Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Νέκρωσαν» μεγάλοι χώροι δουλειάς αφήνοντας παρακαταθήκη αγωνιστικής κλιμάκωσης

Λιμάνι Πειραιά
Λιμάνι Πειραιά
Από τα ξημερώματα χτες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα σε όλη τη χώρα ρίχτηκαν στη μάχη της επιτυχίας της απεργίας.

Ούτε προπέλα ούτε σφυριά ούτε κουτί στο λιμάνι

Στο λιμάνι του Πειραιά καθολική ήταν η απεργία των ναυτεργατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα άλλα λιμάνια της Αττικής. Από νωρίς το πρωί ναυτεργάτες βρέθηκαν στους καταπέλτες, διεκδικώντας εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ, με μισθούς που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες, οργανικές συνθέσεις κόντρα στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Αντίστοιχα, και στις προβλήτες του ΟΛΠ (COSCO) δεν κουνήθηκαν οι γερανογέφυρες.

Στο 100% έφτασε η απεργιακή συμμετοχή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ κλειστά έμειναν και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στον κλάδο του Μετάλλου, επίσης σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή σε εργοστάσια που οι εργάτες μέσα από τους αγώνες τους κατάφεραν πριν από λίγο καιρό για πρώτη φορά να υπογράψουν επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, π.χ. σε «Δημητρίου», ΕΜΕΚ, «Μαραγκάκη».

Ούτε σφυριά στα εμβληματικά έργα

«Σφυριά» δεν έπεσε στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, όπως στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, όπου δραστηριοποιείται πλέον και το νεοσύστατο Σωματείο, στην κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό κ.α., με το κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία να δίνουν άλλη μια επιτυχημένη μάχη.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας
Σε έναν ακόμα από τους «δυναμικούς κλάδους» για τα κέρδη του κεφαλαίου με ξεζουμισμένους τους εργαζόμενους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, η μάχη δόθηκε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει μπροστά σε μια ακόμα «σεζόν της βαρβαρότητας». Στο πλαίσιο αυτό, έξω από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt», στη λεωφόρο Συγγρού, έδωσε το πρωινό απεργιακό του ραντεβού το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Με πανό στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά κατήγγειλε τους μισθούς πείνας και τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα των ξενοδοχειακών μονάδων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στο Φάρμακο μεγάλα εργοστάσια, όπως η DEMO, η «Profarm» και η «Lavipharm», είχαν πολύ μαζική συμμετοχή.

Αντίστοιχα, στα Τρόφιμα εκατοντάδες απεργοί «μετρήθηκαν» σε TASTY, EMFI, «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» κ.α.

Πάνω από 1.000 απεργοί στα λεωφορεία

Πιστοί στο απεργιακό τους ραντεβού ήταν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου για μια ακόμα φορά επιχείρησε να υπονομεύσει την απεργία, προκηρύσσοντας ολιγόωρη στάση εργασίας, οι απεργοί στα αμαξοστάσια της Αττικής ήταν πάνω από 1.000, με την πλειοψηφία των οχημάτων να ακινητοποιούνται.

Εσπασαν την απεργοσπαστική μεθόδευση στο Δημόσιο

Στους δρόμους και το νεοσύστατο Σωματείο του εργοταξίου στο Ελληνικό
Στους δρόμους και το νεοσύστατο Σωματείο του εργοταξίου στο Ελληνικό
Τη δική τους ξεχωριστή μάχη έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κόντρα στην άθλια απεργοσπαστική μεθόδευση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).

Ετσι, εργαζόμενοι από τους ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά από κρατικές υπηρεσίες έδωσαν μαζικό και μαχητικό απεργιακό «παρών», ακυρώνοντας στην πράξη την υπονόμευση.

«Καμία ανοχή στην οικονομική εξαθλίωση, στην υποβάθμιση των σχολείων. Λεφτά για την Παιδεία, σχολεία ασφαλή, αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών», αναγραφόταν χαρακτηριστικά στο πανό με την υπογραφή Συλλόγων και ΕΛΜΕ της Αττικής που διαδήλωναν στο Σύνταγμα, αφού μέσα από μαζικές διαδικασίες έχουν αποφασίσει τη συνέχιση της πάλης τους ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

«Στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των κυβερνητικών συνδικαλιστών να τηρηθεί σιγή ιχθύος, να μπει ταφόπλακα στον πολύχρονο αγώνα του κλάδου, οι εκπαιδευτικοί απάντησαν μαζικά, αποφασιστικά και ενωμένα. Θα μείνουμε όρθιοι, θα υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα», μεταφέρει συνδικαλίστρια από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Γληνός». Σημειώνει μάλιστα ότι πάνω από 11.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, 332 στον δικό της Σύλλογο, σήκωσαν τα χέρια και ψήφισαν τη συνέχιση του αγώνα, απεργία για τις 17 Απρίλη και συμπόρευση με τον ιδιωτικό τομέα. «Αυτά τα υψωμένα χέρια τρόμαξαν την κυβέρνηση που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η παρουσία στις συγκεντρώσεις δίνει ακόμα μια φορά την απάντηση ότι νικητές θα είμαστε εμείς», τόνισε.

Χειρόφρενο στα μπλε λεωφορεία με πάνω από 1.000 απεργούς
Χειρόφρενο στα μπλε λεωφορεία με πάνω από 1.000 απεργούς
Η Δήμητρα Νούτσου, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, σημειώνει: «Απεργούμε μαζί με τους γονείς των μαθητών μας, φωνάζουμε και διεκδικούμε για πολλά, μέσα και έξω από το σχολείο. Ενάντια στην κατηγοριοποίηση, στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Οι αναπληρωτές, που φέτος ξεπερνάμε τους 52.000, διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις, εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων. Μπαίνουμε μπροστά για τα μορφωτικά δικαιώματα, για σύγχρονο σχολείο με βάση τις δυνατότητες της εποχής, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».

Στο μεταξύ, στο σπορ της απεργοσπασίας επιδόθηκαν συνδικαλιστικά δεκανίκια των κυβερνήσεων και των δημάρχων που στηρίζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση ορισμένων συνδικαλιστών που σε αγαστή συνεργασία με κάποιες δημοτικές αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να απεργήσουν, διαδίδοντας το ψέμα ότι όσοι απεργήσουν δεν είναι ...καλυμμένοι, ενώ γνώριζαν ότι υπήρχε απόφαση του Συνδικάτου ΟΤΑ. Τέτοια απαράδεκτη αντεργατική απεργοσπαστική δράση από συνδικαλιστές κατήγγειλαν εργαζόμενοι στους δήμους Αμαρουσίου, Ιλίου, Ραφήνας - Πικερμίου, Ωρωπού, Χαϊδαρίου, Νίκαιας και Αθηνών.

Ακόμα, η ΔΑΣ στον δήμο Ζωγράφου κατήγγειλε ότι παραμονές της απεργίας η επικεφαλής της παράταξης «Ανένταχτη Ενωτική Παρέμβαση» είπε στην προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού (πρώην ΙΒΣΑ) να παραπληροφορήσει τους συναδέλφους ότι την Τετάρτη δεν υπάρχει καμία απεργία!

Απορρίφθηκε η αγωγή του ΟΑΣΘ

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε η αγωγή κατά του Συνδικάτου Εργαζομένων που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη ενόψει της χτεσινής 24ωρης απεργίας, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και να απαγορευτεί η συμμετοχή των εργαζομένων.

Απάντηση στην τρομοκρατία κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ έδωσαν πριν από την έκδοση της απόφασης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ είχε καταγγείλει την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, ενώ την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του Οργανισμού και στο Σωματείο τους εξέφρασαν άμεσα τα εργατικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ