Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Πολεμική αποστολή για τα συμφέροντα κεφαλαίου - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Αποφασισμένη να στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, προασπίζοντας συμφέροντα του κεφαλαίου στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EUNAVFOR Aspides», εμφανίζεται η κυβέρνηση, υπηρετώντας σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Χαρακτηριστικά, επισκεπτόμενος την Ινδία ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαζε ως «κοινό συμφέρον» των δύο μερών «να διασφαλίσουμε ότι οι εμπορικές διαδρομές δεν διαταράσσονται. Το 80% του εμπορίου της Ινδίας προς την Ευρώπη περνά από την Ερυθρά Θάλασσα. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έτσι έχουμε ένα γενικότερο ενδιαφέρον να διασφαλίσουμε ότι η ελευθεροπλοΐα δεν τίθεται σε κίνδυνο». «Αυτός είναι ο λόγος», πρόσθεσε, «που η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Ασπίδες", όπως την ονομάζουμε, σε συντονισμό με την επιχείρηση "Prosperity Guardian"», υπό την καθοδήγηση αυτή των Αμερικανών.

Συνδύασε, εξάλλου, τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις με την υλοποίηση του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», ως «εναλλακτικής διαδρομής για τον εφοδιασμό, η οποία θα ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο από και προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και της Ευρώπης», όπως είπε.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την περαιτέρω πρόοδο της κατασκευής του διαδρόμου IMEC», τονίζοντας ότι «πρέπει να έρθουμε σε επαφή και με τα αραβικά κράτη, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να έχουμε μια συνολική αντίληψη για το έργο». Εξάλλου, θύμισε ότι Ελλάδα και Ινδία «διεξήγαμε από κοινού σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις» σε μια «σημαντική αναβάθμιση της στρατιωτικής μας συνεργασίας», αλλά επιπλέον «υπάρχουν πολλά που μπορούμε να ανταλλάξουμε».

Τόνισε, άλλωστε, ότι «η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί φαινόμενα διάχυσης (σ.σ. της κρίσης), όχι μόνο επειδή απαγορεύει το ελεύθερο εμπόριο και συνιστά απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και επειδή επηρεάζει σημαντικά και τις γειτονικές χώρες». Εξ ου και υπογράμμισε ότι χρειάζεται «μια παγκόσμια επιχείρηση για την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας».

Προηγούμενα, και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Αthens voice» τόνισε σχετικά ότι η Ερυθρά Θάλασσα «είναι ένας πνεύμονας από τον οποίον αναπνέει η ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε παραπέμποντας στον ρόλο που θέλει η ντόπια αστική τάξη για τα λιμάνια της: «Εμείς θέλουμε να είμαστε ένας κόμβος, logistics, συγκοινωνιακός. Ο Πειραιάς είναι 30% - 40% κάτω στην κίνησή του. Εάν το Σουέζ δεν λειτουργεί, δεν λειτουργούν τα λιμάνια μας. Ο,τι πλεονεκτήματα έχουμε από τη γεωγραφική μας θέση σε έναν μεγάλο βαθμό ακυρώνονται».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «τα βαπόρια που "οργώνουν" τους ωκεανούς, σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνόκτητα. Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στη θάλασσα και θα τον αφήσουμε απροστάτευτο; Εμείς προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ΕΕ να δημιουργήσει αμυντικό βραχίονα και να δημιουργήσει την κουλτούρα αμυντικών επιχειρήσεων. Εμείς λοιπόν που έχουμε κάθε συμφέρον και κάθε λογική και κάνουμε αυτή την προσπάθεια, είμαστε εμείς που δεν θα συμμετέχουμε κιόλας;», βάζοντας τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού σε επιφυλακή προκειμένου να υπερασπιστούν συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της διαμετακόμισης, σε μια ζώνη, μάλιστα, για την οποία ο ίδιος είπε ότι «η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ινδικός Ωκεανός έχουν γίνει επικίνδυνες περιοχές πάλι».

Σε αυτό το πλαίσιο, και με βάση τις προτάσεις που έκανε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, το επιχειρησιακό στρατηγείο της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ διοικητής της επιχείρησης διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης. Θα παίξει ρόλο διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου («εν πλω») θα είναι σε πρώτη φάση Ιταλός. Για την ώρα πλοία στέλνουν οι Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, ενώ με στελέχη συμμετέχει και η Κύπρος. Η αρχική εντολή της «Aspides» θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξής της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρον άρον(2024-03-29 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης - Καμία εμπλοκή στον πόλεμο!(2024-03-14 00:00:00.0)
Σε «επικίνδυνη ζώνη» για τα συμφέροντα των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ελληνικού κεφαλαίου(2024-03-05 00:00:00.0)
Οποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει(2024-02-27 00:00:00.0)
Στο «στόμα του λύκου» παιδιά του ελληνικού λαού(2024-02-17 00:00:00.0)
Ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ με «θέατρο επιχειρήσεων» ως το Ιράν και την Ινδία!(2024-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ