Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακός ξεσηκωμός στην Κρήτη και άλλα νησιά

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων, με μεγάλες βιομηχανίες, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς να νεκρώνουν και τους δρόμους να γεμίζουν με εκατοντάδες απεργούς.

Στο Ηράκλειο Κρήτης το απεργιακό ραντεβού δόθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, με εκατοντάδες εργάτες να κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα κατά της ακρίβειας. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Βουρλιώτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απεργιακή κινητοποίηση που πέφτει στην αρχή της τουριστικής σεζόν, αποτελώντας έτσι «την αρχή ακόμα πιο μαζικών αγώνων, πιο σκληρών διεκδικήσεων. Αγώνες που δεν θα μένουν μόνο στην αύξηση του μισθού, αλλά που θα βάζουν στο επίκεντρο όλα τα ζητήματα της ζωής μας».

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και μετατράπηκε σε ένα μαχητικό ποτάμι, που πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης, με δεκάδες εργατικά σωματεία, επαγγελματικούς φορείς, αγροτικούς συλλόγους και φοιτητικούς συλλόγους να δίνουν δυναμικό «παρών». Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της «Τeleperformance», που συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, των οικοδόμων που μετράνε καθημερινά θύματα συναδέλφους στα εργοτάξια από τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

Στους δρόμους οι ντελιβεράδες στα Χανιά ύστερα από το νέο εργοδοτικό έγκλημα
Στους δρόμους οι ντελιβεράδες στα Χανιά ύστερα από το νέο εργοδοτικό έγκλημα
Πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή των διανομέων, που πυροδοτήθηκε από το νέο εργατικό δυστύχημα, με συνάδελφό τους να χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο χτες τα ξημερώματα.

Σε άλλα νησιά

Στη Ζάκυνθο, περιφρουρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το πρωί σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, με τη συμμετοχή στην απεργία να είναι 100% στα καράβια αλλά και σε οικοδομές. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αγίου Μάρκου, ο Θοδωρής Σαρακίνης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάλεσε, μεταξύ άλλων, σε αγώνα για την υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνταξιούχων, ενώ πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά από το Εργατικό Κέντρο. Επίσης, στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα στην πλατεία του Αγίου Μηνά.

Συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη και την Καλλονή οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, με τη συμμετοχή Σωματείων, Συλλόγων και φορέων. Στη Λήμνο έγινε συγκέντρωση και πορεία στη Μύρινα, με κατάληξη το δημαρχείο, όπου τα σωματεία επέδωσαν ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ