Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΝΑ
Με εμφιαλωμένα και νερό ακατάλληλο, από γεωτρήσεις, τη «βγάζουν» οι κάτοικοι

Συνεχείς παρεμβάσεις από ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει εδώ και σχεδόν δυο μήνες το νησί της Αίγινας. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν και να μαγειρεύουν με εμφιαλωμένα νερά (και, φυσικά, τα πληρώνουν), ενώ για άλλες χρήσεις παίρνουν νερό από τις γεωτρήσεις, το όποιο όμως, όπως φαίνεται από αναλύσεις, είναι ακατάλληλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ζημιά στον αγωγό που τροφοδοτεί το νησί δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα, από τον περασμένο Γενάρη. Αρχικά εξεταζόταν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, όπως έχει ξανασυμβεί στον συγκεκριμένο αγωγό. Εν τέλει όμως, σύμφωνα και με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, το πιθανότερο σενάριο είναι να προκλήθηκε βλάβη λόγω κακοτεχνίας.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων όπως το νερό, οι ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και η εργολαβοποίηση ενός τόσο σημαντικού δημόσιου έργου δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον λαό, που καλείται για μια ακόμα φορά να πληρώσει το μάρμαρο.

Το θέμα έφερε με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων: Να διασφαλιστεί άμεσα η παροχή πόσιμου νερού στο νησί, είτε με τη μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ μέσω υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού ή μέσω της επίταξης ιδιωτικών υδροφόρων, είτε με βελτίωση και επεξεργασία του υπάρχοντος νερού των γεωτρήσεων. Να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού και να δεσμευτεί η κυβέρνηση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Προστασία και σωστή λειτουργία ενός έργου που κόστισε 23 εκατ. ευρώ από χρήματα των εργαζόμενων φορολογούμενων.

Να διασφαλιστεί άμεσα η παροχή κατάλληλου ποιοτικού πόσιμου νερού στο νησί, ώστε οι κάτοικοί του να έχουν πρόσβαση σε αυτό, απαιτεί σε ανακοίνωσή της και η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ από τη δημοτική αρχή. Καταγγέλλει δε ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ι. Ζορμπάς αποκρύπτουν στοιχεία αναλύσεων της ποιότητας του νερού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων.

Αμεση η ανάγκη για παροχή υγιεινού νερού

Ενδεικτικά για την ακαταλληλότητα του νερού των γεωτρήσεων είναι τα αποτελέσματα της «μικροβιολογικής - χημικής ανάλυσης δειγμάτων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης δικτύου ύδρευσης του δήμου Αίγινας»που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν κοινοποιηθεί στον δήμο.

Ως προς τους μικροβιολογικούς παράγοντες, αναφέρεται ότι στα 3 από τα 5 δείγματα (από διαφορετικά σημεία) διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις με την κείμενη νομοθεσία και μεταξύ άλλων παρουσία μικροοργανισμών, υπερβάσεις ενδεδειγμένων ορίων κ.ά. Αντίστοιχα, ως προς τους χημικούς παράγοντες σημειώνεται ότι «το σύνολο των (5) δειγμάτων δεν πληρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις κάτωθι εξετασθείσες χημικές παραμέτρους» και παρατίθενται μια σειρά από αυτές.

Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αίγινας, διά του επικεφαλής του συνδυασμού Παναγιώτη Ηλία, τη Δευτέρα 2 Μάρτη απέστειλε αίτηση στον δήμο ζητώντας βεβαίωση από δημόσιο φορέα σχετικά με την καταλληλότητα του νερού των γεωτρήσεων για ανθρώπινη χρήση.

Οπως καταγγέλλει, όμως, «δεν λάβαμε καμία απάντηση, ενώ ο δήμαρχος Ι. Ζορμπάς έχει στη διάθεσή του όλα αυτά τα στοιχεία από την Πέμπτη 7 Μάρτη, κάτι το οποίο όχι μόνο απέκρυψε αλλά στη Δημοτική Επιτροπή στις 12 Μάρτη δήλωνε πως έχει προφορικές οδηγίες να υπερχλωριώσει το νερό και να στείλει εκ νέου δείγμα. Τέλος, σε ερώτηση αν θα κοινοποιηθούν οι αναλύσεις, εκείνος δήλωσε πως σύμφωνα με προφορικές - πάλι - οδηγίες της Περιφέρειας θα περιμένουν τα νέα δείγματα για να γίνουν νέες αναλύσεις».

Συμπληρώνει ότι «φυσικά δεν σταματάει μόνο στην απόκρυψη στοιχείων το θράσος της δημοτικής αρχής. Στη Δημοτική Επιτροπή στις 12 Μάρτη (5 μέρες αφού έλαβε τα στοιχεία στα χέρια του) συνέχισε τα ψεύδη, δηλώνοντας απλά ότι το νερό είναι "για ανθρώπινη κατανάλωση", "προς περιορισμένη χρήση", ότι "δεν είναι το ιδανικό νερό", ότι "όλοι γνωρίζουν πως είναι για χρήσεις δευτερεύουσες"».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού, και μέχρι τότε να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης για την παροχή υγιεινού νερού στους καταναλωτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ