Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Απλωσε της νιότης τα φτερά, για μια ζωή ελεύθερη και ωραία»

Μουσικοθεατρική εκδήλωση για την ΕΠΟΝ έγινε στη Λαμία το περασμένο Σάββατο

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας, η επετειακή μουσικοθεατρική εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ με τίτλο «Ω Ελλάδα μας γλυκιά!...», που διοργάνωσαν το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Φουσέκης, γραμματέας του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της ΔΕ του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αλεξόπουλος σημείωσε πως «τιμάμε τα 81 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της θρυλικής ΕΠΟΝ. Η συνεισφορά της ΕΠΟΝ στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς ήταν μοναδική, με οργανωμένα πάνω από 600.000 μέλη κατάφερε να δώσει τη σωστή, αγωνιστική διέξοδο στις ανάγκες που είχαν οι νέοι.

Η ΕΠΟΝ ήταν το γνήσιο τέκνο της ΕΑΜικής Αντίστασης και της εξόδου του ίδιου του λαού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, στο προσκήνιο της Ιστορίας, την ώρα που η αστική τάξη είτε κρύφτηκε στη Μέση Ανατολή είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Απλωσε της νιότης τα φτερά, για μια ζωή ελεύθερη κι ωραία, την ώρα που ο λαός πέθαινε από την πείνα και υπέφερε, έδειξε πως τελικά όταν ο λαός θέλει, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».


Στάθηκε στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους αγώνες των εργατών και αγροτών της περιοχής, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι «συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα για να μεγαλώσουν οι αγώνες του λαού, για να μιλήσουμε με περισσότερους ανθρώπους, σε εκδηλώσεις, σε συσκέψεις, με το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του Ιούνη, για να μη χαριστεί καμία ψήφος από εδώ και από εκεί. Ωστε όλοι αυτοί που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ, όλοι αυτοί που την αμφισβητούν να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Για να δυναμώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να σταλεί αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το ΚΚΕ έρχεται από μακριά και πάει μπροστά, πατώντας στη γνώση πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής. Γιατί αυτό μας διδάσκει η Ιστορία του Κόμματός μας. Αυτό μας διδάσκει η ηρωική ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ. Ετσι τους τιμάμε και εμείς, συνεχίζοντας πιο αποφασιστικά τους αγώνες μας. Μέχρι τη νίκη των λαών».

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Ω Ελλάδα μας γλυκιά!...», σε κείμενο και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Σχοινή, όπου πήραν μέρος μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μέλη του μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορωδία Αταλάντης». Την αφήγηση - απαγγελία έκαναν οι Γιώργος Κουτλής και Κατερίνα Τσέλιου, τους ρόλους υποδύθηκαν οι Αλέκος Βούλγαρης, Κώστας Δημητρίου, Μαίρη Ζεκεντέ - Καρέντζου, Κώστας Μάρκου, Μαρία Νέλλα, Αργυρώ Σχοινή, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Μαργαρίτα Παλαιολόγου (πιάνο), Αννα Πρωτοψάλτη (μπουζούκι), Ηλίας Σχοινής (κιθάρα - κλαρίνο - τραγούδι), Αλέκος Βούλγαρης (μπαγλαμά - τραγούδι), Δήμητρα Κοντογεώργου (τραγούδι), Βασίλης Καρατράντος (τραγούδι) και Γιώργος Μπαρμπούνης (τραγούδι).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πένθιμο Εμβατήριο «Επέσατε θύματα», με τους θεατές να υψώνουν ψηλά τις γροθιές τους, μαζί με την ορχήστρα, να επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους να μην ξεχαστεί ποτέ η ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και οι άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ