Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ζητιανιά η λύση;

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση προσπάθησε ξανά να υποστηρίξει ότι ασκεί αποτελεσματική κοινωνική πολιτική! Παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση», ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας ήταν απόλυτος: «Ενισχύθηκαν οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας, αυξήθηκαν οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, μειώθηκαν οι ανισότητες και οι διαφορές»! Βεβαίως εκκρεμεί ένα ζήτημα μεγέθους. Εάν δώσεις 50 λεπτά σε κάποιον που δεν έχει ούτε ένα, τότε σίγουρα έχεις πράξει όλα τα παραπάνω. Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα που έλυσες; Η απάντηση είναι απλή: Κανένα. Αντίθετα. Πολλαπλασιάστηκαν όλα τα συστατικά προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος. Κι αυτό είναι φανερό, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε στατιστική μέτρηση και μέτρο. Εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι, μαθητές χωρίς βιβλία, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, στο περιθώριο της κοινωνίας μετανάστες, συνταξιούχοι, γυναίκες, υπό διωγμόν πρώην χρήστες, αποφυλακισθέντες, Τσιγγάνοι και άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Περίπου 700 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ μόνο παίρνουν την κατώτερη σύνταξη. Το αίτημα ήταν ευνόητο. Να αυξηθούν οι κατώτερες και συνακόλουθα όλες οι συντάξεις, να επανασυνδεθούν ειδικότερα με τα 18 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης; Το ΕΚΑΣ. Ενα επίδομα που δίνεται και σε συνταξιούχους εκτός ΙΚΑ, αλλά παρ' όλα αυτά αφορά περίπου 350 χιλιάδες δικαιούχους μόνο, που δεν το παίρνουν όλοι ακέραιο. Με αυτό το κόλπο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε ένα βασικό και δίκαιο αίτημα, αλλά στη συνέχεια επιδόθηκε και σε μια χυδαία ψευδολογία ότι δήθεν έφτασε την κατώτερη σύνταξη στα 18 μεροκάματα! Αυτή είναι «η ποιότητα και το ήθος» της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και η κυβέρνηση διαφημίζει τη γενικότερη... κοινωνική πολιτική της. Ο βασικός μισθός υπαλλήλου, με την καινούρια ΕΓΣΣΕ, έφτασε τις 167 χιλ. δραχμές μεικτά και με αυτά τα χρήματα ένας νέος εργαζόμενος υποτίθεται ότι πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκστασιάζεται, επειδή η Ελλάδα δαπάνησε το 1999 το 25,5% του ΑΕΠ για την «κοινωνική προστασία», όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. «Λεπτομέρεια»: Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν ακόμη και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι!

Υπάρχουν και άλλα νούμερα όμως. Ενας στους έξι Ελληνες είναι φτωχός, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να αλλοιώσει. Σημείωσε ότι με το μέτρο που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ, η αναλογία αλλάζει σε 1 προς 10! Στη συνέχεια άρχισε το θέατρο του παραλόγου, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι όποιος έχει παιδιά δε χρειάζεται... σύνταξη! Οταν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν... λιγότερο, είπε ο υπουργός και ανάλογα ήταν και άλλα επιχειρήματά του: Ακόμη λιγότεροι κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, επειδή στη χώρα μας είναι μεγάλο το ποσοστό... ιδιοκατοίκησης. Αυτό πρόσθεσε δε λαμβάνεται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ίδιο συμβαίνει για το μεγάλο ποσοστό... ιδιοκατανάλωσης. Για να βοηθήσουμε, θα προσθέταμε ότι οι Ελληνες είναι και γαλαντόμοι απέναντι σε εκείνους που ζητούν ελεημοσύνη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σήμερα παντού(2002-01-31 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση της ΕΣΑΕΑ(2001-01-18 00:00:00.0)
«Πλώρη» για νέους αγώνες(1999-12-10 00:00:00.0)
Ο ευτελισμός της σύνταξης(1998-11-01 00:00:00.0)
Στήριξη των συνταξιούχων(1996-05-17 00:00:00.0)
Τα κροκοδείλια "δάκρυα" για τους συνταξιούχους(1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ