Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χειρουργεία κλείνουν, κλινικές καταρρέουν, υγειονομικοί στο «κόκκινο»

Με την κυβέρνηση να «τρέχει» το ξεχαρβάλωμα του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει στο σύστημα Υγείας, προωθώντας επιθετικά την εμπορευματοποίηση, με τελευταίο «φρούτο» τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, αποκαλυπτικές είναι οι καταγγελίες που πέφτουν βροχή για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που καταρρέουν κλινικές και τμήματα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων τρέχουν για να εφαρμοστεί αυτή η αντιδραστική πολιτική, όπως συμβαίνει στο Νοσοκομείο «Μεταξά», το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο που στενάζει από τις ελλείψεις.

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Κλειστές χειρουργικές αίθουσες αλλά η διοίκηση «τρέχει» τα επί πληρωμή χειρουργεία

Ετσι, την ώρα που η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά από τους εργαζόμενους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ...συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία, οι ελλείψεις στο συγκεκριμένο προσωπικό έχουν ήδη ξεπεράσει τις 150 θέσεις!

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, κλειστές παραμένουν 2 και ενίοτε και 3 χειρουργικές αίθουσες, απ' αυτές που θα λειτουργούν και ...απόγευμα προφανώς, «λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικού και ιατρικού)». Επίσης, «οι τραυματιοφορείς του χειρουργείου αντί για 7 είναι 4 και ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και με συνεχή προβλήματα να σκάνε στις κτιριακές υποδομές».

Οπότε, όπως σημειώνει το Σωματείο, «πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση η βιασύνη που επιδεικνύεται για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, ιδιαίτερα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο!».

«Αντί να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα και οι 6 χειρουργικές αίθουσες, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την επάρκεια σε υλικά, η κυβέρνηση καταδικάζει ακόμη και τους ογκολογικούς ασθενείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση των χειρουργείων τους!», σημειώνει το Σωματείο, συνεχίζοντας:

«Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με αυτήν τη λογική και με ταχύτητα που παρόμοιά της δεν έχει επιδείξει ποτέ για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου, η διοίκηση εναρμονίζεται με την κυβέρνηση και την πολιτική εκείνη, που, ακολουθώντας διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ευθύνεται και για τις τεράστιες αναμονές στα χειρουργεία, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας.

Είναι μάλιστα τόση η διάθεση της διοίκησης να τρέξει τις διαδικασίες που το κάλεσμα για συμμετοχή γίνεται χωρίς διάκριση προς όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, ίσως επηρεασμένη και αυτή από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας "έτσι κι αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο"».

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την Υγεία ως εμπόρευμα. Οι ασθενείς και όλοι μας, ως εν δυνάμει ασθενείς, έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δικαιούμαστε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Την κατρακύλα του ξεζουμίσματος των ασθενών εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε, αλλά θα παλέψουμε για να την ανατρέψουμε».

ΠΑΓΝΗ: Αλλη μια παραίτηση τινάζει στον αέρα τη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής

«Προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο» θεωρείται η εξέλιξη με την παραίτηση του ενός εκ των δύο εναπομεινάντων παιδοψυχιάτρων στην πολύπαθη Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Η λειτουργία της κλινικής, άλλωστε, εδώ και αρκετό καιρό, κρεμόταν σε μια κλωστή, εξαιτίας της εμβαλωματικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ, αντί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ηδη η κλινική εδώ και μήνες λειτουργούσε οριακά με 2 μόνο παιδοψυχίατρους, ενώ τους τελευταίους μήνες λειτουργεί μόνο ως πρωινό ιατρείο. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης των εργαζομένων αποτελεί η μη προκήρυξη θέσης παιδοψυχίατρου στις πρόσφατες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας, με την 7η ΥΠΕ και φυσικά το υπουργείο να οδηγούν σε οριστικό λουκέτο την κλινική, αφήνοντας όλη τη νότια Ελλάδα χωρίς τέτοια δημόσια δομή.

Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, θυμίζοντας ότι η κλινική «από τον Σεπτέμβρη του 2022, έχει μείνει με 2 μόνο γιατρούς οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ!».

Σημειώνει ότι μετά και την παραπάνω εξέλιξη, «καμία προοπτική δεν φαίνεται να υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής αφού το προσωπικό έχει υπερβεί τα όριά του».

Το Σωματείο, αναδεικνύοντας τη σημασία της συγκεκριμένης κλινικής, υπογραμμίζει ότι «εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Μένουν με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια Παιδοψυχιατρική κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του Σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής που έναν χρόνο τώρα υπερβάλλουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν!».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς του νησιού, να «υπερασπιστούν τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής κλινικής, να παλέψουν για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«SOS» εκπέμπουν κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου(2024-03-08 00:00:00.0)
Τις τραγικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης της Υγείας βιώνει ο λαός(2023-07-07 00:00:00.0)
Μπαράζ παραιτήσεων λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών για τους υγειονομικούς(2022-09-23 00:00:00.0)
Με αναστολή εισαγωγών επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η έξαρση του Covid(2022-08-03 00:00:00.0)
Ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας για εργαζόμενους και ασθενείς(2018-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ