Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολύνεκρος βομβαρδισμός από το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό

Το Ιράν εξετάζει μέτρα απάντησης στην «τρομοκρατική επίθεση»

Από τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου από το Ισραήλ
Από τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου από το Ισραήλ
Αεροπορική επιδρομή με στόχο το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το Ισραήλ, στο πλαίσιο νέας, σοβαρής κλιμάκωσης της μακροπρόθεσμης, γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν, μόλις τρεις μέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που έκανε το κράτος - δολοφόνος την Παρασκευή 29/3 στην Ανατολική Συρία με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 42 ατόμων (οι περισσότεροι Σύροι στρατιώτες και Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ).

Το ισραηλινό πλήγμα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που είναι δίπλα από την πρεσβεία του Ιράν στη συνοικία Μεζάχ, ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή των ειδικών δυνάμεων Κουντς των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης», που ήταν αρμόδιος για τις επιχειρήσεις σε Λίβανο και Συρία, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση κάνοντας λόγο και για τη δολοφονία άλλων επτά ατόμων.

Το υπουργείο Αμυνας της Συρίας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ισραήλ έπληξε ένα παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας όλα τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, το οποίο ισοπεδώθηκε, τονίζοντας: «Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, με στόχο το παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Η επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό. Είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την ανάσυρση των πτωμάτων και τη διάσωση των τραυματιών που εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια».

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «πολλοί Ιρανοί διπλωμάτες» σκοτώθηκαν, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Nour News Agency» μετέδωσε πως ο Ιρανός πρέσβης και η οικογένειά του είναι καλά στην υγεία τους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριών στη Συρία, χτες βράδυ ανακοίνωσε πως «επιβεβαιώνει τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Δύναμης Κουντς για τη Συρία και τον Λίβανο, δύο Ιρανών συμβούλων και πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη κατά τις πρώτες ώρες του συμβάντος.

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Συρίας - Ιράν

Στο σημείο πήγε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομοκρατική» ισραηλινή επίθεση. «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την απεχθή τρομοκρατική επίθεση», από την οποία σκοτώθηκε «ένας αριθμός αθώων», είπε ο Μεκντάντ στην ανακοίνωσή του, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο SANA.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Μεκντάντ με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, με τον τελευταίο να εκτιμά πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχασε την «ψυχική ισορροπία λόγω της ήττας στα πεδία συγκρούσεων στη Γάζα και μη επίτευξης των φιλόδοξων στόχων των Σιωνιστών». Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε πως το Ιράν θα αποφασίσει «για τον τύπο της απάντησης και την τιμωρία του επιτιθέμενου».

Πρόκειται για την πέμπτη ισραηλινή επιδρομή μέσα σε οκτώ μέρες στη Συρία, από τα εκατοντάδες πλήγματα από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία το 2011, που στοχεύουν σε δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Τα πλήγματα εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ

Στο φόντο της ισραηλινής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι, αναμένοντας πιθανή κλιμάκωση αντιποίνων από Ιράν και Χεζμπολάχ, ενέκρινε χτες βράδυ «νέα σχέδια» για τη Βόρεια Διοίκηση στο Σαφίντ που είναι αρμόδια για τις συγκρούσεις στον Νότιο Λίβανο.

Το απόγευμα της Κυριακής, αεροσκάφος της ισραηλινής αεροπορίας είχε βομβαρδίσει την περιοχή Κουνίν του νοτίου Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο του Ισμαήλ αλ Ζέιν, ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, δύο μέρες μετά τη δολοφονία άλλου ηγετικού στελέχους της οργάνωσης στην ίδια περιοχή. Ο στρατός τον παρουσίασε ως «διοικητή μονάδας (...) υπεύθυνης για δεκάδες επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ. Στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ, με δελτίο Τύπου, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ισμαΐλ αλ-Ζέιν, χωρίς να προσδιορίσει τον ρόλο του μέσα στο κίνημα.

Την Παρασκευή 29/3, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Αλί Αμπντέλ Χασάν Ναΐμ, υποδιοικητή της μονάδας πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Μπαζουριγιέ στον νότιο Λίβανο.

Χτες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε με πυρά πυροβολικού τους στρατώνες Ραμίμ και με πυραύλους «Μπουρκάν» την τοποθεσία Al-Malikiyah, επιβεβαιώνοντας ότι επιτεύχθηκαν άμεσα χτυπήματα και στους δύο στόχους. Το Ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι δύο πύραυλοι έπεσαν στα υψώματα Ραμίμ στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ οι σειρήνες ήχησαν στο Margaliot και το Kiryat Shmona στην Ανω Γαλιλαία στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι παρακολούθησε την εκτόξευση πυραύλων από τον Λίβανο προς το Margaliot και το Al-Malikiyah στην Ανω Γαλιλαία και ανταπέδωσε τα πυρά.

Το Σάββατο είχαν τραυματιστεί ελαφρά στον Νότιο Λίβανο τέσσερις παρατηρητές της αποστολής UNTSO του ΟΗΕ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, από έκρηξη, όταν χτυπήθηκε το στρατιωτικό όχημα που τους μετέφερε κοντά στην περιοχή Ριμαΐς. Εκπρόσωπος της αποστολής UNFIL χαρακτήρισε τη στοχοποίηση των κυανοκράνων «ανεπίτρεπτη».

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πως βρισκόταν από πίσω.

Στην Ερυθρά Θάλασσα δεν αναφέρθηκαν νέες επιθέσεις από τους Υεμενίτες Χούθι, η de facto κυβέρνηση των οποίων και η παράλληλη Κεντρική Τράπεζα στην πρωτεύουσα Σαναά ανακοίνωσαν το Σάββατο πως για πρώτη φορά μετά από μία 10ετία θα κυκλοφορήσουν νέο νόμισμα αξίας 100 ριάλ. Η κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι που αναγνωρίζεται διεθνώς και η (έτερη, παράλληλη) Κεντρική Τράπεζα που έχει την έδρα της στο Αντεν της Ν. Υεμένης χαρακτήρισαν την εξέλιξη «επικίνδυνη κλιμάκωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματισμός Ισραηλινών στρατιωτών επί λιβανέζικου εδάφους(2024-04-16 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι απειλές γενικής ανάφλεξης(2024-04-03 00:00:00.0)
Πρώτη θανατηφόρα επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή(2024-01-30 00:00:00.0)
«Φουντώνουν» οι εστίες αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή(2024-01-23 00:00:00.0)
Νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με στόχο το Ιράν(2018-05-11 00:00:00.0)
Αιματηρή βομβιστική επίθεση με πολλαπλό στόχο(2013-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ