Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε Αιγαίο, Ερυθρά και Μαύρη Θάλασσα «απογειώνει» εμπλοκή και κινδύνους

INTIME NEWS

Στην πρώτη της πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι προχώρησε την Τετάρτη η φρεγάτα «Υδρα», στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides». Μια ανάπτυξη δυνάμεων στο «στόμα του λύκου» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τη σχετική ενημέρωση η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο και «σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής», έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs, τα οποία απομάκρυναν ακολούθως οι χειριστές τους. Ηταν η πρώτη πολεμική χρήση και εμπλοκή του κυρίως οπλισμού σκάφους του ελληνικού στόλου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενδεικτικό κι αυτό των μεγάλων κινδύνων.

Σε αυτό το πλαίσιο η φρεγάτα συνεχίζει την αποστολή της, ενώ από πλευράς στρατηγείου της επιχείρησης (κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα τη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο) τονίζεται ότι κάθε επίθεση θα λαμβάνει «απάντηση», προετοιμάζοντας για τα επόμενα.

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε «ζώνη κινδύνου»

Λίγες ώρες μετά το επεισόδιο ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «in.gr», είπε ότι η συμμετοχή στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα». «Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρύφαλλα εναντίον των πλοίων μας», πρόσθεσε όλο θράσος, στην προσπάθειά τους να στοιχίσουν τον λαό, που είναι κάθετα αντίθετος στα σχέδιά τους.

Εξάλλου, παραδέχτηκε ξανά ότι «κατά τη διάρκεια συνοδείας εμπορικού πλοίου υπήρχε και παραμένει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να πληγεί και το πολεμικό πλοίο που το συνοδεύει», αναγνωρίζοντας επίσης πως «δεν είναι εύκολο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να ενσωματώσει τη σκέψη ότι οι Ελληνες πολίτες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σε ζώνη κινδύνου».

Ωστόσο, επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η φρεγάτα καλώς βρίσκεται στην περιοχή, καθώς «προασπίζει σε αυτήν τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και γενικά της ελληνικής οικονομίας, του Ελληνα πολίτη, του Ελληνα καταναλωτή», όταν στην πραγματικότητα το πλήρωμα της φρεγάτας καλείται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να παράσχει προστασία στους εφοπλιστές και σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου, πάνω στον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ», IMEC, ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

«Στάθμιση κινδύνου, κόστους και οφέλους»

Σημειωτέον, στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός το βράδυ της Δευτέρας, παρακολουθώντας άσκηση με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς στο Λευκαντί Χαλκίδας, φέρεται να τόνισε σε συνομιλητές του ότι τόσο το πλήρωμα της φρεγάτας όσο και το προσωπικό της πυροβολαρχίας των κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία αποκτούν τεράστια και «πολύτιμη» πολεμική πείρα, καθώς λειτουργούν σε κανονικές πολεμικές συνθήκες και όχι σε «περιβάλλον ασκήσεως», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θυμίζουμε ότι από την πυροβολαρχία, που διανύει τον τρίτο χρόνο της παραμονής της στη Σαουδική Αραβία, υπολογίζεται ότι έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι ελεγκτές αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως όσοι είναι νεαρής ηλικίας.

Στο ίδιο μοτίβο, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, από την Αλεξανδρούπολη όπου πήρε μέρος σε συνέδριο, αναφερόμενος στην εμπλοκή της «Υδρας» σε επεισόδιο στην Ερυθρά επέμεινε ότι «θα πρέπει να είμαστε ενεργοί στην πολιτική μας», ενώ απαντώντας σε όσους «θέλουν να έχει η Ελλάδα μία δημιουργική ουδετερότητα» αντέτεινε πως «η Ελλάδα είναι πρώτη ναυτική δύναμη σε εμπορικό στόλο» και «όταν είσαι πρώτη δύναμη δεν έχεις μόνο προνόμια, έχεις και υποχρεώσεις» όπως είπε, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα τους για τα συμφέροντα των ναυτιλιακών ομίλων. Ερωτηθείς δε για τους κινδύνους, είπε ότι «αιθεροβάμονες δεν είμαστε ποτέ. Πάντοτε υπάρχει μία στάθμιση κινδύνου και μία στάθμιση κόστους και οφέλους», με το κόστος βέβαια να το πληρώνουν το πλήρωμα που διακινδυνεύει στην περιοχή, οι οικογένειές τους που μένουν πίσω, συνολικά ο ελληνικός λαός.

«Δεν είμαστε των ίσων αποστάσεων»

Παραπέρα, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της Ουκρανίας». Προηγουμένως, την Τρίτη, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη στον «ΣΚΑΪ», στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Οδησσό και των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στον Ζελένσκι, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία», γιατί όπως είπε «εμείς δεν είμαστε των ίσων αποστάσεων». Ανέδειξε έτσι ξανά την πρεμούρα τους να συνεχίσουν την ευθεία αντιπαράθεση με τη Μόσχα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό, την ώρα μάλιστα που στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, αναπτύσσονται σχέδια για αποστολές ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά αντίμετρα. Επιμένοντας μάλιστα σ' αυτήν τη στοίχιση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όπως όλη η Ευρώπη δίνει ενίσχυση στην Ουκρανία, έτσι το κάνουμε και εμείς».

Σημειωτέον, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Αθήνα έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο: 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών. Περίπου 6 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα). 400 τυφέκια μάχης τύπου Καλάσνικοφ (ΑΚ-47). 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Stinger» και 20 σκανδάλες για το συγκεκριμένο σύστημα. 1.000 πυραύλους για μηχανοκίνητους εκτοξευτές τύπου RM-70. 200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN.

Επίσης, έχουν σταλεί στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, ενώ έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών, όλα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Εξαλλου προχώρησε η πώληση 30.000 βλημάτων και 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ότι το 2024 μπορεί να πουλήσει με διακρατικές συμφωνίες στην Τσεχία (που με την σειρά της τα προωθεί στην Ουκρανία): 2.000 ρουκέτες αέρος - εδάφους των 5 ιντσών, 180 ρουκέτες αέρος - εδάφους 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών (για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα), 4 εκατ. σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62x54 χιλιοστών και, τέλος, 70 πυροβόλα Μ-114Α1 που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 (εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ' Σώματος Στρατού - Περιοχή Ευθύνης Θράκης) και OSA-AK (αντιαεροπορικά συστήματα βραχέος βεληνεκούς του Στρατού Ξηράς, είναι στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων), ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, όπως και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων FAGOT. Παράλληλα έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης.

Παραπέρα, οι Ουκρανοί φέρεται να έχουν ζητήσει βλήματα και αντιαρματικούς εκτοξευτήρες τύπου «Milan», λέμβους διαστάσεων 7 και 11 μέτρων για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις τους και οτιδήποτε συνδέεται με τις παρεμβολές σε κάθε είδους συχνότητα.

«Κατάλληλες οι συνθήκες να συζητήσουμε για τα μείζονα»

Διόλου άσχετα με τα παραπάνω είναι τα επόμενα βήματα στα Ελληνοτουρκικά όπως τα ετοιμάζουν στην κυβέρνηση, συνεχίζοντας το εφ' όλης της ύλης παζάρι που επιταχύνεται υπό ευρωατλαντική εποπτεία με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου για τις μπίζνες του κεφαλαίου, αλλά και την ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εν μέσω κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε την Πέμπτη ότι «με την Τουρκία δεν είναι μια εύκολη συζήτηση και το αντιλαμβανόμαστε όλοι», ωστόσο «οφείλουμε να συζητούμε. Οφείλουμε να έχουμε έναν διαβουλευτικό τόνο», αφού «μέσω της παραγωγικής συζήτησης μπορεί να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα, (...) οι διαφορές να μην παράγουν κρίση (...) και, εφόσον μπορέσουμε, να συζητήσουμε και τα δύσκολα».

Στον απόηχο και όσων συζητήθηκαν τη Δευτέρα, στον δεύτερο γύρο του «πολιτικού διαλόγου» με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η εντολή που έχουμε λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τους δύο ηγέτες, τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, είναι να προχωρήσουμε, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στο να συζητήσουμε για τα μείζονα θέματά μας», προσδιορίζοντας ως τέτοια την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Είναι μία συζήτηση η οποία κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει», επέμεινε ο Γεραπετρίτης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «θα πρέπει να έχουμε την τόλμη να δούμε και τα μείζονα, και ο χρονισμός είναι σημαντικός. Νομίζω ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να μπορούμε να συζητούμε χωρίς ακρότητες και χωρίς οξύτητες ακόμη και για τα σύνθετα ζητήματα», αναδεικνύοντας την πρεμούρα τους να προχωρήσουν επώδυνους συμβιβασμούς και διευθετήσεις. Τόνισε εξάλλου ότι ο διάλογος με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν «θα συνεχίσει», αφού «έχει λάβει κι εκείνος εντολή να συζητάει όλα τα ζητήματα», επιβεβαιώνοντας δηλαδή πως όλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι από την τουρκική αστική τάξη, ενώ και η επισήμανσή του ότι «αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία και τη συνθετότητα να διαχειριστούμε σε λίγους μήνες ζητήματα τα οποία είναι χρονίζοντα αφενός και αφετέρου στο παρελθόν έχουν παραγάγει μείζονες κρίσεις» δείχνει πως οι συζητήσεις προχωρούν σε βάθος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι με τον Φιντάν θα έχουν συζήτηση και πιθανώς θα έρθουν σε επαφή πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Μάη στην Αγκυρα. Μεσολαβούν επίσης ο επόμενος γύρος συζήτησης, στις 15 Απρίλη στην Αγκυρα, πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις διευθετήσεις, και η επόμενη συνάντηση, στις 22 Απρίλη στην Αθήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ