Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καμιά ανοχή στις άδικες απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία

Για καθέναν που απολύουν, θα βρίσκουν απέναντι ολόκληρα τα σωματεία! Αυτό το μήνυμα στέλνουν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις στην εργοδοσία, σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, όπου πετιούνται εργαζόμενοι στον δρόμο, με απολύσεις και άλλες απαράδεκτες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, να ανακληθεί η απόλυση που έγινε στις 19 Απρίλη απαιτεί από την εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Βλάχου» το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, ενώ σήμερα το επιχειρησιακό σωματείο έχει κηρύξει στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι θα κάνουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι ο απολυμένος δούλευε για πολλά χρόνια στην επιχείρηση και διεκδικούσε μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Η τακτική της εργοδοσίας της "Αφοί Βλάχου"», τονίζει, «με την εντατικοποίηση, την απαξίωση των εργαζομένων και το "κυνηγητό" απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε όποιον συνάδελφο διεκδικεί, δεν θα περάσει».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας, με ένταση του αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα για όλους «και να αντισταθούν στην προσπάθεια της Διοίκησης και των ανθρώπων της να επιβάλουν "σιωπή νεκροταφείου"». Ακόμα προβάλλει το αίτημα για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

Απειλές μαζί με απολύσεις

Την παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στην εταιρεία «Module Sports», μία μέρα μετά τη συμμετοχή του στην απεργία της 17ης Απριλίου, καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «μάλιστα, η εργοδοσία τη στιγμή που ανακοίνωσε στον συνάδελφο την απόλυσή του, τον απείλησε πως θα χειροδικήσει εναντίον του εάν δεν αποχωρήσει από τη δουλειά.

Ολα αυτά σε συνέχεια του εργασιακού bullying που αντιμετώπιζε καθημερινά στον χώρο εργασίας. Η εργοδοσία εκβίαζε τον συνάδελφο ότι αν δεν σταματήσει να παίρνει αναρρωτικές άδειες "θα προχωρήσουν οι διαδικασίες". Φαίνεται ξεκάθαρα για ακόμη μία φορά πως για την εργοδοσία τα προβλήματα υγείας θεωρούνται ως κόστος και ως εμπόδιο για να δουλεύουμε σαν ρομπότ και να βγαίνουν οι στόχοι».

Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους όλοι μαζί, συσπειρωμένοι στο σωματείο, να παλέψουν ενάντια σε τέτοιες αθλιότητες. «Δεν τις δεχόμαστε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μαζικοποιούμε το σωματείο μας, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας της υγείας μας», αναφέρει.

Απολύθηκε μητέρα 6 παιδιών στη Θεσσαλονίκη

Μαζικά τα εργατικά σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη απόλυση εργαζόμενης στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, η οποία είναι μητέρα 6 παιδιών.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και συνυπογράφουν το ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την πρακτική της διοίκησης του Κέντρου, που στην εναντίωση των εργαζομένων στην απόλυση απάντησε με τρομοκρατία.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η αυταρχική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές και πολύ περισσότερο η απόλυση 54χρονης εργαζόμενης, πολύτεκνης, με σοβαρό πρόβλημα υγείας μέλους της οικογένειάς της, δεν έχουν καμιά θέση ειδικά σε χώρους σαν και αυτόν, χώρους που φροντίζουν εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η απολυμένη εργαζόμενη έχει πολύχρονη εμπειρία στο ΚΕΑ και στη φροντίδα ΑμεΑ. Δεν της έγινε κάποια παρατήρηση για τα καθήκοντά της, στην οποία δεν "συμμορφώθηκε". Ούτε της δόθηκαν εξηγήσεις. Προφανώς μια τέτοια συμπεριφορά χτυπά καμπανάκι για την τύχη όλων των εργαζομένων».

Ξεκαθαρίζουν ότι η απάντηση σε τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι η πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο και συνδέεται με τη συνολικότερη πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ