Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Τα σωματεία μας ασπίδα για τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες!

Αντιμέτωποι με την πολιτική των κυβερνήσεων, που τους βλέπουν σαν «εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας», βρίσκονται οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. «Η στάση αυτή είναι πραγματικά εγκληματική, ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις εγκύων εκπαιδευτικών, που συνεχίζουν να μη δικαιούνται καμία επιπλέον αναρρωτική άδεια πέραν των 15 ημερών, πόσο μάλλον όταν η κύηση είναι και επαπειλούμενη ή σε περιπτώσεις τραυματισμών και ατυχημάτων», όπως τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Η ΑΣΕ απευθύνεται στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάδειξης και αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων για μόνιμη - σταθερή εργασία και εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Καλεί παράλληλα τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές να γίνουν μέλη στα σωματεία τους.

Η ΑΣΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων σε περιπτώσεις ενδεικτικές των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι αναπληρωτές και αναπληρώτριες:

  • «Η περίπτωση της συναδέλφισσάς μας που εργάζεται στη ΔΙΠΕ Ηρακλείου είναι ενδεικτική της αναλγησίας τους. Παρόλο που βρίσκεται σε επαπειλούμενη δίδυμη κύηση, και παρόλο που πρόσφατα χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα από το σχολείο στο νοσοκομείο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας αλλά και το υπουργείο Παιδείας, διά στόματος Ζ. Μακρή, αρνούνται ωμά να της χορηγηθεί οποιαδήποτε επιπλέον άδεια μετ' αποδοχών! Ρίχνουν μάλιστα το μπαλάκι στην ίδια την συναδέλφισσα, η οποία πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα στην άδεια άνευ αποδοχών, και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλους μας, στην παραίτηση, με το επακόλουθο της ανεργίας και της δίχρονης ποινής, ή στη συνέχιση της εργασίας της, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την εγκυμοσύνη της. Αντίστοιχο περιστατικό καταγγέλλει και το ΔΣ του ΣΕΠΕ "Γληνός" στη Δυτική Αθήνα.
  • Η συναδέλφισσα νηπιαγωγός στου Ζωγράφου, αντίστοιχα, εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στην εργασία της χωρίς να έχει αναρρώσει, με πατερίτσες και σοβαρό κίνδυνο να πάθει εκ νέου ατύχημα! Δεν απασχόλησε κανένα στέλεχος του ΥΠΑΙΘΑ το πώς μια νηπιαγωγός με πατερίτσα θα αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της!
  • Εχουμε ακόμα και περιπτώσεις συναδέλφων - συναδελφισσών που με ευθύνη του ΕΦΚΑ (υπουργείο Εργασίας) παραμένουν για μήνες ανασφάλιστοι, χωρίς τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμα κι όταν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα 50 ένσημα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναδειχθεί κατ' επανάληψη από την ΕΛΜΕ Πειραιά».

«Γνωρίζουν πολύ καλά στο ΥΠΑΙΘΑ ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να αρρωστήσουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες στην κύηση και στην ανατροφή. Γιατί λοιπόν δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, αλλά και της μητρότητας; Ακριβώς γιατί αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους, γιατί τους θέλουν φτηνούς και χωρίς δικαιώματα.

Απέναντι σε ένα κράτος εχθρικό για μας, σε ένα κράτος και μια κυβέρνηση που κυνικά συνεχίζει να βάζει σε ρίσκο την ίδια μας τη ζωή, απαντάμε με δυνάμωμα του αγώνα για εξίσωση όλων των δικαιωμάτων μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Σ' αυτόν τον αγώνα είχαμε και νίκες, όπως π.χ. η χορήγηση άδειας ανατροφής 3,5 μηνών, και θα τον συνεχίσουμε μέχρι όλα τα δίκαια αιτήματά μας να ικανοποιηθούν», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Διεκδικεί: Να δοθεί άμεσα ολόκληρη η απαραίτητη αναρρωτική άδεια σε όσες αναπληρώτριες και όσους αναπληρωτές την χρειάζονται. Καμία περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας κατά τη χρήση αδειών. Εδώ και τώρα 9μηνη άδεια ανατροφής για όλες τις αναπληρώτριες και όλους τους αναπληρωτές. Εξίσωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών. Υπογραφή ΣΣΕ, με μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και αναπληρωτριών, των νεοδιόριστων και όλων των εκπαιδευτικών που παραμένουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για ανάγκες της υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ