Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεκδικούν ανέγερση σχολείου σε περιοχή με μεγάλες ανάγκες στη σχολική στέγη

Κάτοικοι του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος προχώρησαν σε κινητοποίηση για την ανέγερση νηπιαγωγείου σε οικόπεδο που ανήκει στην Εκκλησία

Κινητοποίηση με αίτημα την ανέγερση νηπιαγωγείου στο οικόπεδο της Εκκλησίας - επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου 17 και Β. Χατζή 2 - στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φορείς και κάτοικοι του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, το απόγευμα του Σαββάτου.

Αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου και ζητούν να σταματήσουν οι σχεδιασμοί της Εκκλησίας για ανέγερση πολυκατοικίας.

Οπως ανέδειξαν με την κινητοποίησή τους, στην περιοχή υπάρχει μεγάλη έλλειψη σχολικής στέγης. Το πιο κοντινό νηπιαγωγείο λειτουργεί στο ημιυπόγειο του δημαρχείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί και κάποια kibo σε προαύλια άλλων σχολείων, υψηλότερων βαθμίδων.

Και ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεγάλες ανάγκες στη σχολική στέγη, χάνονται αδόμητα οικόπεδα που ήταν χαρακτηρισμένα για σχολεία και παραδίδονται σε αξιοποίηση για εμπορική εκμετάλλευση. Ο δήμος εμφανίζεται να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα, αλλά την ίδια ώρα επικαλείται οικονομική αδυναμία για να καλύψει το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, που ανήκει στην Εκκλησία, χαρακτηρίστηκε το 1988 ως χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου, ωστόσο η Εκκλησία προσέφυγε σε άρση της απαλλοτρίωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής αποζημίωσης από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την προσφυγή και έγινε άρση της απαλλοτρίωσης το 2003. Το 2005 η Εκκλησία της Ελλάδος αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε το οικόπεδο να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμο. Η τροποποίηση έγινε με την αρ. 40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και συντελέστηκε ο αποχαρακτηρισμός που ζητούσε η Εκκλησία.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 22 Μαρτίου, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον κατασκευαστικές εταιρείες για την ανέγερση οικοδομής.

Στην κινητοποίηση των κατοίκων παραβρέθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης. Ενημέρωσε τους κατοίκους για την ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη σχολική στέγη και τους αποχαρακτηρισμούς οικοπέδων. Οπως είπε, «έχουν αποχαρακτηριστεί πολλά οικόπεδα την τελευταία 20ετία, με πρόσχημα πως οι δήμοι δεν είχαν τα χρήματα που απαιτούνταν από την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων. Ο νόμος πλέον έχει αλλάξει και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους δήμους, γιατί ακόμα και αν αποχαρακτηρίσουν ένα ακίνητο, θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να έχουν έτοιμα τα χρήματα, δημιουργώντας τον κίνδυνο πολλοί χώροι να χαθούν οριστικά και αμετάκλητα για τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης». Θύμισε πως ήδη λείπουν 70 αίθουσες για την κάλυψη της λειτουργίας των νηπιαγωγείων, ώστε να διεξάγεται με όρους σύγχρονους και ασφαλείς η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Και κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και τον δήμο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ