Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, που οργάνωσε η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στην Αίθουσα Νερού του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη του αγώνα, παλεύουμε για την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», ξεκίνησε με προβολή βίντεο με πλούσιο υλικό από τη δράση της ΕΠΟΝ.

Στην ομιλία της η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη του 1943, στη θρυλική οργάνωση του ΕΑΜ, που τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες νέους τον αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που γαλούχησε χιλιάδες μαχητές του ΕΛΑΣ και έπειτα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, δίνοντας ξανά με τ' όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια. Αναφέρθηκε στις χρυσές σελίδες ηρωισμού που έγραψε η ΕΠΟΝ τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη ΕΠΟΝίτισσα που εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στα 22 της χρόνια, την Κούλα Ελευθεριάδου.

Σημείωσε ότι η δράση της ΕΠΟΝ αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας. Οτι ενιαία με το κύριο μέτωπο, ενιαία με την ένοπλη πάλη για την απελευθέρωση, η ΕΠΟΝ δρούσε για το σύνολο της ζωής της νεολαίας. Οργάνωσε την πάλη της νεολαίας στο πλευρό του λαού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές.

Ανέδειξε ότι «ήρωας, επαναστάτης εκείνες τις δεκαετίες ήταν εκείνος που μπροστά στην τρομοκρατία των όπλων των Γερμανών, μπροστά στις κουκούλες των χαφιέδων, μπροστά στην πείνα αυτός οργάνωνε την αντίσταση του λαού, πρωτοστατούσε στη διεκδίκηση, πάλευε για την αλλαγή της κοινωνίας.

Σήμερα, αγωνιστής και ήρωας είναι όποιος δεν συμβιβάζεται με το άδικο, όποιος νιώθει οργή βλέποντας αθώα μικρά παιδιά και άμαχο πληθυσμό να σκοτώνονται στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, όποιος αντιδρά μπροστά στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και όχι του ελληνικού λαού, όποιος παλεύει για να μη γίνουν άλλα Τέμπη γιατί τα κέρδη κάποιων λίγων μπαίνουν πάντα πάνω από τη ζωή του λαού.

Επαναστάτης είναι αυτός που ξέρει ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και ρίχνεται στη μάχη για την αλλαγή της κοινωνίας, είναι αυτός που δεν κάνει πίσω στη φράση "είσαι μικρός γι' αυτά", που συχνά πολλοί ακούτε από καθηγητές σας π.χ. μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, ή για το Εθνικό Απολυτήριο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά παλεύει για να μη γίνει η αδικία νόμος».

Σημείωσε ότι η ΚΝΕ μπαίνει στη μάχη για να δυναμώσουν η συλλογική δράση, η οργάνωση, η πάλη για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. «Για να συναντηθούν χιλιάδες νέοι και νέες με την πρόταση του ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, την πρόταση αγώνα και δράσης για τον δρόμο που πρέπει να πυκνώσουμε σήμερα για να χτίσουμε αυτήν την προοπτική», τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι νέοι της ΕΠΟΝ μάς δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο(2023-02-24 00:00:00.0)
Αστρο φωτεινό για τη νεολαία(2005-02-23 00:00:00.0)
Για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ(2003-03-15 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στα χνάρια της ΕΠΟΝ(2002-03-12 00:00:00.0)
Οράματα επίκαιρα, ζωντανά και αναγκαία(1998-02-24 00:00:00.0)
Για τα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ(1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ