Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ «ΝΟΜΙΜΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ»
Ακυρώθηκε επί πληρωμή χειρουργείο ογκολογικού ασθενούς σε δημόσιο νοσοκομείο

Θα γίνει πρωί και χωρίς πληρωμή, ύστερα από παρέμβαση της Ενωσης Γιατρών

RIZOSPASTIS

Την ακύρωση της διενέργειας επέμβασης σε ογκολογικό ασθενή σε επί πληρωμή χειρουργείο (απογευματινό) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στα Γιάννενα πέτυχε μετά από παρέμβασή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ). Ο ασθενής θα χειρουργηθεί την ίδια μέρα σε έκτακτο, πρωινό, δηλαδή δωρεάν χειρουργείο.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή (19/4) ο Γιώργος Πρέντζας, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» ΠΓΝΙ, προχώρησε στη σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 26/4 απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο στο ΠΓΝΙ, καρκίνου παγκρέατος. Μια ακόμα περίπτωση δηλαδή, ύστερα από κάμποσες παρόμοιες σε άλλα νοσοκομεία του τελευταίου διαστήματος, που ανατρέπουν τα φούμαρα της κυβέρνησης περί «περιορισμού της λίστας».

Ακολούθησε αίτημα της ΕΙΝΗ προς τον διοικητή του ΠΓΝΙ, στο οποίο η συνδικαλιστική οργάνωση ζήτησε να μπει το χειρουργείο ως έκτακτο στο πρωινό ωράριο την ίδια μέρα. Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων η διοίκηση του ΠΓΝΙ υπαναχώρησε χτες και ανακοίνωσε ότι ο ογκολογικός ασθενής θα χειρουργηθεί κανονικά την ερχόμενη Παρασκευή ως έκτακτο πρωινό χειρουργείο.

Ο Μπάμπης Παππάς, πρόεδρος της ΕΙΝΗ, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο δρόμος! Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποκαλύπτονται όλα τα αίσχη που παράγει η πολιτική τους. Χρειάζεται από όλους μας να έχουμε αυτιά ανοικτά, για αντίστοιχες πληροφορίες σε κάθε νοσοκομείο. Θα μπλοκάρουμε τα απογευματινά χειρουργεία στην πράξη! Δεν θεσμοθετήθηκαν για να μειωθούν οι λίστες. Θεσμοθετήθηκαν για να γίνουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, με τιμοκατάλογο κοστολόγησης της ζωής και του ανθρώπινου πόνου», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), μαζί με 30 Ενώσεις - μέλη της, έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Στη Λάρισα

Την πραγματική εικόνα γύρω από τα επί πληρωμή χειρουργεία αποκαλύπτει και το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, επισημαίνοντας ότι με την κυβερνητική απόφαση «καταργείται κάθε έννοια δωρεάν και δημόσιας Υγείας».

Το σωματείο σημειώνει πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας «λειτουργούν 8 αίθουσες χειρουργείου από τις συνολικά 14 που διαθέτει. Οι υπόλοιπες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Αντί της ενίσχυσης του Νοσοκομείου μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό), ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι χειρουργικές αίθουσες και να λυθεί το πρόβλημα με τις τεράστιες λίστες χειρουργείων, έχει αρχίσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό».

Προσθέτει ότι «εμείς όχι μόνο δεν συμμεριζόμαστε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αλλά διαπιστώνουμε ότι είναι το τέλος της δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους. Αλλο ένα ισχυρό πλήγμα στον καθένα από εμάς εν μέσω της οικονομικής μας εξαθλίωσης. Αντί να δοθούν αυξήσεις στους πιο κακοπληρωμένους δημόσιους λειτουργούς όπως είναι οι υγειονομικοί, μετακυλίεται το κόστος στην τσέπη του κάθε πολίτη που θα αναγκαστεί να προσφύγει στα απογευματινά χειρουργεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του. Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν στην ουσία νομιμοποίηση στο "φακελάκι". Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν!».

Ανταγωνιστικές ...τιμές στα δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, σε διαφήμιση των «ανταγωνιστικών τιμών» (!) του και των «υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων» ανακοίνωσε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στη Δράμα η διοικήτρια του Νοσοκομείου με ανάρτησή της στο Facebook, σε ένα νοσοκομείο με χειρουργικές κλίνες που δεν λειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Την ίδια στιγμή, και ενώ υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για τη λειτουργία άλλης μίας χειρουργικής αίθουσας, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο. Αλλά και η εντατικοποίηση της δουλειάς «σπάει κόκαλα», αφού οι υπάρχοντες νοσηλευτές παίρνουν τώρα άδειες του 2020 (!)

Αυτή την εξέλιξη σχολιάζει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι αντί η κυβέρνηση να λύσει τα τεράστια προβλήματα του νοσοκομείου ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας, νομιμοποιεί το «φακελάκι» με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Σημειώνει: «Ο λαός της Δράμας δεν έχει ανάγκη από "ανταγωνιστικές τιμές". Εχει ανάγκη από ένα σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας». Και καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα για να ενισχυθεί άμεσα το Νοσοκομείο με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είμαστε έμποροι, δεν βλέπουμε τον ασθενή στην τσέπη!(2024-03-28 00:00:00.0)
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις» το μήνυμα των κινητοποιήσεων(2024-03-27 00:00:00.0)
Αρνούνται τα νόμιμα φακελάκια, απορρίπτουν το «τυράκι» της κυβέρνησης(2024-03-22 00:00:00.0)
Χειρουργεία κλείνουν, κλινικές καταρρέουν, υγειονομικοί στο «κόκκινο»(2024-03-06 00:00:00.0)
Κλείνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!(2024-02-09 00:00:00.0)
Τεράστιο πρόβλημα οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ(2018-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ