Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πορεία στην 1η Στρατιά στη Λάρισα για απεμπλοκή από τον πόλεμο

Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Θεσσαλία

Στην 1η Στρατιά οι διαδηλωτές
Στην 1η Στρατιά οι διαδηλωτές
Με αναμμένες δάδες μπροστά στην 1η Στρατιά της Λάρισας στάλθηκε το μήνυμα για καμία εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης. Αυτό ήταν και το σύνθημα που γράφτηκε μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου, που είναι η έδρα της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη συμμετοχή και της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα». Οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της ΕΕ και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.

Νωρίτερα έγινε μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με τη συμμετοχή πολλών εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα πλημμυροπαθών, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ελασσόνα και Τύρναβο.

Μάλιστα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση στην εφορία της Λάρισας, με αίτημα την απαλλαγή των πλημμυροπαθών από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

«Συνεχίζουμε να βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Αθανασία Αγγελάκη.

«Τους λέμε "ως εδώ"», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν αφήνουμε την οργή μας να καταλαγιάσει, αλλά να ξεχειλίσει ξανά και ξανά στους δρόμους του αγώνα, απαιτώντας να προστατευτεί το εισόδημά μας, να προστατευτεί πλήρως η ζωή μας με κάθε τρόπο, χωρίς εκπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!».

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αναφέρθηκε στο έγκλημα στα Τέμπη και στις καταστροφικές πλημμύρες, σημειώνοντας ότι ο λαός της Λάρισας «βροντοφωνάζει πως απαιτεί να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών», ότι υπεύθυνη είναι «η πολιτική που θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή μας για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών.

Γι' αυτόν τον λόγο τον Σεπτέμβρη πνίγηκε και βούλιαξε ολόκληρη η Θεσσαλία, και η περιοχή της Λάρισας».

Στον κοινό αγώνα αγροτών και εργατών απέναντι στους βιομηχάνους και στους τραπεζίτες αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και υποψήφια ευρωβουλευτής, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Στα Τρίκαλα

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, που πλέον στο τιμόνι του βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις. Εγινε πορεία μπροστά από την εφορία, το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων, ενάντια στην ακρίβεια και στα χαράτσια.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
«Το Εργατικό Κέντρο γύρισε σελίδα!», τόνισε ο Δημήτρης Αρμάγος, νέος πρόεδρός του, μιλώντας στη συγκέντρωση, καθώς «οι ταξικές δυνάμεις μετά από πολύχρονο, επίμονο και αταλάντευτο αγώνα πήραν το τιμόνι στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Είναι μια μεγάλη επιτυχία του εργατικού κινήματος του νομού μας στον ταξικό του αγώνα».

Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των σωματείων και υπογράμμισε ότι τώρα πρέπει «να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στην Καλαμπάκα.

Στον Βόλο

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας» ήταν το μήνυμα της μαζικής συγκέντρωσης που έγινε στον Βόλο, με διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και δουλειά με δικαιώματα. Εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες», τόνισε εκ μέρους των εργατικών σωματείων ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, και κάλεσε σε κλιμάκωση με την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Μίλησαν ακόμα ο γραμματέας του ΕΚΒ Δ. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου Θ. Καραγιάννης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας Θ. Γεωργαδάκης.

Στην Καρδίτσα

Εκαψαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς μπροστά στην εφορία της Καρδίτσας οι απεργοί, ζητώντας να απαλλαγούν οι πληγέντες, να λάβουν αποζημιώσεις στο 100% και να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός θωράκισης της Θεσσαλίας.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητές εκπροσώπους εργατικών σωματείων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των υγειονομικών. Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «η Υγεία και η ζωή του λαού δεν είναι κόστος», «όχι στην ακρίβεια, βγαίνουμε μπροστά για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας του λαού μας», «απεργούμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς», «παλεύουμε μαζικά - ταξικά για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος», «συνεχίζουμε τον αγώνα μας για 100% αποζημιώσεις για να παραμείνουμε στον τόπο μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ