Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία!»

Κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Μάρτη στο υπουργείο Οικογένειας από την ΟΓΕ, πλούσια δράση από Συλλόγους και Ομάδες

«Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της σε όλη τη χώρα εντείνουν την αγωνιστική τους δράση μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. «Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας, που αποκτά σήμερα νέες μορφές», σημειώνει η ΟΓΕ.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στη Αττική οργανώνουν την Παρασκευή 8 Μάρτη τις εξής πρωτοβουλίες: Προχωρούν σε κινητοποίηση στις 8 π.μ. στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής (Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος). Συμμετέχουν στις 12 μ. στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα.

Επίσης, καλούν σε εκδήλωση, στις 6 μ.μ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Αθήνα), στην οποία θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Οι Καθαρίστριες», από τη θεατρική ομάδα «Η Πρόοδος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

«Σήμερα, τον 21ο αιώνα, η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες μας: Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με κατοχυρωμένη κυριακάτικη αργία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στον χώρο εργασίας. Σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία των εκμεταλλευτών μας. Φραγμός και εμπόδιο για να ζήσουμε όπως μας αξίζει μπαίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνθλίβει τα δικαιώματα των γυναικών του μόχθου γιατί είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

Πρωτοβουλίες Συλλόγων και Ομάδων

Σειρά δράσεων, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μπροστά και στην 8η Μάρτη την Παρασκευή, προγραμματίζει ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ). Συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου «θα βρεθούν δίπλα στις γυναίκες του μόχθου, στις εργαζόμενες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες, στις φοιτήτριες, στις νέες μητέρες, στις συνταξιούχους στέλνοντας μήνυμα συλλογικής διεκδίκησης και δράσης με περιοδείες σε χώρους όπου ζουν και εργάζονται», όπως σημειώνεται.

Το πρόγραμμα των περιοδειών, που ξεκίνησαν χτες, έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. στις δημοτικές υπηρεσίες στο νέο δημαρχείο (Αρσάκειο) και στις 8.30 μ.μ. στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ.

-- Την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στη λαϊκή αγορά στα Προσφυγικά και στις 11.30 π.μ. στο κέντρο της Πάτρας με τραπεζάκι στη συμβολή των οδών Γεροκωστοπούλου και Ρήγα Φεραίου.

Επίσης, την Παρασκευή 8 Μάρτη (7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία», στον Πολυχώρο της «Ιχθυόσκαλας». Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «3.000 νύχτες», της Mai Masri.

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, τιμώντας την 8η Μάρτη την Παρασκευή στις 7 μ.μ., καλεί η Ομάδα Γυναικών (μέλος τη ΟΓΕ) της πόλης από κοινού με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας.

Εκθεση εικαστικών έργων γυναικών από τη Λοκρίδα οργανώνει η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί έως και τις 8 Μάρτη καθημερινά, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Οπουντίων Αταλάντης (Εθνικής Αντιστάσεως 19). Στον ίδιο χώρο οργανώνονται επίσης και εκδηλώσεις - συζητήσεις. Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., θα γίνει συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ