Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28η ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ., καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Ευαγγελισμός», υλοποιώντας τις αποφάσεις/προτάσεις της τελευταίας κοινής σύσκεψης που πραγματοποίησαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται με αφορμή την 28η Απριλίου - Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και ενώ τα εργατικά «ατυχήματα» γίνονται καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, με δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες Υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Εφαρμογή 5ήμερου - 6ωρου - 30ωρου με 1 εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο. Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκτασή τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Χανιά: Να αποδοθούν ευθύνες για το πρόσφατο δυστύχημα διανομέα

Την απόδοση ευθυνών για τον πρόσφατο θάνατο διανομέα συναδέλφου τους εν ώρα εργασίας απαιτεί το Σωματείο Διανομέων στα Χανιά, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εισαγγελία, αύριο Παρασκευή και ώρα 9 π.μ.

Το Σωματείο καλεί όλα τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος.

«Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου χάσαμε έναν ακόμα συνάδελφο την ώρα της εργασίας του», θυμίζει στο κάλεσμά του, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δυστύχημα που ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν στον κλάδο, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, των ατελείωτων ωραρίων και της έλλειψης ατομικών μέσων προστασίας και ασφάλειας από την εργοδοσία. «Η εργοδοσία, με τις πλάτες του κράτους και των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, κυριολεκτικά ξεσαλώνει. Ανασφάλιστη εργασία, έξοδα μηχανής και εξοπλισμού όλα στην πλάτη του διανομέα, τεράστιες αποστάσεις και δουλειά που πολλές φορές ξεπερνάει τις 13 ώρες πάνω σε ένα μηχανάκι, είναι μερικά από αυτά που βιώνουμε καθημερινά ως διανομείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα.

Και με τη Γενική τους Συνέλευση οι διανομείς απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα σε κάθε εμπλεκόμενο, καθώς και να γίνουν όσα χρειάζεται για να αποτραπούν παρόμοια εργατικά «ατυχήματα» στο μέλλον. Διεκδικούν μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα, όπως μεικτά κλιμάκια ελέγχου σε χώρους δουλειάς, να σταματήσει η αδήλωτη - υποδηλωμένη εργασία στον επισιτισμό, μέτρα προστασίας και ασφάλειας, επαναφορά Βαρέων και Ανθυγιεινών. Επίσης να μη γίνεται διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να καλύπτονται τα έξοδα της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη, κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ