χαθεί ούτε «σεντ» από τα δάνεια και τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης που κι αυτά θα φορτωθούν στον λαό.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί και δρομολογούνται είναι τα μέτρα καταστολής ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους, με τον νέο πειθαρχικό κώδικα για την θωράκιση του αστικού κράτους του αστικού κράτους απέναντι σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, με τον πρωθυπουργό να κάνει το μαύρο άσπρο ισχυριζόμενος πως αυτός «αντιμετωπίζει παθογένειες του παρελθόντος» και προβλέπει «σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση σφαλμάτων εις βάρος του πολίτη και ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων»! Το ίδιο και τα μέτρα καταστολής σε βάρος του φοιτητικού κινήματος που πάνε χέρι χέρι με την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Στο «μενού» βρίσκονται ακόμα και τα νέα μέτρα για τον σιδηρόδρομο, στις ράγες της παραπέρα εμπορευματοποίησης και της πολιτικής της «απελευθέρωσης» που φέρνει με μαθηματική ακρίβεια νέα «Τέμπη», τα σχέδια που παρουσιάστηκαν για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, τις συγχωνεύσεις οργανισμών ύδρευσης και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας που θα κάνουν τον λαό να πει «το νερό νεράκι», η επέκταση του ψηφιακού φακελώματος με τους επαγγελματίες να μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο με μέτρα όπως το ψηφιακό δελτίο αποστολής, αλλά και με την εγκατάσταση εκατοντάδων καμερών - χαφιέδων προς πάσα χρήση, τα νέα μέτρα «ψηφιοποίησης» της δικαιοσύνης που στο όνομα της «ταχύτητας απονομής» της την κάνουν ακόμη πιο σκληρή, ταξική και απλησίαστη για τον λαό. Ακόμα, τα μέτρα που στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας» οδηγούν σε νέο τσεκούρι στην πιστοποίηση αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ, και εκείνα που στο όνομα της αντιμετώπισης της πανάκριβης στέγης θα δώσουν δημόσια ακίνητα στους εργολάβους και νέους πελάτες στις τράπεζες.
Ξεχωριστή θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνουν φυσικά και τα μέτρα παραπέρα ενίσχυσης του κεφαλαίου όπως για την λειτουργία των πολεοδομιών και την προώθηση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Αλλαγές και σχεδιασμοί, όλα στο πλαίσιο της χρήσης γης ως εμπορεύματος και εργαλείου κερδοφορίας για το κεφάλαιο, για την «Απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25%» με τα γνωστά «δωράκια» στους ομίλους, με την κυβέρνηση μάλιστα να υπόσχεται να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φτάσουν οι εξαγωγές το 50% (!) του ΑΕΠ, την ώρα που ο λαός θα «απολαμβάνει» τα πανάκριβα εμπορεύματα και την ακρίβεια στο εσωτερικό.
Κατά τα άλλα, με όλη αυτή την λαίλαπα ενόψει, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει πάλι κάλπικες προσδοκίες ενόψει ΔΕΘ, για τα όποια ψίχουλα μοιράσει εκεί, που τα έχει ήδη πάρει δεκαπλά από την άλλη τσέπη του λαού, και που κάθε άλλο παρά αλλάζουν την άθλια πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο λαός, για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου.