Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέταιροι στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στη Γάζα

Νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις συνεχείς αποστολές με βόμβες, πολεμοφόδια και μαχητικά F-35A από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Νέες αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις συνεχείς ροές όπλων και πολεμοφοδίων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, έφερε στο προσκήνιο η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που δημοσιεύτηκε στις 29 Μάρτη, επιβεβαιώνει ότι οι προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν στο κράτος - δολοφόνο, παρά τις υποκριτικές «ανησυχίες» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τη «Washington Post», που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους σε Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε στο Ισραήλ πάνω από 1.800 βόμβες Mk.84 (900 κιλών) και περίπου 500 βόμβες Mk.82 (225 κιλών)!

Ειδικά οι βόμβες Mk.84, που έχει στο οπλοστάσιό της η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, κατεδαφίζοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, την περασμένη βδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35A και κινητήρων για τα F-35, αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων. Η μεταφορά εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 2008 και το Στειτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν ήταν υποχρεωμένο να ζητήσει νέα άδεια.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα για τις νέες αμερικανικές παραδώσεις όπλων στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έχουν εδώ και δεκαετίες δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ ισχυριζόμενος ότι «το Ισραήλ περιβάλλεται από οντότητες που έχουν ορκιστεί για την καταστροφή του» πρόσθεσε πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια σε αυτούς τους αντιπάλους. Γι' αυτόν τον σκοπό έχουμε μια μακροχρόνια σχέση ασφάλειας μαζί τους, όπου τους παρέχουμε πάνω από 3 δισ. δολάρια ετησίως και βοήθεια για την ασφάλεια».

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας έτσι τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, «ξοδεύει πολύ αμυντικό υλικό, και μέρος αυτού πρέπει να αναπληρωθεί για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ»...

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας ΗΠΑ - Ισραήλ στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων εντάσσεται και η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες το βράδυ μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, με επίκεντρο τα ισραηλινά σχέδια γενικευμένης χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Την τηλεδιάσκεψη ενδέχεται να ακολουθήσει και μια διά ζώσης συνάντηση Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται στις ΗΠΑ δεύτερη ισραηλινή αποστολή αξιωματούχων, μεταξύ τους και του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τιμ Γουόλμπεργκ, από το Μίσιγκαν, σε ανάρτηση βίντεο που έκαναν πολίτες το Σαββατοκύριακο σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από εκδήλωση που είχε γίνει την περασμένη Δευτέρα στο δημαρχείο του Μίσιγκαν, ακούγεται να προτείνει οι ΗΠΑ αντί να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να «ξεμπερδέψουν γρήγορα», όπως έκαναν με το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξοδέψουν ούτε ένα δολάριο για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά να στηρίξουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ, που όπως είπε είναι «ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον κόσμο».

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στο Κάιρο

Στο Κάιρο, την ίδια περίοδο, εντείνονται οι προετοιμασίες για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε πως «δεν τίθεται ακόμη ζήτημα για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera, στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο συμμετέχει και ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχώρησε για την Αίγυπτο την Κυριακή.

Από την άλλη ο ισραηλινός ραδιοσταθμός Galatz του στρατού μετέδωσε χτες πως εάν διαπιστωθεί πρόοδος στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες και αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Χτες, στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κ. Κόμπος, ανακοίνωσε πως δόθηκε άδεια σε τρία πλοία της αμερικανικής ΜΚΟ, World Central Kitchen, να αναχωρήσουν από την Λάρνακα προκειμένου να μεταφέρουν στη βόρεια Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, ο Πάπας Φραγκίσκος, στο διάγγελμά του επανέλαβε την έκκλησή του για εκεχειρία στη Γάζα, απελευθέρωση των ομήρων και εγγυήσεις για την αποστολή βοήθειας στους Παλαιστίνιους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ