Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων στην ΤΑ και πώς αντιμετωπίζονται από τις τοπικές αρχές;

Απάντηση:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στη λειτουργία και τη δράση της χωρίς το εργατικό δυναμικό που δουλεύει στους φορείς της. Είναι ο πρωταρχικός παράγοντας προκειμένου να παράγει έργο και να παρέχει υπηρεσίες. Παρ' όλ' αυτά, με δεδομένο το περιεχόμενο και το ρόλο που ανατίθεται στην ΤΑ από την κεντρική εξουσία για να λειτουργεί ως μοχλός εφαρμογής των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η αντιμετώπιση των εργαζομένων πορεύεται σ' αυτή τη λογική, των αναδιαρθρώσεων.

Σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, α' βάθμια και Νομαρχιακή, το προσωπικό τους αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν η εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου» και η αντιλαϊκή πολιτική: Αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, διασπαστική, αποπροσανατολιστική επιδοματική πολιτική μισθών, μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις, πελατειακές σχέσεις που λειτουργούν εκβιαστικά και συχνά αμβλύνουν συνειδήσεις.

Ετσι για αρκετά χρόνια υπάρχουν πολύμορφες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στην ΤΑ. Υπάρχουν οι μόνιμοι, άλλοι με σύμβαση έργου, άλλοι με 8μηνες συμβάσεις, άλλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, άλλοι με μερική απασχόληση κλπ. Είναι εργασιακό καθεστώς που από τη μια μεριά κρατά τους εργαζόμενους ομήρους κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών και από την άλλη συντελεί στην καταπάτηση κεκτημένων και δικαιωμάτων αλλά και στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια σχετικά με το ποιες τοπικές αρχές χρειάζεται ο λαός. Γιατί αν δεν αντιπαλεύουν μαζί με τους εργαζόμενούς τους αυτό το καθεστώς, σημαίνει ότι συμβάλλουν στην ένταση της εκμετάλλευσής τους, αλλά ανάλογη είναι και η πολιτική τους στα άλλα ζητήματα, τα οποία αποτελούν περιεχόμενο της λειτουργίας και της δράσης τους (δημιουργία έργου, παροχή υπηρεσιών κλπ.). Επομένως, χρειάζονται τοπικές αρχές που να υπερασπίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΤΑ.

Απαιτείται λοιπόν μαχητικός αγώνας για την ποιοτική αναβάθμιση των εργαζομένων στην ΤΑ, την κατοχύρωση της παραγωγικής τους αξιοποίησης και εξέλιξης και σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι εκλεγμένες τοπικές αρχές. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από το ποιες δυνάμεις βρίσκονται στις διοικήσεις.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και στους χώρους των εργαζομένων στην ΤΑ δρουν σε συντονισμό με όλο το εργατικό κίνημα στην κατεύθυνση διεύρυνσης και κατοχύρωσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για να περιοριστούν οι συνέπειες και να ανατραπούν εκ βάθρων:

  • Οι κατευθύνσεις της «Λευκής Βίβλου» και άλλες αντεργατικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Οι ρυθμίσεις για τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική.

Υποστηρίζουν την κατάκτηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την πλήρη κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σύγχρονου οργανισμού λειτουργίας και αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας τους.

Το παρεχόμενο έργο από τους εργαζόμενους πρέπει να βάζει τη σφραγίδα της ποιοτικής επάρκειας, ώστε να μη δίνει άλλοθι σ' αυτούς που επιχειρούν την εκχώρηση υπηρεσιών της ΤΑ σε ιδιώτες.

Η συνάντηση και κοινή δράση των εργαζομένων στην ΤΑ με εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν για την αναβάθμισή της και για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό προς όφελος των εργαζομένων γενικότερα, δυναμώνει τις θέσεις του κινήματος, αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν στο φιλολαϊκό δρόμο αντιμετώπισης τα προβλήματα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ