Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΑ
«Φύλλο πορείας» Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες του αμερικανικού στρατού

Τι προβλέπεται στα κατάπτυστα μνημόνια με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και «πατρότητα» ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προεργασία ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, κυρώθηκαν την Τετάρτη δύο κατάπτυστα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και τα οποία προβλέπουν την υπαγωγή αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Οσο κι αν προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα κυβέρνηση και υπουργείο, δεν κρύβεται το γεγονός ότι στέλνουν στελέχη να υπηρετήσουν σε πόστα των Αμερικανών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου απαιτηθεί παγκοσμίως υπό τις διαταγές τους, ακόμα και για ανάληψη δράσης σε σύρραξη, κάνοντας πράξη το διαβόητο «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας», εμπλέκοντας το προσωπικό ακόμα πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Το πρώτο μνημόνιο υπεγράφη στις 5/7/2022 στην Ουάσιγκτον και στις 27/7/2022 στην Αθήνα. Καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις «μέσω των οποίων το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας θα δύναται να τοποθετηθεί σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη» (USAREUR), όπου «θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη». Το δεύτερο υπεγράφη στις 24/12/2021 στην Αθήνα και στις 7/5/2022 στην Τάμπα των ΗΠΑ και προβλέπει ότι «Προσωπικό Αμυνας της Ελληνικής Κυβέρνησης δύναται να τοποθετείται στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ», όπου επίσης θα παρέχει «επιχειρησιακή υποστήριξη». Σε πρώτη φάση περιορίζουν τον αριθμό όσων στείλουν σε 5 άτομα (2 στη ΔΕΕ-ΗΠΑ και 3 στον USAREUR).

Οι κίνδυνοι τεράστιοι. Το πρώτο μνημόνιο προβλέπει ότι στα αποσπασμένα μέλη θα επιτρέπεται να συμμετάσχουν «σε ασκήσεις, ανάπτυξη δυνάμεων ή δράσεις πολιτών - στρατιωτικών» εφόσον είναι... «ρητώς εξουσιοδοτημένα εγγράφως». Επίσης, το «ελληνικό προσωπικό άμυνας» θα μπορεί να τοποθετηθεί σε θέσεις «όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν άμεσες εχθροπραξίες ή που έχουν ήδη αρχίσει», εφόσον υπάρχει γραπτή έγκριση από Ελλάδα και ΗΠΑ. Περίτεχνες διατυπώσεις που ανοίγουν δρόμο για ανάπτυξη Ελλήνων στρατιωτικών ακόμα και σε ζώνη ανάφλεξης υπό τις διαταγές των Αμερικανών, και μάλιστα σε μια εποχή όπου κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία, την Κίνα κ.ά. σε μια σειρά σημεία.

Προκειμένου μάλιστα να μην εκφραστούν αντιρρήσεις επ' αυτού, ξεκαθαρίζεται (στο άρθρο 6 του μνημονίου, που αφορά «τεχνικά και διοικητικά θέματα») ότι «το αποσπασμένο Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας θα είναι υπό τις οδηγίες και τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή ή του Εξουσιοδοτημένου Αξιωματούχου της Μονάδας του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής. Η διοίκηση και ο έλεγχος του αποσπασμένου Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας θα είναι σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής», δηλαδή των ΗΠΑ.

Εξάλλου, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ξεκαθαρίζεται ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις λεπτομέρειες απόσπασης στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ».

Αντίστοιχα, το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει ότι «το τοποθετημένο Προσωπικό Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας» θα επιτρέπεται να συμμετέχει «σε ασκήσεις, αναπτύξεις ή πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις», με ρητή έγγραφη εξουσιοδότηση από Ελλάδα και ΗΠΑ, ακόμα και να τοποθετηθεί σε θέσεις όπου «πιθανολογείται ότι θα προκύψουν άμεσες εχθροπραξίες» ή όπου «έχει γίνει έναρξη αυτών».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται ότι σκοπός μεταξύ άλλων είναι η «διασύνδεση με την Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (σ.σ. των ΗΠΑ), η οποία αποτελεί και εθνική υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο ένας αξιωματικός που θα σταλεί στις ΗΠΑ θα τοποθετηθεί «Επιχειρησιακός Αξιωματικός Σχεδιασμού Πολυεθνικών Ειδικών Επιχειρήσεων», με καθήκοντα μεταξύ άλλων να «παρέχει υποστήριξη και συμβουλεύει τον (σ.σ. Αμερικανό) Διευθυντή Επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την κατανόηση παγκόσμιων ειδικών επιχειρήσεων», ενώ θα «δύναται να μετακινηθεί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση θεμάτων αναδυόμενης εκπαίδευσης, καθώς και για επιχειρησιακά ή σχεδιαστικά θέματα σε όλο το φάσμα της ΔΕΕ - ΗΠΑ».

Ενδεικτικά της εμβάθυνσης και έντασης της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα για τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σχέδια είναι όσα λέγονται κι από το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, σε ανακοίνωση που υποχρεώθηκε να εκδώσει μετά τον σάλο που προκλήθηκε, και όπου επιχειρεί να πείσει ότι «τα Μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Λόγια, φυσικά, που όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά επιβεβαιώνουν και το περιεχόμενο των μνημονίων και τους κινδύνους.

Με το ίδιο περιεχόμενο ήταν και η ρήση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη, στη Βουλή, ότι «το εθνικό συμφέρον και η εθνική ασφάλεια αποτελούν έννοιες αλληλένδετες που διακτινίζονται πέρα από τα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». Μια ...λογική που ανοίγει διάπλατα δρόμο, μετά την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, και για την αποστολή αξιωματικών σε άλλα πεδία, όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ, π.χ. για να σχεδιάσουν επιχειρήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία ή και στην ίδια την Ουκρανία.

Να καταγραφεί και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε μεν τα μνημόνια, κάνοντας κριτική στα επιμέρους, διεκδίκησε ωστόσο την «πατρότητα» της «ενίσχυσης» των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι είναι πιστός στο επικίνδυνο δόγμα της εμπλοκής και της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» προς όφελος της ελληνικής αστικής τάξης.

Αλλωστε, σύμφωνα και με το υπουργείο Αμυνας, «η τοποθέτηση - απόσπαση τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», οπότε η σχετική συμφωνία «κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα από την παρούσα κυβέρνηση και συνεχίστηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της», αναδεικνύοντας και την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και παραφυάδες τους. Ο ίδιος ο υφυπουργός Αμυνας αναγνώρισε σχετικά στη Βουλή ότι «η όλη διαδικασία ξεκίνησε το 2015. Και μάλιστα ήδη από τις 23/1/2018 τόσο το ΓΕΕΘΑ με τον τότε αρχηγό κ. Αποστολάκη, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με υπουργό τον κ. Καμμένο, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών με υπουργό τον κ. Ν. Κοτζιά, γνωμοδότησαν θετικά για τη σκοπιμότητα σύναψης της συγκεκριμένης συμφωνίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ