Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σερίφηδες...

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, η ευρωατλαντική προπαγάνδα επανέρχεται στον προσφιλή της ...«πόλεμο των πολιτισμών», για να νομιμοποιήσει την εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, που σπέρνουν φωτιά και μπαρούτι σε όλη την υφήλιο. Αρθρογράφοι στρατευμένοι σ' αυτήν την άθλια προπαγάνδα παρουσιάζουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως ένα καπρίτσιο των «οπισθοδρομικών μουλάδων», που κυβερνούν το Ιράν ενάντια στην «πολιτισμένη Δύση», την οποία - κατά το αφήγημά τους - εκπροσωπεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Οπότε, αυτονόητο το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», αυτονόητη και η υποχρέωση όλων να σταθούν στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου, που υπερασπίζεται τάχα τις «δυτικές αξίες» κόντρα στον σκοταδισμό. Η κλιμάκωση όμως της έντασης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ δεν προέκυψε ξαφνικά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου... Σε μια μακρά αλυσίδα απειλών και πολεμικών επεισοδίων, το Ισραήλ ήταν αυτό που βομβάρδισε πριν από λίγες μέρες το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, πλήγμα που ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

... «δυτικών αξιών»

Οι Ευρωατλαντικοί προπαγανδιστές κάνουν υπερπροσπάθεια για να «θολώσουν» την πραγματική εικόνα των εξελίξεων. Αλλά και για να κρυφτούν κάτω από το χαλί η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι σκληροί ανταγωνισμοί και τα συγκρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, που είναι το υπόβαθρο του πολέμου. Οσο για τις «δυτικές αξίες» που υπερασπίζεται τάχα το Ισραήλ απέναντι στα θεοκρατικά - σκοταδιστικά καθεστώτα της περιοχής (να μη θυμηθούμε τι γίνεται στη Σαουδική Αραβία, που είναι σύμμαχος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών), το ζούμε καθημερινά σε ζωντανή μετάδοση, βλέποντας τον ισραηλινό στρατό να εξοντώνει πάνω από 35.000 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους άμαχους γυναίκες και παιδιά, να επεκτείνει την κατοχή, να απειλεί γειτονικά κράτη με επέμβαση, να φυλακίζει ακόμα και έφηβους Παλαιστίνιους επειδή αντιδρούν στην κατοχή. Αυτές είναι πράγματι οι «αξίες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στηρίζουν σε ρόλο «σερίφη» την αστική τάξη του Ισραήλ, ως εμπροσθοφυλακή και των δικών τους βρώμικων σχεδιασμών στην περιοχή.

Αμηχανία

Μόνο ικανοποίηση μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, βλέποντας την αμηχανία ορισμένων ορκισμένων εχθρών των εργατικών - λαϊκών αγώνων να προσπαθούν με μεγάλη αμηχανία να υπερασπιστούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο. Ενας από αυτούς είναι ο ιστότοπος «Liberal». Σε άρθρο του με αφορμή το Φόρουμ των Δελφών, φέρνει σε αντιπαράθεση τις προσαρμογές που επιβάλλει στην ελληνική βιομηχανία η ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και την «προσκόλληση» των εργαζομένων στο παρελθόν της «αμαρτωλής» - όπως την παρουσιάζει - ΛΑΡΚΟ, η εκκρεμότητα της οποίας ζημιώνει και το Δημόσιο. Αρα, με το μέλλον το σχέδιο ξεπουλήματος και διάλυσης, με το παρελθόν οι εργαζόμενοι που παλεύουν να σώσουν το εργοστάσιο και τις δουλειές τους. Πιάστηκε αδιάβαστος όμως ο αρθρογράφος του «Liberal». Γιατί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον αγώνα τους δίνουν απάντηση και στους ...σκραπατζήδες επενδυτές που περιμένουν στη γωνία να διαλύσουν το εργοστάσιο. Αναδεικνύουν τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, που στηρίζονται στο έμπειρο εργατικό δυναμικό, στα πλούσια κοιτάσματα νικελίου και τη μεγάλη αξία που έχει αυτό για την παραγωγή μπαταριών στην ηλεκτροκίνηση. Ο λόγος που το εργοστάσιο απαξιώνεται, είναι ότι στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για τον νέο επενδυτή, η διάλυσή του και η πώληση σκραπ προσφέρουν μεγαλύτερο και πιο άμεσο κέρδος από τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία του. Να πάψουν λοιπόν να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους. Η πολιτική του κέρδους είναι αυτή που τους πετάει στον δρόμο και μαραζώνει την περιοχή, κλείνοντας μια παραγωγική μονάδα που θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε πολλές επόμενες γενιές.

Απ' το μέλλον

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 3 δισ. ευρώ έφτασε μέσα στο πρώτο τρίμηνο το «πρωτογενές πλεόνασμα» του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχεδόν 5% πάνω από τον ήδη «φιλόδοξο» στόχο. Συνολικά, η φοροληστεία απογειώθηκε στα 15 δισ. Την ίδια ώρα, όπως καλά γνωρίζουν τα λαϊκά στρώματα, έπεσε κι άλλο «τσεκούρι» σε μια σειρά από κρατικές δαπάνες, κάτι που πάει χέρι χέρι με την παραπέρα εμπορευματοποίηση σε τομείς όπως η Υγεία, με το νομοσχέδιο για το «νόμιμο» φακελάκι. Να πώς γίνεται οι «αριθμοί» (των επιχειρηματικών ομίλων) να ευημερούν και «οι άνθρωποι να δυστυχούν», με μισθούς και συντάξεις πείνας, την κυβέρνηση να πετσοκόβει ακόμη και τα όποια εφάπαξ ψίχουλα, να χαρατσώνει άγρια εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες. Πραγματικά «εικόνα απ' το μέλλον», με το νέο υπερμνημόνιο του Συμφώνου Σταθερότητας να βρίσκεται προ των πυλών. Αλλά κι ένας ακόμα λόγος, μετά τη χτεσινή μαζική απεργία, να καταδικαστεί αυτή η πολιτική και στην κάλπη, με πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ