Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Συνεργοί στο «κουκούλωμα» των πραγματικών αιτιών και ενόχων

Μια αποκαλυπτική ματιά στις διαπιστώσεις τους από την Εξεταστική

Στη λογική της συγκάλυψης είναι και το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζει τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Λένε δηλαδή ότι το έγκλημα «θα είχε αποφευχθεί εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε καθορίσει και εφαρμόσει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιβεβλημένους Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας και εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε προβεί σε άμεσες διορθωτικές αποφάσεις μετά την καταστροφή του παλαιού συστήματος τηλεδιοίκησης στη Ζάχαρη Λάρισας».

Και το λένε αυτό όταν αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική ότι για να φτάσουμε στο έγκλημα της 28ης Φλεβάρη 2023, προηγήθηκαν η διαχρονική απαξίωση του σιδηροδρόμου και η υποστελέχωσή του, στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης, την οποία εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πουλώντας μάλιστα τη «Hellenic Train» στο ιταλικό μονοπώλιο.

Ετσι, καταλήγουν να λένε ότι ευθύνες έχουν ο Καραμανλής και ο Τριαντόπουλος, αφήνοντας στην άκρη άλλα πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς που έπαιξαν καθοριστικό αρνητικό ρόλο στην κατάσταση που βρέθηκε ο σιδηρόδρομος το βράδυ της 28ης Φλεβάρη 2023.

Επιπλέον, λένε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει έργα υποδομής και τέθηκε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους έως το 2023... Και το λένε παρά το γεγονός ότι τα κρίσιμα έργα όχι μόνο δεν προχώρησαν αλλά υπήρχαν και μια σειρά από ατυχήματα πριν τα Τέμπη.

Οι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ότι ενεργούν με υπευθυνότητα επειδή έκαναν πρόταση «προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να προσυπογράψουμε ένα κοινό πόρισμα, πρόταση η οποία απορρίφθηκε για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες». Ουσιαστικά, δηλαδή, ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να «κουκουλώσουν» τις ευθύνες της διακυβέρνησής τους, για τις οποίες αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της Εξεταστικής ότι ήταν καθοριστικής σημασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έβγαλε «κιχ» για τον Σπίρτζη και την περίοδο διακυβέρνησής τους. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο το ΚΚΕ στο πόρισμά του αναφέρεται σε ποινικές ευθύνες κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας τους είναι ότι ακόμα και σήμερα αναφέρουν ότι η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική «βόλευε τη ΝΔ για να συγκαλυφθεί το έγκλημα». Ας δούμε όμως τι λένε οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων που αποτελεί απάντηση - κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λέει λοιπόν η Μ. Καρυστιανού: «Παραδέχομαι ότι, ενώ ήμουν αρνητική αρχικά λόγω της προϊστορίας των εξεταστικών επιτροπών, τελικά διαπίστωσα ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία έγιναν γνωστά αρκετά πράγματα σε όλους μας, όπως επίσης και αρκετές ενοχοποιητικές δηλώσεις και τοποθετήσεις από τους υπόλογους πολιτικούς. Φυσικά είδαμε και αρκετούς υπεύθυνους - ανεύθυνους να μην ξέρουν, να μη θυμούνται, να μη γνωρίζουν τίποτα. Αυτή η ολοφάνερη ενοχική παρουσίαση ήταν το πιο σημαντικό σε όλη τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής. Τέλος, ο τρόπος που τη σταμάτησαν τόσο βιαστικά και χωρίς να καλέσουν τους πλέον βασικούς μάρτυρες για να αποφύγουν και άλλες αποκαλύψεις δηλώνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν πήγε ακριβώς όπως το φαντάστηκαν. Ηταν αποκαλυπτική και αυτό για μας λειτούργησε βοηθητικά».

Ούτε γάτα ούτε ζημιά...

Το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε καν ...πόρισμα, παρά μια ανακοίνωση, με την οποία ζητούν τη μετατροπή της Εξεταστικής Επιτροπής σε Προανακριτική. Και λένε ότι «θεωρούν αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος», μια τοποθέτηση που δημιουργεί πολλά ερωτήματα... Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή ήθελε να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προφανώς για να «κουκουλώσουν» τις δικές τους ευθύνες, όπως τις περιέγραψαν αναλυτικά πρώην δικοί τους υπουργοί, όπως ο Χρυσοχοΐδης και ο Ρέππας...

Ας τους θυμίσουμε τι είπαν στην Εξεταστική οι υπουργοί τους για να φανεί το μέγεθος των ευθυνών τους για την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη. Είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο άνθρωπος που είχε διατελέσει υπουργός Υποδομών και Μεταφορών από τον Ιούλη του 2013 έως το τέλος του 2014 στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου: «Υπήρχε θέμα συντήρησης και ασφάλειας του δικτύου, γινόταν προσπάθεια να αναζητήσουμε έναν τρόπο συντήρησης, δεν ξέρω αν έχει λυθεί ακόμα έως σήμερα, με την έννοια να αναλάβει κάποιος μέσα από ένα ΣΔΙΤ ή μια δομή, ένα σχέδιο, τη συντήρηση, γιατί ο ΟΣΕ δεν είχε ούτε το προσωπικό ούτε τη χρηματοδότηση εκείνη την εποχή για να κάνει το δίκτυο».

Και μίλησε για διάφορα σποραδικά ατυχήματα που έδειχναν τα προβλήματα ασφαλείας... Μάλλον γι' αυτό δεν την ήθελαν την Εξεταστική στο ΠΑΣΟΚ. Για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για το γεγονός ότι επί διακυβέρνησής τους δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την προστασία των επιβατών.

Είπε ο Δ. Ρέππας, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2009 - 2011: Η κρατική ενίσχυση του ΟΣΕ το 2010 ήταν 104 εκατ. τον χρόνο και το 2016 έπεσε στα 45 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και τις εργολαβίες. Αναφέρθηκε δε σε ένα μεγάλο σύστημα «διαφθοράς και κακοδιοίκησης», που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε στο να έχει ο ΟΣΕ 10,7 δισ. χρέος το 2010.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν «μαύρα βαγόνια», δηλαδή συρμοί του ΟΣΕ που μετέφεραν εμπορεύματα ιδιωτών χωρίς να είναι καταγεγραμμένα, χωρίς να κερδίζει ο ΟΣΕ, αλλά και βαγόνια - «φαντάσματα», που έρχονταν από το εξωτερικό χωρίς να καταγράφονται, και που στην πορεία χάνονταν σε κάποιο παρακλάδι και λειτουργούσαν για μήνες ως αποθηκευτικοί χώροι ιδιωτών.

Το ΠΑΣΟΚ μόνο που δεν αθώωσε εντελώς τον υπουργό της ΝΔ Κ. Καραμανλή, για τον οποίο δηλώνουν οι βουλευτές του ότι υπάρχουν απλά «...αποχρώσες ενδείξεις ενοχής». Σε ό,τι αφορά τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Σπίρτζη, απλά αναφέρουν ότι «και εκείνος δεν κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο της σύμβασης για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου ως όφειλε και επέλεξε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για τα υπαρκτά ζητήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο». Και τελικά ούτε γάτα ούτε ζημιά...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, η «Νέα Αριστερά», δεν κάνει καμία αναφορά στο πόρισμά του για τον Σπίρτζη και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ όλα γίνονταν καλώς, αλλά πριν και μετά από αυτόν όλα ήταν ...χάλια. Εντύπωση προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά για ποινικές ευθύνες και κατηγορία για τον Κ. Καραμανλή, παραπέμποντας όλα αυτά σε ...προανακριτική «για τη διερεύνηση ...τυχόν (σ.σ. έτσι ακριβώς το γράφουν) εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ