Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμεσα τα ... αντανακλαστικά της αστυνομίας όταν πρόκειται για απεργούς

Τα περιπολικά «δεν είναι ταξί», μόνο όταν τα ...παραγγέλνει η εργοδοσία

«Ατάκα και επιτόπου» βρέθηκαν χθες - και μάλιστα με μεγάλη κινητοποίηση - αστυνομικές δυνάμεις με κάμποσα περιπολικά σε χώρους δουλειάς, όπου τα σωματεία οργάνωναν την απεργία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου έργου ανακαίνισης σε κτιριακό συγκρότημα στην Παιανία, συμφερόντων γνωστού εφοπλιστή. Εκεί, και ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων έφτασε για να ενημερώσει τους οικοδόμους και να οργανώσει την απεργιακή κινητοποίηση, εργολάβοι και άνθρωποι της εργοδοσίας κλείδωσαν τους εργαζόμενους για να αποτρέψουν την ενημέρωση, πράγμα εκτός των άλλων και επικίνδυνο.

Μάλιστα κάλεσαν και την αστυνομία και μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν δυνάμεις με περιπολικό, 2 οχήματα της Ασφάλειας και 2 μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ! «Παρών» ήταν και ο ίδιος ο διοικητής του ΑΤ Παιανίας, για να «συντονίσει» την προστασία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «οι αστυνομικοί με πρωτοστάτη τον ίδιο τον διοικητή προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την παρέμβασή του, με διάφορες αστείες προφάσεις και παραβάσεις ακόμα και των ίδιων των νόμων για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η αστυνομία με την παρουσία της προσπάθησε να ενισχύσει την πίεση της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους για να σπάσει η απεργία».

Μάλιστα ακούστηκε από τους εντεταλμένους της εργοδοσίας αστυνομικούς ότι «εδώ δεν είναι εργοτάξιο αλλά μια απλή ανακαίνιση», όπου όλως τυχαίως εργάζονταν σχεδόν 80 άτομα!

«Αυτό είναι το κράτος τους, το κράτος των λίγων, που είναι άφαντο και ανύπαρκτο όταν χτίζονται χιλιάδες οικοδομές και εργοτάξια που είναι παγίδες θανάτου, σαν την περίπτωση στον Πειραιά (...) αλλά αποτελεσματικό και στιβαρό όταν σπεύδει να προστατεύσει τα συμφέροντα των εταιρειών, που χτίζονται πάνω στους μισθούς πείνας, στην ανασφάλιστη εργασία κ.λπ.», σχολιάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Και θυμίζει ότι «είναι το κράτος τους που άφησε έξω από αστυνομικό τμήμα απροστάτευτη μια κακοποιημένη γυναίκα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της "γιατί τα περιπολικά δεν είναι ταξί και δεν υπάρχουν διαθέσιμα για τέτοιες περιπτώσεις", αλλά είναι σε αφθονία και γίνονται Porsche όταν καλούνται για να προστατεύσουν την εργοδοτική ασυδοσία»

Φυσικά, και αυτή η προσπάθεια να επιβληθεί η απεργοσπασία από την εργοδοσία με τη συνδρομή της αστυνομίας έπεσε στο κενό, αφού τελικά όλοι οι εργαζόμενοι απήργησαν, ενημερώνει το Συνδικάτο, καλώντας κυβέρνηση και εργοδοσία ...να το χωνέψουν ότι «θα παρεμβαίνει παντού, γιατί το θέλουν οι εργαζόμενοι δίπλα τους, γιατί είναι πρωτοπόρο στους αγώνες του κλάδου για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους».

Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε από εργοδοσία και αστυνομία κατά την παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» στα γραφεία της «e-food market» στην Κυψέλη. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, που βρέθηκε στον χώρο, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία, η οποία έσπευσε όχι με ένα αλλά με δύο περιπολικά, ενάντια στους εργαζόμενους που απεργούσαν διεκδικώντας αυτονόητα δικαιώματα και αξιοπρεπές εισόδημα. Τελικά η αστυνομία αποχώρησε κάτω από την αποφασιστική στάση του Σωματείου, οι παρεμβάσεις του οποίου συνεχίστηκαν με μοτοπορεία το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ